Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Krajčího návšteva v Rusku vyvolala otázniky: Falošný pozorovateľ volieb! Je to nadrezortný problém

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí Zobraziť galériu (5)
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (Zdroj: SITA/AP Photo/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Marek Krajčí z OĽaNO v týchto dňoch čelí nečakanej kauze, ktorá súvisí s voľbami v Rusku. Krajčí tam bol údajne vyslaný ako pozorovateľ volieb a nebolo to raz. Stalo sa tak v rokoch 2017 a 2018. Ten vtedy uviedol, že na pozorovanie volieb ho vyslala Rada Európy, no ukazuje sa, že to tak nebolo.

Portál Aktuality,sk upozornil na závery Európskej platformy pre demokratické voľby (EPDE). Tá zverejnila výskumnú správu, podľa ktorej sa v roku 2018 terajší šéf zdravotníckeho rezortu Marek Krajčí zúčastnil na ruských prezidentských voľbách ako nezávislý pozorovateľ. Tu však zahraničné cesty Krajčího do Ruska nekončia.

Podľa Televízie Markíza bol Krajčí ešte na ďalšej ceste do Ruska, a to v roku 2017. Vtedy bol tiež pozorovateľom demokratických volieb. Malo ísť o pozvanie zo štátnej dumy a to sa mu stalo "osudným". Ocitol sa totiž na zozname tzv. falošných volebných pozorovateľov. Čelí však ešte ďalšej nepresnosti, ktorú musel dodatočne vysvetľovať. Krajčí totiž zrejme nehovoril pravdu, keď ešte ako opozičný poslanec slovenského parlamentu žiadal o ospravedlnenie z rokovania NR SR.

Klus hovorí o nadrezortnom charaktere problému

Tento prípad malo mať na stole ministerstvo zahraničných vecí práve včera. "Máme to v pláne prediskutovať s kolegami v pondelok," povedal ešte skôr štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus. Ten neskôr dodal, že sa na začiatku týždňa tomuto problému venovali. "Zaoberali sme sa a výsledkom je, že tento typ “problému” má ďaleko nadrezortný charakter, keďže sa jednalo o situáciu, v ktorej bol zapojený poslanec NR SR, nie predstaviteľ rezortu diplomacie," vyjadril sa pre Topky štátny tajomník rezortu Klus.

Krajčího návšteva v Rusku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Vyslala ho vraj Rada Európy

Ide o cestu práve zo skloňovaného septembra roku 2017. V žiadosti o ospravedlnenie svojej neúčasti uvádza, že pôjde o zahraničnú pracovnú cestu do Ruska ohľadom monitorovania volieb. Krajčí v oficiálnom ospravedlnení zo schôdze, ktoré je uvedené na webe národnej rady, uviedol, že ho vyslala Rada Európy.

Ospravedlnenie Mareka Krajčího z roku 2017
Zobraziť galériu (5)
Ospravedlnenie Mareka Krajčího z roku 2017  (Zdroj: nrsr.sk)

Ozvali sa však kritici. Silvia Hudáčková z mimoparlamentného SPOLU tvrdí, že takéto závery nesedia. Rada Európy v septembri 2017 vo svojom oficiálnom dokumente totiž neeviduje žiadne volebné pozorovania. 

Krajčího návšteva v Rusku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: rm.coe.int)

Vraj sa pomýlil

Minister zdravotníctva sa ku kauze vyjadril písomným stanoviskom. „Pozvala ma Európska rada pre demokraciu a ľudské práva, bolo to dosť narýchlo. Žiaľ, musím priznať, že som ju omylom považoval za štruktúru Rady Európy. Preto som do ospravedlnenky uviedol mylne Radu Európy. Za túto chybu sa ospravedlňujem," uznáva Krajčí v stanovisku. O účasti Krajčího na zahraničnom pozorovaní volieb svedčí aj dodnes zverejnené video, na ktorom sa vyjadruje po boku poľského politika Janusza Niedźwieckeho v Udmurtskej republike.

Toho pritom ruské médiá uvádzali ako medzinárodného experta a poslanca národnej rady. V roku 2018 bol potom Krajčí pozorovať aj prezidentské voľby na pozvanie ruskej Štátnej dumy. Európska platforma pre demokratické voľby potom zostavila zoznam nepoctivých a falošných volebných pozorovateľov. Na tomto zozname sa ocitol aj Krajčí.

Krajčího návšteva v Rusku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: fakeobservers.org)

"Mal som zaplatené náklady spojené s cestou, z ani jednej cesty som nečerpal žiadne iné výhody," píše ďalej v stanovisku minister Krajčí. "V svetle súčasného šetrenia mojich ciest analytikmi a dohľadaním informácií o mimovládnej organizácii, ktorý vznikla v roku 2017, len krátko pred tým, ako ma oslovila, by som podobné pozvania neprijal," uzavrel Krajčí.

Viac o téme: VoľbyPozorovateľRuskoMarek Krajčí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu