Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Matovičov človek po podozreniach z klientelizmu náhle končí: Ministerstvo obyčajných ľudí mu poskytlo štedrú dotáciu

Igor Matovič Zobraziť galériu (3)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Viaceré podozrenia okolo naozaj štedrej finančnej podpory jedného z radcov premiéra. Aj takto by sa dali charakterizovať najnovšie informácie, ktoré sa rozvírili okolo osoby Igora Matoviča a jeho radcu. Ten mal totiž od hnutia OĽaNO získať veľké finančné prostriedky. Ide o bývalého redaktora RTVS Pavla Kalinského.

So zistením prišli Hospodárske noviny. Premiér chcel totiž po jeho nástupe Kalinského za svojho hovorcu, no nevyšlo to. Kalinský bol totiž jedným z 12 redaktorov, ktorí v máji 2018 podali veľkú výpoveď z RTVS. Nesúhlasili s chodom a s vedením televízie. Meno Kalinského sa opäť začalo objavovať na jeseň, kedy si ho premiér Igor Matovič vybral ako svojho externého poradcu a chcel, aby mu dokonca robil aj oficiálneho hovorcu. Kalinský túto ponuku odmietol, no naďalej zostal pre Úrad vlády SR pôsobiť ako externý poradca.

Aktualizácia 20:49

Kalinský však náhle končí spoluprácu s Úradom vlády. Informoval o tom po medializovaných informáciách o dotáciách pre občianske združenie, v ktorom je štatutárom. "Chcem predísť akýmkoľvek špekuláciám a odmietam ich. Nechcem, aby dobrá myšlienka a verejnoprospešnosť projektov boli zneužívané na politický boj a preto ukončím spoluprácu s úradom vlády," uviedol Kalinský. (tasr)

Peniaze pre Kalinského organizáciu

Asi v rovnakom období, keď sa premiér Matovič na Kalinského obrátil s ponukou o pozíciu hovorcu, sa jeho občianskemu združeniu podarilo získať pomerne štedrú finančnú pomoc. Schváliť ju malo práve ministerstvo životného prostredia za OĽaNO, ktoré vedie ich nominant Ján Budaj. Slovenská agentúra pre životné prostredie odsúhlasila občianskemu združeniu Pre lepšiu spoločnosť podporu cez dva nenávratné finančné príspevky v celkovej výške až 390-tisíc eur, čo je suma, o ktorej môžu mnohí iba snívať.

Vraj splnili podmienky, tvrdí ministerstvo

Rezort životného prostredia sa bráni, že projekty Chrániš prírodu – chrániš seba a Storočný strom splnili všetky podmienky na poskytnutie takéhoto finančného príspevku. „Preto ich ministerstvo ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia dňa 15. októbra 2020 schválilo,“ uviedlo tlačového oddelenie rezortu. Združenie vraj navyše zaslalo obe žiadosti ešte 30. septembra 2019, teda asi polroka pred voľbami do NR SR.

Matovičov človek po podozreniach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Združenie ako také

Združenie Pre lepšiu spoločnosť sa uchádzalo o tieto príspevky asi polroka po svojom vzniku. Lenka Homérová je okrem Kalinského ďalšou zakladajúcou členkou združenia. Homérová je manželkou dnes už exzamestnanca tlačového odboru na ministerstve vnútra Mariána Homéra. Ten prišiel o prácu na ministerstve podobným spôsobom ako známy spisovateľ pod pseudonymom Dominik Dán. Homér vraj aspoň 2 roky nechodil fyzicky do práce, pričom tvrdil, že prácu vykonáva z domu.

Kalinský konflikt nevidí

Kalinský spôsob, akým združenie prišlo k takému finančnému obnosu ako problém nevidí. „Vylučujem akékoľvek spájanie úspešnosti zámeru so svojím súčasným pôsobením, keďže hodnotenie projektov bolo anonymné, prostredníctvom nezávislých hodnotiteľov, ktorých neovplyvňuje pôsobenie toho-ktorého vedenia štátu či ministerstva,“ hovorí.

Dodal tiež, že všetko sa malo diať ešte za čias, keď ani nepremýšľal o dodávaní externých služieb pre Úrad vlády. „Nie som štátnym zamestnancom ani verejným funkcionárom a moja pozícia je apolitická,“ zdôraznil Kalinský. 

Hlas žiada Budajov odchod

Mimoparlamentná strana Hlas-SD žiada odstúpenie ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO). Reaguje tak na medializované informácie o dotáciách pre občianske združenie, ktorého štatutárom je poradca premiéra Pavol Kalinský. Informovala hovorkyňa strany Hlas-SD Patrícia Medveď Macíková.

Matovičov človek po podozreniach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"V demokratickej a transparentnej spoločnosti sa nemôže stať, že občianske združenie, ktorého štatutárom je poradca premiéra, dostane od ministerstva, ktoré ovláda minister z premiérovej strany, dve dotácie vo výške takmer 400.000 eur. Žiadame ministra Budaja, aby obe dotačné zmluvy pre združenie Pavla Kalinského okamžite zrušil a hneď potom odstúpil," vyhlásil podpredseda strany a nezaradený poslanec parlamentu Richard Raši.

Viac o téme: VýhodyJán BudajIgor Matovič. OĽaNOPavol Kalinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu