Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Internetom sa šíril HOAX, Mečiar zomrel! Môže za to falošný účet ministra OĽaNO: Jasný odkaz bývalého premiéra

Vladimír Mečiar Zobraziť galériu (5)
Vladimír Mečiar (Zdroj: Topky/Jan Zemiar, Twitter.com)

BRATISLAVA - Na sociálnych sieťach sa dnes šírila správa o smrti bývalého šéfa HZDS Vladimíra Mečiara. Netrvalo dlho a správu jasne vyvrátili. Išlo o hoax, ktorý sa šíril na falošnom účte ministra OĽaNO Eduarda Hegera. Správu vyvrátila aj Mečiarova hovorkyňa. Bývalý premiér má jasný odkaz!

Paniku malo spôsobiť falošné konto súčasného a nového ministra financií Eduarda Hegera z OĽaNO. Počas niekoľkých hodín bolo na profile publikovaných niekoľko príspevkov, z ktorých vyplýva, že nejde o oficiálne konto šéfa rezortu financií.

Falošný tweet o smrti Vladimíra Mečiara
Zobraziť galériu (5)
Falošný tweet o smrti Vladimíra Mečiara  (Zdroj: Twitter.com/EduardHegerSk)

Falošný účet šíri viaceré statusy

V jednom zo statusov sa uvádza: "NALIEHAVÉ. Vladimír Mečiar, bývalý premiér Slovenska zomrel vo veku 77 rokov. Oficiálne stanovisko bude vyhlásené čoskoro," stálo v tweete. V tom druhom zas, že konto bolo vytvorené talianskym učiteľom a tvorcom fake news Tommassom Debenedettim. Ten sa vraj roky zabáva tvorbou falošných účtov a oznamovaním takýchto falošných správ, napríklad aj falošnými úmrtiami známych osôb. Do tejto chvíle účet vytvoril už štyri podozrivé statusy.

Internetom sa šíril HOAX,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter.com/EduardHegerSk)

Jasný odkaz Mečiara

Topky kontaktovali Mečiarovu hovorkyňu. „Nie je to pravda. Sú to vymyslené hlúposti. Zachytila som to zhruba teraz okolo pol štvrtej. Čo môžem na to povedať? Sú to len hlúposti a niekto nemá čo robiť,“ povedala pre Topky asistentka bývalého predsedu vlády. Mečiar odkázal, že je zdravý. „Pán Mečiar odkazuje, že dýcha a strihá stromy,“ dodala. 

Asistentka Mečiara zachytila falošnú správu popoludní
Zobraziť galériu (5)
Asistentka Mečiara zachytila falošnú správu popoludní  (Zdroj: Jan Zemiar)

Heger sa od falošného účtu dištancuje

V súvislosti s falošným profilom sme kontaktovali aj ministra financií. Ten sa od neho dištancuje, neznámy používateľ zneužil jeho fotografiu a tweetuje v jeho mene. „Na Twitteri síce mám založené svoje konto, ale ešte som zatiaľ nič netweetoval. Vyzývam dotyčnú osobu, aby sa prestala vydávať za mňa, a aby nezneužívala moje meno či fotografiu na akékoľvek účely,“ vyjadril pre Topky Heger.

Internetom sa šíril HOAX,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter.com/eduardheger)

Viac o téme: HoaxVladimír Mečiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu