Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Lekár by nemal byť sankcionovaný, keď zabráni vyliatiu vakcíny, hovorí Kollár

Boris Kollár
Boris Kollár (Zdroj: Kancelária Národnej rady SR)

BRATISLAVA - Lekár by nemal byť sankcionovaný za to, že zabráni vyliatiu vakcinačnej látky proti ochoreniu COVID-19 zaočkovaním niekoho mimo zoznamu. V pléne Národnej rady (NR) SR to povedal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Môže sa podľa neho stať, že niekto zo zoznamu nepríde na očkovanie a ak lekár nebude mať žiadny náhradný zoznam, mal by mať možnosť zaočkovať niekoho aj "z ulice". Hovorí, že vakcínou nemôže plytvať a lekári by sa nemali báť ju využiť. Zároveň vláde adresoval, že toto je posledný raz, keď sa takto urýchlene v NR SR rieši nejaká legislatíva. "Je tu kopec ľudí, ktorí by sa radi dali očkovať, ale sú v zoznamoch až niekedy v lete. A my tu budeme vyhadzovať vakcíny," podotkol s tým, že lekár by nemal dostať pokutu, ak nedokáže zohnať niekoho z náhradného vakcinačného zoznamu, a preto vyjde na chodbu a spýta sa ľudí, ktorí tam čakajú, či sa nechcú dať očkovať.

Kollár tiež uviedol, že chcel pôvodne vetovať v koalícii navrhovanú pokutu 10.000 eur pri očkovaní mimo zoznamu. Hovorí, že z vakcín sa nič nemôže vyhadzovať. Hoci minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) avizoval, že bude aj náhradný vakcinačný zoznam, Kollár sa pýta, kto ho bude pripravovať a čo ak lekár ani do pol hodiny nikoho zo zoznamov nezoženie. Zdôraznil, že si nemôžeme dovoliť vakcínu vylievať do koša.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) avizovala, že ak bude záujem, má pripravený pozmeňujúci návrh k vládnemu balíku zmien, ktorým by sa sankcie vypustili. Poukázala na to, že proti sankciám vystúpili nielen poslanci SaS, ale i poslanci OĽANO a ďalší členovia koalície. Poslanec Erik Tomáš (nezaradení) ocenil, že Kollár pripustil, že takýmto spôsobom sa legislatíva robiť nemá. Zároveň podotkol, že vakcinačné zoznamy a celá očkovacia politika mala byť pripravená už dávno a všetko toto malo byť v rámci nej vyriešené.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaSankciaBoris KollárKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu