Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výbor NR SR eviduje jedného kandidáta na šéfa ÚŠP: Čas na nominácie je do piatka

Poslanec NR SR Milan Vetrák
Poslanec NR SR Milan Vetrák (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR zatiaľ oficiálne eviduje jedného kandidáta na špeciálneho prokurátora, a to advokáta a exministra Daniela Lipšica. Potvrdil to predseda výboru Milan Vetrák (OĽANO). Nominácie sa môžu podávať do piatka (8. 1.). Kandidovať za šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) má aj prokurátor ÚŠP Peter Kysel. Nominuje ho Rada prokurátorov SR.

Špeciálneho prokurátora majú poslanci voliť na schôdzi, ktorá sa začína 26. januára. Kandidáti budú musieť prejsť verejným vypočutím v ústavnoprávnom výbore. Lipšica navrhol do funkcie dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda.

Uchádzačov môžu navrhovať poslanci NR SR, minister spravodlivosti, verejný ochranca práv, generálny prokurátor, Rada prokurátorov SR, profesijná organizácia právnikov i právnické fakulty a Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV). Špeciálneho prokurátora volí a odvoláva parlament. Jeho funkčné obdobie je sedem rokov. Národná rada SR bude voliť nového šéfa ÚŠP po tom, ako sa obvinený Dušan K. vzdal tejto funkcie.

Viac o téme: NominácieKandidát NRSRÚŠPMilan Vetrák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu