Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Prvé FOTO útočníka zo základnej školy vo Vrútkach: Dvaja mŕtvi, päť zranených, medzi nimi aj deti

Zobraziť galériu (14)
(Zdroj: Tip čitateľa: Barbora Figurová)

VRÚTKY - Mimoriadna správa z Vrútok! Na miestnej základnej škole došlo k incidentu, ktorý si vyžiadal dvoch mŕtvych a päť zranených, medzi ktorými sú aj deti. Na miesto smeroval posttraumatický tím aj policajný prezident Milan Lučanský. Správu priebežne aktualizujeme.

Upozorňujeme, že fotografie v článku nie sú vhodné pre citlivé povahy a maloletých

Desivý incident sa odohral okolo 10. hodiny dopoludnia. Podľa dostupných informácií mal muž útočiť nožom, pričom smrteľne zranil zástupcu riaditeľky školy. Agresívneho útočníka napokon zastrelila polícia.

ONLINE Politici odsúdili masaker vo Vrútkach: Je to šialený čin! Ministri mieria na miesto tragédie

Mimo ohrozenia života

Informáciu o piatich zranených a dvoch mŕtvych osobách potvrdila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová aj polícia.

"Troch dospelých a dieťa po ošetrení transportovala do martinskej nemocnice záchranná zdravotná služba. Išlo o ženu s otvorenou ranou na hrudníku, dvoch mužov s poranením dolných končatín, dieťa malo poranený hrudník," upresnila Krčová. 

MIMORIADNE Prvé FOTO útočníka
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

Druhé dieťa podľa jej slov previezli do rovnakej nemocnice hasiči. Utrpelo poranenie krku. "Všetci zranení boli počas prevozu do nemocnice pri vedomí a v stabilizovanom stave," dodala hovorkyňa.

Pri jednej z obetí mali záchranári podľa vyjadrenia Krčovej ešte bojovať o jej život. Po neúspešnej resuscitácii však lekár skonštatoval smrť. Druhá obeť bola na mieste mŕtva. "Záchranári sa po zásahu na miesto incidentu ešte vrátili, v týchto chvíľach ošetrujú niekoľko osôb s akútnou stresovou reakciu," uzavrela Krčová.

Ministerstvo školstva v súvislosti s tragédiou posilnilo krízovú poradenskú linku s psychológmi, určenú pre deti, rodičov a zamestnancov škôl. 

Bezplatná linka 0800 864 883 je v prevádzke od 9:00 h - 22:00 h.

V súčasnosti sú zranení z útoku zatiaľ mimo ohrozenia života. Jedného policajta operujú. Informoval o tom minister vnútra SR Roman Mikulec, ktorý navštívil martinskú nemocnicu.

Minister tiež uviedol, že podľa toho, čo videl, útočník ohrozoval oboch policajtov. "Zákrok bol naozaj opodstatnený a myslím, že bol vykonaný tak, ako povedal aj policajný prezident, v súlade s taktikou, na ktorú sú policajti pripravovaní," poznamenal. Mikulec videl kamerový záznam, ktorý zachytáva zákrok mužov zákona. Viac si prečítajte tu.

Mrazivé skutočnosti

Motív hrozivého činu zatiaľ nie je známy, policajný prezident Milan Lučansky sa však vyjadril, že išlo o bývalého žiaka Spojenej školy vo Vrútkach, na ktorej došlo k útoku. Mal 22 rokov a pochádzal z Martina.

Primátor Vrútok Branislav Zacharides doplnil, že nepatril k problémovým žiakom. "Škola podľa slov riaditeľky nevie spojiť tento incident s nejakou udalosťou z minulosti ako nejaký revanš alebo niečo také. Na toto odpovedia pravdepodobne vyšetrovatelia," dodal Zacharides.

Policajný prezident Milan Lučanský sa vyjadril ku tragédii vo Vrútkach (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Čo sa vlastne dialo v osudnom čase? "Do školy mal vniknúť tak, že rozbil sklenenú výplň​​​​​​," upresnil začiatok drámy policajný prezident. Personál školy chcel podľa ďalších slov Lučanského mužovi zabrániť v tom, aby útočil. Mal pri sebe nôž, ktorý mal v tomto okamihu aj použiť a zástupcovi riaditeľky spôsobil fatálne zranenia.

Zranenia utrpel aj školník. Agresor potom vbehol do najbližšej triedy, kde podľa prvotných informácií ťažko zranil učiteľku a dve deti viacerými bodnými ranami. "Následne sa pokúsil o útek, školník mu v tom chcel zabrániť, prenasledoval ho," dodal Lučanský.

V tom čase už polícia prijala telefonát na tiesňovú linku a policajná hliadka, ktorá bola v blízkosti, prišla okamžite na miesto a vykonala služobný zákrok. "Páchateľa začali prenasledovať s tým, že ho chceli zadržať, avšak on sa aktívne bránil nožom," vyjadril sa ďalej šéf polície a dodal, že práve preto boli použité služobné zbrane.

Svedkovia incidentu boli v šoku, policajti strieľali po nebezpečnom páchateľovi priamo pred ich očami.
Zobraziť galériu (14)
Svedkovia incidentu boli v šoku, policajti strieľali po nebezpečnom páchateľovi priamo pred ich očami.  (Zdroj: Tip čitateľa: Barbora Figurová)

Situácia pod kontrolou

Ochrancovia zákona už krátko po incidente upokojovali, že majú situáciu pod kontrolou. Miesto ohradili policajnou páskou. Lučanský upozornil, že podľa prvotných informácií mal útočník konať sám. V prípade, že by nebol, boli na mieste prítomné pripravené policajné zložky.

Na miesto okrem Lučanského smeroval aj minister vnútra Roman Mikulec. Informovala o tom hovorkyňa rezortu vnútra Barbara Túrosová. Do Vrútok prišiel aj predseda parlamentu Boris Kollár. 

Odrazené guľky

Počas služobného zákroku sa zranili aj policajti, a to z odrazených guliek. Sú ošetrovaní a mimo ohrozenia života. „Podľa tej informácie, ktorú mám, tak sa niektoré guľky odrazili. Treba brať do úvahy, že sú to veľmi špecifické situácie. Na toto sú policajti cvičení,“ uviedol Lučanský. 

Policajný prezident avizoval, že z okolia dali stiahnuť kamerové záznamy, polícia tiež vypočúva jednotlivých svedkov udalosti.

Na miesto smerovali zástupcovia prokuratúry, miestneho krajského riaditeľstva Policajného zboru, policajti z Národnej kriminálnej agentúry, ako aj príslušníci Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR. Policajti z inšpekcie budú skúmať služobný zákrok, tak ako im to káže zákon.

Lučanský zákrok policajtov ocenil s tým, že je rád, že nedošlo k ďalším stratám na životoch. Podľa jeho názoru je páchateľom v takomto psychickom stave už pri úteku všetko jedno a následne sa stávajú väčšie tragédie. „Chvalabohu, že boli policajti prítomní,“ uzavrel Lučanský.

Škola bude v piatok zatvorená

Vrútocká Spojená škola, na ktorej sa vo štvrtok dopoludnia odohral smrteľný útok, zostane v piatok zatvorená. Informoval o tom primátor Branislav Zacharides.

"S riaditeľkou sme dohodnutí, že vyhlási riaditeľské voľno. Zajtra teda bude škola určite zatvorená. Začiatkom budúceho týždňa si spoločne sadneme, prejdeme si všetky záležitosti a rozhodneme, ako dlho ešte necháme školu zatvorenú," priblížil primátor s tým, že školu navštevuje viac ako 200 detí.

Smrteľný pracovný úraz

Nešťastie vyšetruje Inšpektorát práce v Žiline ako smrteľný pracovný úraz. Informoval o tom hovorca Národného inšpektorátu práce Ladislav Kerekeš.

"Podľa informácií inšpektorov práce z Inšpektorátu práce v Žiline zástupca riaditeľa školy zahynul, keď sa snažil zabrániť útočníkovi v tom, aby napadol študentov, čo znamená, že utrpel smrteľný úraz v priamej súvislosti s výkonom svojej práce," uviedol.

Podľa Kerekeša podobne vyšetrujú aj úraz zranenej učiteľky. "V prípade zraneného školníka, ktorý mal páchateľa prenasledovať v snahe zadržať ho, budú okolnosti zranenia predmetom ďalšieho preverovania. Bližšie okolnosti vzniku závažného pracovného úrazu s následkom smrti zatiaľ nie sú známe," povedal.

Doplnil, že inšpekcia práce v tomto roku zaznamenala 15 smrteľných pracovných úrazov a 22 závažných pracovných úrazov s ťažkou ujmou na zdraví. Podobný pracovný úraz, aký sa stal vo štvrtok vo Vrútkach, však podľa Kerekeša vo svojej viac ako 50-ročnej histórii inšpekcia práce na Slovensku nevyšetrovala.

Záznam z incidentu nie je

Kamerový záznam zo štvrtkového tragického incidentu v Spojenej škole vo Vrútkach neexistuje. Škola totiž vnútri nemá kamery. Na tlačovom brífingu v Martine to povedal primátor Vrútok Branislav Zacharides. Podľa primátora má škola štandardné bezpečnostné opatrenia. Funguje v nej aj vrátnica. "Budeme sa však zaoberať aj tým, ako ešte sprísniť a zvýšiť bezpečnosť našich detí, lebo to je to najdôležitejšie," zdôraznil.

Otázkou bezpečnosti na školách sa bude zaoberať aj predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. Väčší dôraz podľa nej treba klásť aj na prevenciu - napríklad nájsť programy, ktoré budú odrádzať deti od násilia. "Mysleli sme si, že keď sa to udialo niekde v Amerike, nás sa to netýka. Zo dňa na deň a z hodiny na hodinu sme zistili, že sa to môže bežne stať aj u nás," povedala.

Foto z miesta činu

MIMORIADNE Prvé FOTO útočníka
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Tip čitateľa: Barbora Figurová)
MIMORIADNE Prvé FOTO útočníka
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Tip čitateľa: Barbora Figurová)
MIMORIADNE Prvé FOTO útočníka
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Tip čitateľa: Barbora Figurová)

MIMORIADNE Prvé FOTO útočníka
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)
MIMORIADNE Prvé FOTO útočníka
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)
MIMORIADNE Prvé FOTO útočníka
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

MIMORIADNE Prvé FOTO útočníka
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Polícia Slovenskej republiky)

MIMORIADNE Prvé FOTO útočníka
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Polícia Slovenskej republiky)

Viac o téme: Základná školaútok Vrútky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu