Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Argumenty epidemiologickej špičky by mali byť nad úvahami politikov, vyhlásil ZMOS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/ŽSK)

BRATISLAVA – Argumenty slovenských vedcov, ktorí patria do svetovej epidemiologickej špičky, by mali byť nad aktuálnymi úvahami politikov. Uviedlo to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Odborníci by podľa združenia mali najskôr vyhodnotiť výsledky skríningového testovania na ochorenie COVID-19, prekryť mapy ohnísk podľa RT-PCR testov i antigénových testov, a následne prijať odporúčania, na ktoré bude prihliadať vláda aj samosprávy.

"Už od nedele (24. 1.) preto apelujeme na našich vedcov, aby formulovali východiská, ktoré nebudú o politických postojoch, ale odborným riešením stavu. V súvislosti s delením okresy na také a onaké, zdravé a choré, silnejšie a slabé. Sme presvedčení, že okresy netreba deliť do kategórií, ale prijať také kroky, ktoré budú účinné voči ohniskám nákazy," uviedol ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Na Slovensku sú, ako tvrdí, okresy, kde testovanie odkrylo vážny stav, avšak aktuálne už ani nedisponujú zdravotníkmi. Ak by malo byť akékoľvek iné kolo celoplošného testovania, chýbal by podľa ZMOS personál. Možné riešenie vidí v jeho presune z regiónov, ktoré sú na tom omnoho lepšie. "Ak v piatok (29. 1.) bude informácia o tom, že ideme do ďalšieho celoplošného testovania v sobotu (30. 1.), vzhľadom k času a objektívnym príčinám to v niektorých regiónoch bude veľký problém," upozornil Kaliňák.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Aj Únia miest Slovenska uviedla, že trvá na tom, aby o ďalšom postupe rozhodovali predovšetkým odborníci, experti a epidemiológovia, a to na základe relevantných faktov a definitívnych, oficiálnych čísiel z posledného skríningového testovania.

Štát neberie mestá a samosprávy ako relevantných partnerov

Únia miest Slovenska (ÚMS)je sklamaná z priebehu a výsledku stredajšieho rokovania ústredného krízového štábu. Súčasnú situáciu považuje za mimoriadne nejasnú a frustrujúcu. Zástupcovia miest sú šokovaní, že štát neberie mestá a samosprávy ako relevantných partnerov. Informovala o tom hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

„My jednoducho nevnímame, že štát dostatočne reflektuje na odporúčania odborníkov a sme zmätení. Nevieme, čo nás čaká," uviedol prezident ÚMS Richard Rybníček. Pripomenul, že sa snažia zo všetkých síl reagovať na súčasnú vyčerpávajúcu situáciu zodpovedne. ÚMS sa zároveň jednoznačne ohradzuje voči "nekorektnej a zmätočnej" komunikácii priebežných výsledkov skríningového testovania zo strany vlády.

Apeluje na to, že je nutné, aby sa vychádzalo z overených údajov tak, aby nedochádzalo k dezinformáciám a zmätočným reakciám. Po celoslovenskom skríningu sa podľa ÚMS ukázalo, že ďalší takýto projekt by sa nedokázal zrealizovať bez pomoci samospráv. 

Rovnako žiada predsedu vlády, aby prehodnotil svoju rétoriku na adresu miest a samospráv a bral ich ako relevantných a rovnocenných partnerov. Únia v súčasnej situácii za kľúčovú považuje predovšetkým korektnú spoluprácu.

Viac o téme: PoliticiZMOSKoronavírusEpidemiológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu