Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

ONLINE Politici odsúdili masaker vo Vrútkach: Je to šialený čin! Ministri mieria na miesto tragédie

Zobraziť galériu (19)
(Zdroj: Topky, Facebook)

BRATISLAVA - Na základnej škole vo Vrútkach sa dnes dopoludnia odohral tragický útok, po ktorom zahynul zástupca riaditeľa i útočník. Na miesto smerujú viacerí ministri. K situácii sa vyjadril aj premiér Igor Matovič, ktorý je na stretnutí v Ledniciach. Násilný čin odsúdila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Pri incidente na škole vo Vrútkach zomreli dvaja ľudia. Päť osôb je zranených, sú medzi nim aj deti. Ministri i politici vyjadrili pozostalým úprimnú sústrasť. Minister školstva Branislav Gröhling i minister vnútra Roman Mikulec. K situácii sa vyjadril aj premiér Matovič, ktorý je na stretnutí v Ledniciach.


MIMORIADNE Útok na základnej škole vo Vrútkach: Dvaja mŕtvi, päť zranených, medzi nimi aj deti 


VIDEO Premiér Matovič reaguje na tragédiu vo Vrútkach

Premiér Igor Matovič odsúdil útok vo Vrútkach: Bohužiaľ, žijú medzi nami aj blázni (Zdroj: Facebook/OĽaNO)

VIDEO Minister školstva chce posilňovať bezpečnosť na školách

Tragická udalosť vo Vrútkach bude výzvou, ako lepšie nastaviť bezpečnosť v školách (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

ONLINE

17:30 V kritickom stave nie je ani jeden z piatich pacientov Univerzitnej nemocnice Martin (UNM), ktorých hospitalizovali po štvrtkovom incidente v Spojenej škole vo Vrútkach. Minister zdravotníctva Marek Krajčí to povedal na brífingu po návšteve nemocnice. V najlepšom stave sú podľa ministra zdravotníctva dvaja policajti, ktorí majú strelné poranenia dolných končatín. „Jedno strelné poranenie zasiahlo koleno a druhé chodidlo. Stabilizovaný je aj stav dievčatka, ktoré malo viac-menej len ľahšie poranenie hrudníka. Povzbudil som ju, je v nemocnici s oteckom a má sa dobre,“ doplnil Krajčí.

15:30 Predseda parlamentu na mieste vyhlásil, že je potrebné sa z tohto prípadu poučiť. „Je dôležité, aby to polícia dôkladne vyšetrila a zistila, aké boli príčiny,“ skonštatoval. Ak sa zistia dôvody, je podľa Kollára nutné eliminovať takéto hrozby na čo najnižšiu mieru a dopredu ich podchytiť. Verí, že sa to všetko objasní a vyšetrovatelia zistia, či sa incidentu nedalo predísť. Predseda Národnej rady SR zároveň vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým a dúfa, že sa zranení skoro uzdravia.

Z tragédie vo Vrútkach sa musíme poučiť, povedal predseda parlamentu Boris Kollár (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

15:15 Minister vnútra Roman Mikulec vyjadril úprimnú sústrasť všetkým pozostalým a zároveň aj nádej, že všetci zranení budú v poriadku. Mikulec verí, že všetky deti zo školy, ktoré sú už momentálne so svojimi rodičmi, budú v poriadku. „Rovnako aj personál školy, ktorý túto tragédiu zažil na vlastné oči. Chcel by som zároveň poďakovať policajtom za zákrok a že pri útoku nedošlo k ďalším obetiam,“ povedal šéf rezortu vnútra. Mikulec oceňuje, že policajti zachovali chladnú hlavu, pretože podľa toho čo videl, to nebola jednoduchá situácia. Minister tiež vylúčil, že by ich útočník počas zákroku zranil. 

Minister vnútra Roman Mikulec ocenil prácu policajtov a rodinám vyjadril úprimnú sústrasť (Zdroj: TASR/Miroslav Jaroš)

Zranení sú zatiaľ mimo ohrozenia života, jedného policajta práve operujú, uviedol Mikulec. „Momentálne prebiehajú medicínske zákroky u pani zástupkyne, ktorá bola zranená a dvoch detí, všetci sú mimo ohrozenia života,“ povedal minister. Mikulec doplnil, že zatiaľ čo jedného policajta, ktorý bol pri zákroku zranený, operujú, tak s druhým sa už rozprával na nemocničnej izbe.

Mikulec 2 Vrútky (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Pripustil však, že ho možno budú tiež operovať. „Je to profesionál, príslušník obvodného oddelenia Martin-východ a vykonával služobný zákrok tak, ako bol vycvičený. Ja som videl ten zákrok na kamerovom systéme a musím povedať, že naozaj išlo o priame ohrozenie života toho policajta,“ uviedol Mikulec. Minister dodal, že podľa toho čo videl, útočník ohrozoval oboch policajtov. „Zákrok bol naozaj opodstatnený a myslím, že bol vykonaný tak, ako povedal aj policajný prezident, v súlade s taktikou, na ktorú sú policajti pripravovaní,“ poznamenal.

15:07 Minister zdravotníctva vyjadril pozostalým úprimnú sústrasť. Incident vo Vrútkach označil Marek Krajčí za tragický a bezprecedentný pre Slovensko. Uviedol to po štvrtkovom útoku na Spojenej škole na Ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach. Vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým po obetiach a zraneným zaželal skoré uzdravenie. „Osobne sa chystám do martinskej nemocnice pozrieť pacientov, pretože to, čo sa dnes stalo, je naozaj niečo bezprecedentné, čo naša krajina ešte nezažila,“ uviedol. Priblížil, že hospitalizovaní sú traja dospelí a dve deti. „Učiteľka a deti majú ťažké bodné poranenia a policajti ľahké strelné poranenia,“ priblížil.

Marek Krajčí Vrútky (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

14:45 Je to hrozná správa

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok zdôraznil, že násilie v škole je mrazivé, zvlášť zavrhnutiahodné. „Myslím na zranených a veľmi im držím palce,“ uviedol na sociálnej sieti. Na všetkých, ktorých zasiahla tragédia v škole vo Vrútkach, myslí aj minister životného prostredia Ján Budaj. Priznáva, že je ťažké si predstaviť niečo horšie, ako útok na deti počas vyučovania. „Radi by sme za všetkých pracovníkov ministerstva vyjadrili nesmiernu úctu aj zamestnancovi školy, ktorý v snahe chrániť bezbranné deti, sám tragicky zahynul,“ dodal Budaj.

ONLINE Politici odsúdili masaker
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:31 Tragická udalosť bude výzvou,ako lepšie nastaviť bezpečnosť v školách

Tragická udalosť na škole vo Vrútkach bude výzvou na diskusiu so zriaďovateľmi a riaditeľmi škôl, ako ešte lepšie nastaviť bezpečnosť v školách. Vo Vrútkach to uviedol minister školstva Gröhling. „Či už kamerovými systémami alebo inými pokynmi, aby sa naozaj takéto udalosti už vôbec nestali,“ poznamenal šéf rezortu školstva. Podotkol, že všetko, čo sa týka detí a školstva, je veľmi citlivé.

ONLINE Politici odsúdili masaker
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Škola má byť podľa ministra to najbezpečnejšie miesto. „Má zaručovať bezpečnosť a istotu ako pre deti, tak aj pre učiteľov, ktorých by sme mali spoločne chrániť. Musí to byť aj bezpečné miesto pre rodičov, aby ten pocit naozaj mali,“ povedal Gröhling. Všetkým pozostalým zároveň vyjadril úprimnú sústrasť a verí, že zranení sa čím skôr uzdravia.

Gröhling poznamenal, že v rámci ministerstva školstva budú súčinní pri riešení situácie. „Budeme podporovať, či už v nasledujúcich týždňoch alebo od septembra, aby školy boli plné špeciálnych pedagógov a podporného personálu, aby sme tejto aj ostatným školám pomohli vyrovnať sa s touto situáciou,“ povedal.

14:06 Predsedníčka žilinského kraja Erika Jurinová odsudzuje brutálny čin, ktorý sa odohral vo štvrtok v Spojenej škole vo Vrútkach. Zároveň vyjadrila ľútosť a zármutok nad tragédiou, pri ktorej prišiel o život zástupca školy. „Je to veľká tragédia pre mesto, školu, ale aj celú okolitú spoločnosť. O to viac, že útok sa stal v škole a jeho svedkami boli aj žiaci. Chcela by som vyjadriť úprimnú sústrasť príbuzným a blízkym obete. Želám si, aby sa zranení čím skôr zotavili ako po fyzickej, tak aj po psychickej stránke. Zatiaľ nie je známa príčina útoku, no dôrazne odmietam akékoľvek formy násilia,“ uviedla Jurinová na sociálnej sieti.

ONLINE Politici odsúdili masaker
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Erika Jurinová)

14:04 Tragédiu komentovala aj ministerka kultúry Natália Milanová. „Správa o neuveriteľnej tragédii v škole vo Vrútkach ma zastihla počas návštevy Múzea holokaustu v Seredi. Už to bol veľmi silný zážitok, kde sa doslova zhmotnila tragédia tisícov nevinných obetí. A do toho prišla šokujúca správa o niečom, čo sme si na Slovensku doteraz nevedeli ani len predstaviť,“ napísala ministerka. 

Úprimne, ťažko sa mi hľadajú slová. Som v šoku. Akékoľvek násilie je strašné, no keď sa týka detí, je to ešte horšie. Ako matka si ani len neviem predstaviť bolesť, strach či hnev rodičov.  Všetkým učiteľom, žiakom a ich blízkym vyjadrujem úprimnú sústrasť a verím, že nájdu dostatok vnútorných síl, aby čo najskôr prekonali bolesť, ktorú im táto tragédia spôsobila. Zároveň verím v čo najrýchlejšie vyšetrenie a najmä prijatie takých opatrení, aby sme sa v budúcnosti podobným bolestivým udalostiam vyhli,“ dodala. 

13:12 Úprimnú sústrasť vyjadrila aj šéfka PS Irena Bihariová. „Verím tiež, že polícia čo najskôr objasní dôvody tohto útoku. Ako matku dvoch detí sa ma táto udalosť silne dotkla. Verím, že tím psychológov na mieste pomôže prekonať traumu z tohto zážitku všetkým deťom, ich rodičom, pedagógom a ostatným zamestnancom školy,“ napísala. 

ONLINE Politici odsúdili masaker
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Irena Bihariová PS)

13:08 „Som zhrozená z toho, čo sa dnes udialo vo Vrútkach. Úprimnú sústrasť rodine obete. V modlitbách myslím aj na zranených a ich rodiny,“ napísala Jana Žitňanská.

ONLINE Politici odsúdili masaker
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Jana Žitňanská)

13:06 Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa je to obrovská tragédia. 

ONLINE Politici odsúdili masaker
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Jaroslav Naď)

12:58 „Veľmi smutné. Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým obete. A želám skoré uzdravenie zraneným, na tele aj na duši. Pedagógom a deťom zo školy prajem veľa síl, aby sa s touto tragédiou dokázali vysporiadať,“ napísala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

ONLINE Politici odsúdili masaker
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Lucia Nicholsonová verí v zdravý rozum)

12:45 Na miesto tragédie mieri aj minister školstva Branislav Gröhling. „Akékoľvek formy násilia sú neprípustné. Práve škola by mala byť miestom, kde vládne bezpečie,“ napísal. 

ONLINE Politici odsúdili masaker
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Branislav Gröhling - Vzdelanie je budúcnosť krajiny)

12:36 Prezidentka Zuzana Čaputová cíti obrovský smútok a žiaľ nad tragédiou vo Vrútkach

„Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine obete útoku a podporu všetkým zraneným deťom, učiteľkám a policajtom. Nerozumiem a nepoznám pozadie tohto šialeného útoku. Telefonovala som s ministrom vnútra, ktorý ma informoval, že situácia je pod kontrolou,“ uviedla na sociálnej sieti.

ONLINE Politici odsúdili masaker
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

12:35 Premiér Igor Matovič sa k situácii vyjadril počas stretnutia v Ledniciach. „Je mi veľmi ľúto čo sa stalo. Vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým pozostalým. Bohužiaľ, blázni medzi nami žijú a takýmto situáciám nevieme zabrániť. O situácii vás bude informovať podrobnejšie minister vnútra, ktorý ide na miesto nešťastia,“ povedal na krátkom brífingu.

12:30 Situáciu komentoval aj Peter Pellegrini. „Som v duchu s rodinami obetí útoku vo Vrútkach. Som v duchu aj so všetkými učiteľmi, ktorí poctivo napĺňajú svoje náročné a záslužné poslanie a musia byť šokovaní skutkom, za ktorý ich kolega zaplatil životom.“

ONLINE Politici odsúdili masaker
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

12:25 Útok odsúdila aj Veronika Remišová. „Bezpečnosť našich detí a vyučujúcich v školách musí byť pre štát najvyššou prioritou.“

ONLINE Politici odsúdili masaker
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

12:22 „Verím v čo najskoršie objasnenie príčin tohto hrozného útoku, aby sme vedeli či a ako treba lepšie ochrániť naše učiteľky a učiteľov. O to viac im ďakujem za stresovú, ale mimoriadne záslužnú prácu, ktorú pre naše deti robia,“ napísal Miroslav Kollár zo Za ľudí.

ONLINE Politici odsúdili masaker
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Miroslav Kollár)
 

12:16 „Nikdy by som si nepomyslel, že sa takáto hrozná a nepochopiteľná tragédia môže stať aj na slovenskej škole,“ napísal Ivan Štefanec.  

ONLINE Politici odsúdili masaker
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Ivan Štefanec)

12:08 Situáciu komentovala aj Kresťanská únia.

ONLINE Politici odsúdili masaker
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Kresťanská únia)

12:05 Úprimnú sústrasť vyjadril aj starosta Ružinova Martin Chren. „Takáto udalosť v škole, kde naše deti musia byť vždy v bezpečí, je nočnou morou nielen každého starostu či primátora, ale doslova každého normálneho človeka,“ napísal. 

ONLINE Politici odsúdili masaker
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Martin Chren - starosta Ružinova)

12:02 Je to veľká tragédia, uviedol podpredseda parlamentu Juraj Šeliga. „So zatajeným dychom som si prečítal, čo sa práve stalo vo Vrútkach. Je to veľká tragédia,“ napísal. „Myslím na obete a ich pozostalých, ako aj na zranených, ktorí sú v opatere lekárov v martinskej nemocnici.“

ONLINE Politici odsúdili masaker
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga - Za ľudí)

12:00 Strana SaS aj minister hospodárstva Richard Sulík vyjadrili úprimnú sústrasť. 

ONLINE Politici odsúdili masaker
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

ONLINE Politici odsúdili masaker
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Sloboda a Solidarita)

Ministri mieria do Vrútok

Minister školstvaBranislav Gröhling aktuálne smeruje na miesto tragédie vo Vrútkach.  „Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým a skoré uzdravenie zraneným a dotknutým osobám. Akékoľvek formy násilia sú neprípustné. O to smutnejšie je, ak sa udejú na školskej pôde,“ povedal. Na miesto smeruje aj minister vnútra Roman Mikulec. 

Kollár násilný čin odsúdil

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár odsudzuje násilný čin, ktorý sa odohral dnes dopoludnia na základnej škole vo Vrútkach a vyžiadal si obete na ľudských životoch a viacerých zranených, medzi ktorými sú aj deti. V týchto chvíľach smeruje predseda NR SR Kollár na miesto tragédie do Vrútok, kde poskytne vyjadrenie pre médiá.

Viac o téme: Základná školaMinistriútok Igor MatovičVrútkyZuzana ČaputováRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu