Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva by mohli obsahovať odôvodnenie

(Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva by mohli byť odôvodnené. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú v stredu posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Navrhovanou legislatívou by sa malo tiež explicitne umožniť ÚVZ, regionálnym úradom a rezortu zdravotníctva povoľovať a zrušovať výnimky z opatrení.

Do zákona by sa na základe novely mala doplniť povinnosť uverejňovať odôvodnenia vyhlášok ÚVZ a regionálnych úradov ako ich prílohu. Koaliční poslanci tiež v novele navrhujú, aby sa v otázke individuálnych výnimiek z nariadenia opatrení upravil základný zákonný rámec pre ich povoľovanie a zrušovanie. ÚVZ, regionálne úrady verejného zdravotníctva a ministerstvo zdravotníctva by preto podľa návrhu mohli povoľovať a zrušovať výnimky z opatrení.

Novelou sa má tiež upraviť ustanovenie týkajúce sa vylúčenia náhrady škody a ušlého zisku, aby nevyvolávalo pochybnosti o tom, že sa má vykladať ústavne konformným spôsobom. Do zákona ho zaradili na jeseň 2020, vyvolalo vtedy pochybnosti o jeho súlade s Ústavou SR a prezidentka Zuzana Čaputová ho dala preskúmať Ústavným súdom SR.

"Úmyslom zákonodarcu nebolo vylúčiť možnosť domáhať sa náhrady škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím alebo nesprávnym úradným postupom," vysvetľujú poslanci. Do zákona teda navrhujú doplniť, že vylúčenie náhrady škody a ušlého zisku sa netýka náhrady škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím alebo nesprávnym úradným postupom. Nová legislatíva by mala byť účinná od 1. mája 2021.

Viac o téme: KoronavírusÚrad verejného zdravotníctvaOdvôvodnenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu