Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zistili sme, koľko budú doplácať Slováci v našich lekárňach za ivermectin!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Už tento týždeň by sa do verejných lekární mal dostať liek, ktorý obsahuje liečivo ivermectin. Liečivo pred takmer mesiacom schválil rezort zdravotníctva pre pacientov pozitívnych na COVID 19. Liek by mal byť dostupný v lekárňach na lekársky predpis. Topky.sk zaujímalo, koľko si Slováci budú za liek doplácať. V susednom Rakúsku Slováci za neho platia do 70 eur.

Lekár a analytik Juraj Mesík už niekoľko týždňov upozorňuje, že ivermectin pomáha na COVID 19 v začiatočnom štádiu choroby. Niekoľkokrát vyjadril presvedčenie, že liek by mal stáť do 3 eur. „Akákoľvek cena nad 2-3 eurá za balenie 8 x 6 mg je čistá zlodejina,“ povedal pre topky.sk Mesík.  Poukazoval na fakt, že napríklad v Egypte je voľne dostupný v lekárňach a stojí 80 centov. „V Rakúsku za balenie 4 x 3 mg – teda štvrtinu egyptského balenia 8 x 6 mg – pýtajú od Slovákov 60 až 70 eur. Rakúšanom vraj účtujú 10 eur, zvyšok zrejme preplácajú rakúske poisťovne. Vo Francúzsku sa dá kúpiť lacnejšie. Sú to všetko „nekresťanské“ ceny a zisky – ale aj platy rakúskych pacientov a lekárnikov sú násobne vyššie ako tie slovenské. Hyenizmus je zarábať na liekoch počas smrteľnej epidémie. A to urážame hyeny,“ vyjadril sa pred časom v našom rozhovore analytik.

Zistili sme, že o liek je v slovenských lekárňach záujem. Preto sme sa pýtali, koľko budú Slováci za liek na koronu platiť zo svojho vrecka. Obrátili sme sa na najväčšiu zdravotnú poisťovňu.Všeobecná zdravotná poisťovňa na základe požiadavky hlavného odborníka MZ SR pre infektológiu a tropickú medicínu na úhradu neregistrovaného lieku Ivert 6 tbl 4x1x6mg vydala súhlas so skupinovou úhradou. Liek Ivert obsahuje liečivo ivermektín. VšZP uhradí liek poskytovateľovi lekárskej starostlivosti na základe predpisu bez predchádzajúceho individuálneho súhlasu zdravotnej poisťovne. Maximálna úhrada poisťovňou za jedno balenie je 5,95 € vo verejnej lekárni. Pacient nemusí doplácať, liek je hradený na základe predpisu lekára v plnej výške,“ reagoval pre topky.sk hovorca Všeobecnej zdravotnej poisťovne Matej Neumann.

Koncom januára ministerstvo zdravotníctva vydalo povolenie terapeutického použitia neregistrovaného lieku Ivermectin pre potreby zdravotníckych zariadení. Na obdobie 6 mesiacov tak platí povolenie pre nemocničné zariadenia i ambulancie. Hlavnou indikáciou Ivermectinu je profylaxia a liečba pacientov s COVID 19. „Liek bude dostupný okrem nemocníc aj v lekárňach na lekársky predpis,“ uvádza stránka ministerstva zdravotníctva.

Viac o téme: LiekDoplatkyLekárneIvermectin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu