Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Generálny prokurátor Žilinka pritvrdil: Pozrie sa na dotáciu pre Matovičovho exporadcu

Maroš Žilinka bude riešiť prípad finančnej dotácie pre občianske združenie bývalého premiérovho poradcu. Zobraziť galériu (2)
Maroš Žilinka bude riešiť prípad finančnej dotácie pre občianske združenie bývalého premiérovho poradcu. (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Už aj na generálnej prokuratúre sa rozniesli informácie o medializovanom (už bývalom) poradcovi premiéra Igora Matoviča Pavla Kalinského. Jeho občianske združenie malo totiž od ministerstva životného prostredia pomerne štedrú finančnú dotáciu, ktorej výška je takmer 400-tisíc eur. Prípad zašiel až tak ďaleko, že sa mu už začal venovať aj sám nový generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Žilinka to oznámil cez hovorcov na svojom konte na sociálnej sieti Facebook. "Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka na základe medializovaných informácií uložil zástupcovi špeciálneho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry preveriť, či v súvislosti s poskytnutím podpory Občianskemu združeniu Pre lepšiu budúcnosť z Operačného programu Kvalita životného prostredia Ministerstvom životného prostredia SR vo výške takmer 390-tisíc eur, nedošlo k spáchaniu trestného činu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie alebo niektorého z trestných činov korupcie," píše sa vo vyhlásení Generálnej prokuratúry SR.


Matovičov človek po podozreniach z klientelizmu náhle končí: Ministerstvo obyčajných ľudí mu poskytlo štedrú dotáciu


Včera oznámil koniec spolupráce s Úradom vlády

Kalinský včera nečakane oznámil, že končí spoluprácu s Úradom vlády SR. Ten s vládnou inštitúciou spolupracoval externe po tom, ako mu bol ponúknutý post hovorcu pre Igora Matoviča O svojom konci informoval po medializovaných informáciách o dotáciách pre občianske združenie, v ktorom je štatutárom. Zároveň deklaroval, že za projektmi, ich kvalitou a prínosom pre spoločnosť a prírodu si stojí.

"Chcem predísť akýmkoľvek špekuláciám a odmietam ich. Nechcem, aby dobrá myšlienka a verejnoprospešnosť projektov boli zneužívané na politický boj a preto ukončím spoluprácu s úradom vlády," uviedol Kalinský.

Ako to bolo s Kalinským

Hospodárske noviny vo štvrtok informovali, že občianske združenie Pre lepšiu budúcnosť malo dostať dve dotácie z eurofondov vo výške takmer 390.000 eur. Kalinský v reakcii odmietol spájanie úspešnosti projektov s jeho pôsobením na poste poradcu premiéra. Zdôraznil, že projekty sa predkladali ešte za predchádzajúceho vedenia. Dodal tiež, že nie je štátny zamestnanec ani verejný funkcionár a jeho pozícia je apolitická.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) oznámil, že dá oddeleniu vnútorného auditu prešetriť proces schválenia dotácií pre dané občianske združenie. Envirorezort považuje tento výber za legitímny. Budaj sa zároveň obrátil na ministerstvo financií, ktoré zastupuje Európsku úniu pri dohľade nad zákonnosťou európskych dotácií. 

Generálny prokurátor Žilinka pritvrdil:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Viac o téme: Igor MatovičMaroš ŽIlinkaPavol Kalinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu