Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kajetán Kičura opäť pred súdom: ŠTS v Pezinku rozhoduje o predĺžení jeho väzby

Kajetán Kičura
Kajetán Kičura (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

PEZINOK - Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku rozhoduje o predĺžení väzby obvineného bývalého šéfa Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetána K.

Kajetána K. krátko pred 8.30 h eskortovali do Pezinka z ústavu z Banskej Bystrice. Kajetánovi K. naposledy v polovici júla Najvyšší súd (NS) SR zamietol jeho sťažnosť voči rozhodnutiu ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, ktorý ho ponechal vo väzbe. Jeho sťažnosť zamietol ako nedôvodnú. Stíhaný je pre pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v súbehu s pokračovacím obzvlášť závažným zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

"Jednak sa bude rozhodovať o žiadosti obvineného o prepustení z väzby, jednak sa bude rozhodovať o žiadosti prokurátora o rozšírení dôvodov väzby na ďalšie skutky, z ktorých bol obvinený. Najmä sa však bude rozhodovať o žiadosti prokurátora o predĺženie lehoty trvania väzby o sedem mesiacov," povedal na margo utorkového rozhodovania na ŠTS obhajca obvineného Rastislav Palovič.

Predtým ho sudca ŠTS do takzvanej kolúznej väzby vzal 23. apríla. Kajetán K. bol predsedom SŠHR. Nová vláda ho odvolala koncom marca. Dôvodom boli pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu. Obvinený odmieta obvinenia súvisiace s uzavretím zmlúv SŠHR, ako aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.

Národná kriminálna agentúra ešte v marci začala trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach SŠHR pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave.

Na stíhanie Kajetána K. ako sudcu z Okresného súdu v Čadci s pozastavevenou činnosťou sudcu musel dať súhlas Ústavný súd (ÚS) SR v Košiciach. Ten súhlasil 22. apríla. Vyhovel tak vtedy žiadosti bývalého generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára.

Viac o téme: Súd SlovenskoPezinokKajetán KičuraSpráva štátnych hmotných rezerv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu