Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ruský špión mal využiť dieru v systéme: FOTO Zneužil slovenské víza, spájajú ho s atentátom v Berlíne

Roman Davydov Zobraziť galériu (4)
Roman Davydov (Zdroj: reprofoto:bellingcat.com)

BERLÍN/BRATISLAVA - Stavebný inžinier Roman Davydov chcel Bratislavu navštíviť ako turista. Bývať mal v hoteli Falkensteiner v srdci hlavného mesta. V žiadosti o slovenské vízum uviedol aj to, že pochádza z Petrohradu, a že sa narodil v roku 1981. Všetko má však jeden podstatný háčik. Tento muž v skutočnosti neexistuje. Vyplýva to zo zistení tímu investigatívcov.

Údajný Roman Davydov do žiadosti, ktorú podal prostredníctvom pracovníčky cestovnej agentúry ešte 29. júla 2019, vypísal falošné údaje. Pravá nebola adresa, meno, dátum narodenia, zamestnanie a samozrejme, ani cieľ jeho cesty. Vízum napriek všetkému dostal na slovenskom konzuláte v Petrohrade. Len o štyri dni neskôr. Otvorilo mu dvere do 45 krajín sveta a to na celý rok. 

Šokujúce zistenia priniesli investigatívci z projektu Bellingcat v spolupráci s nemeckým magazínom Der Spiegel a s ruským Insiderom. Na skutočnosť upozornil Denník N.

Nová identita a atentát v Berlíne

Ukázalo sa, že Roman Davydov sa v daňovom registri objavil po prvý raz až vo veku 39 rokov, teda práve v čase, keď žiadal o vízum. Pas si zaobstaral len vyše týždeň predtým, 18. júla 2019. Na slovenskom konzuláte však tieto podozrivé skutočnosti akosi prehliadli.

Podobizeň Romana Davydova zo žiadosti o slovenské vízum.
Zobraziť galériu (4)
Podobizeň Romana Davydova zo žiadosti o slovenské vízum.  (Zdroj: reprofoto:bellingcat.com)

Celý prípad sa ale netočí len okolo novovytvorenej identity muža, ktorý vlastne neexistoval, no dostal naše vízum. So všetkým má súvisieť aj atentát v Berlíne, ktorý sa odohral za bieleho dňa pri jednom z tamojších parkov v auguste 2019.

Vyhasol pri ňom život čečenského Gruzínca Zelimchana Changošviliho, ktorého zastrelili. Páchateľ potom unikal na bicykli, no polícia ho dolapila. Prsty vo všetkom má mať podľa nemeckých vyšetrovateľov ruská tajná služba FSB.

Zelimchan Changošvili
Zobraziť galériu (4)
Zelimchan Changošvili  (Zdroj: FB)

Aká však bola úloha Davydova? Nemecká prokuratúra informovala, že mal byť komplicom atentátnika, ktorý skončil v putách. Ten mal pri sebe ruský pas, zbraň mal podľa svedkov odhodiť do rieky. Dvaja tínedžeri mali vidieť aj to, ako sa zbavil parochne a oblečenia.

Podľa zistení Bellingcatu je jeho pravé meno Vadim Krasikov. Jeho minulosť nie je vôbec ukážková. Išlo o hľadaného vraha, na konte mal mať minimálne dve vraždy. Bol na neho vydaný zatykač, ktorý však ruské úrady náhle zrušili. Davydova podozrievajú, že mu mal pomáhať s prípravou otrasného činu. Ako presne, je zatiaľ nejasné.

Keď sa chce, tak sa dá?

Investigatívny tím teda upozornil na závažnú skutočnosť. A teda, ako ľahko sa dá využiť vízový systém členskej krajiny EÚ, akou je aj Slovensko. Denník N o reakciu v súvislosti s prípadom požiadal aj rezort zahraničných vecí. Stanoviska sa však zatiaľ nedočkali. Rovnako ani od polície, ktoré ich odkázalo na diplomaciu.

Vyjadrenia "bežných" ruských občanov však hovoria jasne. Získanie celoročných víz nie je jednoduchá záležitosť.

Anastasia Sevastjanovová z Moskvy, ktorá v našej krajine študovala, a ktorá na Slovensku žije niekoľko rokov aj s jej rodičmi, sa pre spomínaný denník vyjadrila, že vybavenie víza pre Rusa na Slovensko od podania žiadosti trvá približne týždeň. "Zvlášť, keď je to vízum na viac vstupov a na dlhší čas," uviedla. Slovenské veľvyslanectvo z jej vlastnej skúsenosti kontrolovalo, či sú údaje v dotazníku pravé. Preto celý proces trval niekoľko dní.

Do Ruska sa mal vrátiť autom

Spomínaný Vadim Krasikov je v súčasnosti oficiálne obvinený z vraždy čečenského Gruzínca. Aj on sa podľa dostupných zistení do Nemecka dostal ako falošný turista, rovnako ako Davydov mal zneužiť "dieru v systéme." O vydanie víz žiadal na francúzskom konzuláte. Bolo to v rovnaký deň, ako si na tom slovenskom podával žiadosť Davydov.

Krasikov ale vypovedať odmieta. Tvrdí, že je nevinný. Ako jeho komplica menovali Romana D. Podozrivý Davydov je však podľa dostupných zistení dávno naspäť v Rusku. Vrátiť sa tam mal autom cez Poľsko a Bielorusko. V EÚ mal podľa získaných údajov stráviť štyri dni. Nemecká prokuratúra obvinila z operácie aj režim Vladimira Putina.

Auto, ktoré mal šoférovať Davydov: Investigatívci zistili, že patrilo ruskej leasingovej spoločnosti. Na ich otázky však nik nereagoval.
Zobraziť galériu (4)
Auto, ktoré mal šoférovať Davydov: Investigatívci zistili, že patrilo ruskej leasingovej spoločnosti. Na ich otázky však nik nereagoval.  (Zdroj: reprofoto:bellingcat.com)

Viac o téme: VraždaTajná službaVízumRuskoSlovenskoBerlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu