Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Súd rozhodol: Kováčik ide do väzby! Nepomohol ani zúfalý pokus manželky, Pakši sa rozhodol vypovedať

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Obvinený špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a bývalý vysoký policajný funkcionár Norbert Pakši budú väzobne stíhaní. Oboch zadržala a obvinila NAKA minulý týždeň vo štvrtok. Kováčik má na krku niekoľko obvinení.

Dušan Kováčik bude stíhaný väzobne. Včera vo večerných hodinách o tom rozhodol Špecializovaný trestný súd. Špeciálny prokurátor je obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z prijímania úplatku a z ďalších skutkov. Väzobne bude stíhaný aj Norbert Pakši. Ten sa však voči rozhodnutiu súdu neodvolal. Rozhodol sa spolupracovať podobne, ako Ľudovít Makó. 


Obvinený Kováčik to má nahnuté: Podľa Čaputovej by mal rezignovať! Výzva prokurátorov


Aktualizované 11:40 Šeliga podal na NBÚ podnet na preverenie bezpečnostnej previerky Kováčika

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga podal podnet na Národný bezpečnostný úrad, aby preveril bezpečnostnú previerku obvineného Kováčika. Špeciálny prokurátor musí podľa neho prísť o bezpečnostnú previerku a musí skončiť na svojom poste. Človek, ktorý je vo väzbe, nemôže mať podľa Šeligu bezpečnostnú previerku. Zrušenie bezpečnostnej previerky nie je podľa neho samoúčelné.

"Ak Dušanovi K. zrušia bezpečnostnú previerku, prestane spĺňať zákonné predpoklady na funkciu špeciálneho prokurátora, a tým pádom o túto funkciu príde. Dušan K. sa nechce vzdať svojej funkcie, preto musíme konať a využiť všetky zákonné prostriedky na to, aby mu funkcia špeciálneho prokurátora zanikla," vyhlásil na sociálnej sieti. Zákon podľa neho hovorí, že ak špeciálny prokurátor previerku nemá, prichádza o svoju funkciu.

Kováčik musí byť podľa neho príslušnými orgánmi urýchlene opätovne preverený. "Neviem si predstaviť, že by človek, obvinený a podozrivý z takejto trestnej činnosti a ktorého súd zobral do vyšetrovacej väzby, mal aj naďalej prístup k prísne tajným informáciám a štát k nemu pristupoval ako k osobe bezpečnostne spoľahlivej," zdôraznil Šeliga.

Kováčik ide do väzby

"Sudkyňa pre prípravné konanie ŠTS rozhodla o vzatí do väzby dvoch osôb — D. K. a N. P., ktoré sú obvinené zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iné. Dôvodom väzby je u obvineného D. K. obava z možného ovplyvňovania svedkov a z pokračovania v trestnej činnosti, teda kolúzna a preventívna väzba. Dôvodom väzby u obvineného N. P. je obava z možného úteku, ovplyvňovania svedkov a z pokračovania v trestnej činnosti, teda úteková, kolúzna a preventívna väzba," objasnila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. 

Na rozhodnutie súdu reaguje obhajca Dušana Kováčika

Kováčik Magál obhajca ŠTS (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Súd podľa nej neprijal peňažnú záruku ponúknutú manželkou obvineného Kováčika a ani jeho písomný sľub. "Sudkyňa ŠTS súčasne rozhodla, že ani u jedného z obvinených nie je možné dosiahnuť účel väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka," povedala ďalej Kudjáková. Kováčik podal proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Súd rozhodol: Kováčik ide
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Sudkyňa pre prípravné konanie rozhodla tak, že Dušana K. vzala do väzby z dôvodu kolúzneho, ako i preventívneho. Proti všetkým výrokom tohto rozhodnutia sme podali sťažnosť. Čo sa týka okolností týkajúcich sa obsahu výpovede môjho klienta, k týmto sa nebudem vyjadrovať. Vyjadril sa ku skutkom, to je všetko, čo k tomu poviem," povedal Erik Magál, obhajca Dušana Kováčika. Výsluch špeciálneho prokurátora trval od 11-tej do neskorých večerných hodín. 

Galéria: Zadržanie Dušana Kováčika

Pakši bude spolupracovať

Sobotné rozhodnutie o vzatí do väzby je u obvineného Norberta Pakšiho právoplatné. "Nepodali sme sťažnosť," uviedol jeho obhajca Ivan Kochanský. Vysoký policajný funkcionár sa k obvineniam priznal a chce spolupracovať s políciou. "Klient sa priznal. Myslím že bude spolupracovať. My sa vyjadrujeme a vyjadrovali sme sa doposiaľ len k tým skutkom, pre ktoré bolo vznesené obvinenie," dodal obhajca. Kochanský ďalej povedal, že sa dohodne s klientom, ako bude ďalej postupovať v prípade poskytnutia záruk, a teda nahradenia väzby obmedzeniami. Nevyjadril sa, či Pakši bude usvedčovať ďalšie osoby. 

Súd rozhodol: Kováčik ide
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Veľká vďaka vyšetrovateľom

"Pokiaľ ide o bližšie konkrétnosti, k tomu sa nebudem vyjadrovať, nakoľko prebieha vyšetrovanie a budú aktívne vykonávané ďalšie procesné úkony. Ako som spomenul, vyšetrovanie bude ďalej pokračovať, budú vypočúvaní ďalší svedkovia, čiže určite by som nechcel zmariť tento priebeh ďalšieho vyšetrovania. Počas tohto týždňa boli medializované viaceré informácie z rôznych strán a k tomu by som sa možno chcel vyjadriť, že polícia v tomto prípade, teda vyšetrovatelia a rovnako aj prokurátor, postupoval výlučne na základe dôkazov v súlade so zákonom a bez akéhokoľvek tlaku či už mediálneho, politického alebo akéhokoľvek," zdôraznil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Vyjadrenie prokurátora ÚŠP

Súd vzal špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika do väzby, prokurátor vyzdvihol prácu vyšetrovateľov (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Chcel by som vyjadriť veľké ocenenie vyšetrovateľom, ktorí na tomto pracovali, nakoľko odviedli kus dobrej a poctivej práce a pokiaľ sa bude v takejto dobrej práci pokračovať ďalej a táto práca bude podporovaná aj zo strany nadriadených, určite sa dostavia ďalšie výsledky v podobe stíhania ďalšej závažnej trestnej činnosti," dodal.

Kováčik mal mariť vyšetrovanie vraždy vyšetrovateľa NAKA

Podľa Denníka N podozrenia voči Dušanovi Kováčikovi sa netýkajú len kauzy bratislavskej zločineckej skupiny takáčovcov. Bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, v súčasnosti právoplatne väzobne stíhaného, podozrievajú, že spolu s ďalšími osobami pripravoval vraždu vyšetrovateľa NAKA. Kováčik je obvinený aj z toho, že mu pomáhal mariť toto vyšetrovanie.

Vyjadrenie hovorkyne ŠTS

Kováčik Kudjáková ŠTS (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Pakšimu zrušili poverenie na výkon riadiacej funkcie

Nadriadený vysokého policajného funkcionára Pakšiho, ktorý sa priznal k viacerým závažným skutkom, z ktorých je obvinený, zrušil jeho dočasné poverenie výkonom riadiacej funkcie. Informoval o tom dočasný policajný prezident Peter Kovařík. Ten zároveň víta jeho vyhlásenie o vine a rozhodnutie spolupracovať. Do budúcna chce podobným nežiaducim javom v polícii zabrániť. Stanovisko dočasného policajného prezidenta poskytol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Súd rozhodol: Kováčik ide
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Nadriadený s personálnou právomocou policajta neodkladne zrušil jeho dočasné poverenie výkonom riadiacej funkcie. Toto rozhodnutie mu bolo zákonným spôsobom už oznámené. Ďalší postup bude realizovaný v súlade so zákonom o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru," uviedol Kovařík. Zdôraznil, že v polícii budú dôsledne presadzovať také pravidlá, ktoré podobným nežiaducim javom v zbore v budúcnosti zabránia. "Tí, ktorí sa nestotožnili s naším heslom 'Pomáhať a chrániť', nemajú v Policajnom zbore čo hľadať," podotkol Kovařík.

Nedotknuteľných chránila silná sieť 

Podľa šéfky strany Za ľudí Veroniky Remišovej až sem doviedla Slovensko vláda starého a nového Smeru. "Stíhanie špeciálneho prokurátora je vizitkou toho, ako bola riadená spravodlivosť na Slovensku. Ukazuje sa, že prokuratúra ani polícia nestíhala a nevyšetrovala, pretože nedotknuteľných mala chrániť silná sieť tých, ktorí mali právo a spravodlivosť strážiť," uviedla v stanovisku Remišová a vymenovala doterajšie kauzy. Podľa nej spravodlivosť riadili Kočner, Bödör, Jankovská, Makó, Bašternák, „Bödörovi“ policajti na NAKE, Kožuch na Pôdohospodárskej platobnej agentúre, Kičura v správe štátnych hmotných rezerv a ďalší.

Súd rozhodol: Kováčik ide
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Zároveň sa dozvedáme stále nové podozrenia, ktoré naznačujú fungujúcu a navzájom prepojenú sieť zločinu na najvyššej úrovni. Slovensko stojí pred kľúčovým obdobím, v ktorom sa rozhodne o smerovaní spravodlivosti v ďalších rokoch," napísala s tým, že dôležitou je voľba nového generálneho prokurátora, ktorý má bať charakterný a odborne zdatný. Dôležitým je aj transparentný systém súdov a prokuratúry a nespochybniteľný policajný prezident. Dodala, že strana Za ľudí vstúpila do koalície práve preto, aby mafia prestala ovládať štát. "Urobíme všetko pre to, aby sa už nikdy nediali veci, aké sme zažili za posledných 12 rokov vlády nového a starého Smeru. Už sme s očistou Slovenska začali – v justícii, v eurofondoch, v štátnom IT," dodala Remišová.

Ficov "vykosťovač spravodlivosti" skončil vo väzbe

Ku Kováčikovi sa vyjadrilo aj koaličné hnutie OĽaNO. "Robert Fico a Peter Pellegrini tolerovaním tohto človeka v kľúčovej funkcii spravili zo Slovenska raj mafie. Niečo takéto je snáď možné len v krajinách tretieho sveta," hovorí predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. "Možno sa ešte dočkáme toho, že mu Fico poďakuje za "dobre odvedenú prácu", ako jeho straníckej kolegyni Monike Jankovskej, ktorá je podozrivá z toho, že bola jednou z ústredných postáv justičnej mafie na Slovensku," vyhlásil predseda parlamentného pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa.

"Dlhodobo sme vedeli, že Kováčik je chránencom Roberta Fica a Petra Pellegriniho, ktorého úlohou bolo prikrývať závažné kauzy ekonomickej kriminality. Nič nás však nemohlo pripraviť na to, že tento človek je podozrivý aj z toho, že mal mariť vyšetrovanie prípravy vraždy elitného policajta," dodal Juraj Krúpa.

Šipoš uviedol, že v OĽaNO rešpektujú prezumpciu neviny, avšak medializované zistenia sú tak závažné, že otriasajú samotnými základmi právneho štátu. "A ja sa pýtam, akú motiváciu má Robert Fico, aby verejne Kováčika obhajoval aj v čase, kedy sedí vo väzbe s vážnymi obvineniami na krku? Je pokojne možné, že dôvodom je strach, aby sa jeho špeciálnemu prokurátorovi nerozviazal jazyk," uviedol. 

Mafián nemôže byť šéfom ÚŠP, tvrdí SaS

Mafián nemôže sedieť na stoličke šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry. Je to neprijateľné a za hranicou akéhokoľvek právneho štátu. V reakcii na vzatie do väzby Dušana Kováčika to uviedla strana Sloboda a Solidarita. "Pôvodné znenie novely zákona o prokuratúre obsahovalo ustanovenie, že NR SR odvolá špeciálneho prokurátora, ak prestal svoju funkciu vykonávať riadne, čestne, nezávisle alebo nestranne. Práve toto mohlo byť teraz použiteľné, avšak pre veto prezidentky sa nám spomínané ustanovenie nepodarilo presadiť. Keby sme ho však teraz mali, umožnilo by to odvolať mafiána Kováčika. Je zrejmé, že slovenská prokuratúra je v morálnom rozklade a napriek tomu je stále nedotknuteľná. Aj z toho dôvodu je prípad Kováčik výzvou, aby sme to zmenili," uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Oboch zadržali a obvinili minulý týždeň

Pakšiho a Kováčika zadržala NAKA vo štvrtok ráno (22.10.). Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková ešte v ten istý deň rozhodla o dočasnom pozastavení výkonu funkcie špeciálneho prokurátora. Následne v piatok 20 prokurátorov z 29-tich prokurátorov ÚŠP vyzvalo Kováčika, aby sa okamžite vzdal svojej funkcie. Svojím vyhlásením pripojila aj Rada prokurátorov SR a neskôr aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Prokurátor ÚŠP podal návrh na väzobné stíhanie dvojice v sobotu v skorých ranných hodinách. Informovala o tom hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. "Prokurátor ÚŠP podal návrh na vzatie do väzby na dve obvinené osoby, D.K. a N.P., pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločin prijímania úplatku, zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a iné. V prípade osoby D.K. prokurátor návrh na väzbu podal pre konštatovanie naplnenia dôvodov tzv. kolúznej a preventívnej väzby. U obvineného N.P. sa návrh na väzbu podal pre všetky dôvody väzby," vysvetlila hovorkyňa.

V nedeľu od deviatej ráno vypočúvali Pakšiho. Kováčika vypočúvali v nedeľu od jedenástej a večer rozhodli, že bude väzobne stíhaný. Napoludnie sa v budove súdu objavila aj jeho manželka, ktorá využila zákonné právo a možnosť ponúknuť súdu kauciu na jeho prepustenie z väzby. V budove súdu strávila necelé štyri hodiny. Rozhodovanie, výsluch dvojice obvinených, ako aj všetky podobné väzobné úkony v prípravnom konaní boli neverejné.

Viac o téme: Špeciálny prokurátorNAKADušan KováčikVäzobné stíhanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu