Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V utorok sa zídu poslanci: Odobriť majú predĺženie núdzového stavu

Poslanci Národnej rady SR
Poslanci Národnej rady SR (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa zídu v utorok (12. 1.) o 14.00 h na schôdzi, aby odobrili predĺženie núdzového stavu.

Vláda predĺžila núdzový stav o ďalších 40 dní 29. decembra minulého roka. Podľa nedávno schválenej legislatívy musí predĺženie núdzového stavu schváliť Národná rada SR. Urobiť tak má najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti jeho predĺženia. Má to byť "ústavná poistka" v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike. Takáto poistka má byť zavedená aj pri vyhlásení opätovného núdzového stavu.

Vládny kabinet v návrhu na vyslovenie súhlasu parlamentu pripomína, že v čase, keď sa rozhodovalo o predĺžení núdzového stavu bola epidemiologická situácia na Slovensku naďalej veľmi vážna, čo sa viditeľne prejavilo v nemocniciach a iných zdravotníckych zariadeniach. "Bolo tak potrebné núdzový stav predĺžiť, aby okrem iného mohlo byť zabezpečené udržanie alebo nové uloženie pracovnej povinnosti na účely zabezpečenia zdravotnej starostlivosti, reprofilizácie nemocníc z dôvodu potreby iného druhu lôžok, či udržanie alebo pozmenenie rozsahu obmedzenia slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania, či iným spôsobom, a to z dôvodu nevyhnutného obmedzenia mobility, a tak aj sociálnych kontaktov," píše sa v návrhu.

Núdzový stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní. Ak je vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v súvislosti so vznikom pandémie, predĺžiť sa môže najviac o ďalších 40 dní, a to aj opakovane.

NS SR bude na tretí pokus rozhodovať o odvolaniach v kauze televíznych zmeniek

Najvyšší súd (NS) SR bude na budúci týždeň rozhodovať na tretí pokus o odvolaniach v kauze televíznych zmeniek, kde Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku minulý rok neprávoplatne odsúdil podnikateľa Mariana K. a exriaditeľa TV Markíza Pavla R. na 19-ročné tresty odňatia slobody. NS SR určil termín verejného zasadnutia na utorok (12. 1.) a stredu (13. 1.). Na zasadnutí, ktoré je naplánované v súlade s protiepidemiologickými opatreniami a s obmedzeným vstupom verejnosti, sa bude rozhodovať o odvolaní sa oboch procesných strán – teda obžalovaných aj dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jána Šantu.

Pôvodne senát 4T v zložení Pavol Farkaš, Alena Šišková a Martina Zeleňáková vytýčil zasadnutie vo veci na 15. a 16. decembra 2020. Na prvý deň zasadnutia sa však nedostavil Pavol R., ktorý bol práceneschopný po údajnom útoku na jeho osobu deň predtým. Následne ho z dôvodu možného úteku zobral senát NS SR 16. decembra do väzby. O odvolaniach voči verdiktu ŠTS sa malo rozhodovať už v novembri, ale pre pandemickú situáciu NS SR zasadnutie zrušil. Senát ŠTS predsedu Emila Klemaniča odsúdil dvojicu 27. februára 2020 na 19-ročný trest odňatia slobody. Marian K. dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Obaja požiadali po záverečnom slove o konanie v neprítomnosti, a tak si rozsudok osobne nevypočuli. Klemanič v odôvodnení rozsudku uviedol, že prepis komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema a výpoveď bývalého príslušníka SIS Petra Tótha výrazne posilnili obžalobu.

Pri výške trestu súd podľa jeho slov zohľadnil vysoké sumy, ktoré si za zmenky obžalovaní pýtali. Nárok na náhradu škody nebol Markíze priznaný vzhľadom na to, že skutočná škoda nevznikla, keďže zmenky neboli nikdy vyplatené. Prokurátor pôvodne požadoval pre obžalovaných 20-ročný trest odňatia slobody. Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur. Vo veci Štefana Á. otvoril ŠTS v Pezinku pojednávanie 20. novembra.

Marian K. je zatiaľ jesenným verdiktom ŠTS neprávoplatne oslobodený spod obžaloby z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Odvolaním prokurátora sa bude zaoberať NS SR. Pavol R. je zase obžalovaný s členmi slovenského podsvetia aj z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej. V tomto prípade je najbližšie pojednávanie naplánované pred Okresným súdom Bratislava II. na začiatok februára.

Viac o téme: PoslanciPredĺženieNúdzový stavNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu