Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

ROZHOVOR s Jozefom Mihálom: Nicholsonová ministerka práce a ja štátny tajomník, to si viem predstaviť

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Jozef Mihál odišiel po neúspechu vo voľbách zo strany SPOLU a vrátil sa k liberálom do SaS. S ponukou za ním prišiel Richard Sulík i Lucia Ďuris Nicholsonová. Do SaS-ky sa vracia rád. O postoch vo vláde nehovorí, vrátil sa, aby ponúkol svoje skúsenosti. Ak by však bola ministerkou práce Lucia Ďuriš Nicholsonová, nerobilo by mu problém pôsobiť na poste štátneho tajomníka.

Zo SaS odišiel Jozef Mihál v roku 2017. Po odchode zo strany spolu s Miroslavom Beblavým založil stranu Spolu, ktorej bol neskôr podpredsedom. V parlamentných voľbách sa ako dvojkoalícia s Progresívnym Slovenskom tesne nedostali do parlamentu. Po volebnom neúspechu okrem Mihála skončil na svojom poste aj predseda strany Spolu Beblavý.

Prečo ste sa rozhodli vrátiť späť do SaS?

Predseda SaS Richard Sulík a podpredsedníčka SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová ma oslovili s výzvou na návrat do SaS, s rešpektom som to prijal.

Mali ste nejaké väčšie výhrady pri rozhodovaní?

SaS je strana ktorú som zakladal a vraciam sa do známeho prostredia. Rozhodlo aj to, že v strane už nie je bývalý podpredseda Ľubo Galko, ktorý bol hlavnou príčinou môjho odchodu v roku 2017.

Padli aj tvrdšie slová pri rozhovoroch o vašom opätovnom vstupe do SaS? Či už z vašej strany, alebo zo strany ostatných kolegov liberálov.

Mám dobré až výborné vzťahy s drvivou väčšinou politikov novej vládnej koalície. A to platí aj pre ľudí v SaS. Príjemne ma prekvapilo že aj tzv. radoví členovia boli úprimne radi z môjho návratu. Aj preto sa teším na ďalšiu prácu v SaS.

Presviedčal vás Richard Sulík?

Richard Sulík ma presviedčať dlho nemusel. Teším sa, že Slovensko má šancu na slušnú vládu. Ja s pokorou rád odovzdám všetky svoje znalosti a skúsenosti každému, kto bude mať úprimný záujem.

Presviedčali vás bývalí kolegovia zo SPOLU?

Svoje rozhodnutie odísť som im vysvetlil hneď v ďalší deň po voľbách, v nedeľu 1.3.2020. Bývalí kolegovia vedia že som pre úspech koalície PS/SPOLU urobil všetko čo bolo v mojich silách a verím že dobré vzťahy si zachováme navždy, nech už nás osud zaveje kamkoľvek.

Plánujete v strane zostať?

Áno, podal som si prihlášku do strany SaS a chcem byť platným členom jej odborného tímu.

Dlhé roky sa venujete daniam, odvodom, rodinnej politike... Za vlády Ivety Radičovej ste boli ministrom práce. Sú aj teraz vaše ambície takéto?

Členmi vlády by mali byť tí, čo získali dôveru občanov vo voľbách, ja som však napriek zisku vyše 37 tisíc krúžkov od voličov bol súčasťou koalície, ktorá sa nedostala do parlamentu. Aj preto nemôžem mať a ani nemám žiadne osobné ambície. Pomáhať ľuďom pri tvorbe lepšej legislatívy sa dá aj z pozície poradcu alebo asistenta poslanca.

Viete si predstaviť aj teraz ísť na ministerstvo?

Pokiaľ ide o odbornosť, znalosti a skúsenosti, vedel by som od prvého dňa veľmi presne, čo a ako urobiť. Táto diskusia je však zbytočná, vládu zostavujú víťazi volieb a ja to s pokorou prijímam.

Nemusíme hovoriť rovno o ministrovi práce. Existujú aj iné pozície ako štátny tajomník a podobne.

S Luciou Nicholsonovou sme boli v minulom týždni na obede a v diskusií sme sa položartom-polovážne rozprávali o tom, či by sa uchádzala o pozíciu ministerky práce. Povedala že áno, ale len ak by som bol na úrade štátnym tajomníkom. V takejto zostave by som si to vedel predstaviť.

Keď ste spomenuli pani Ďuriš Nicholsonovú. Pred pár dňami uviedla, že by ostala na Slovensku iba ak by bola predsedníčkou parlamentu, ale tento post zrejme pripadne hnutiu Sme rodina. Post ministerky práce je však lákavejší. Je v hre takáto možnosť, že Sulík oznámi ďalší veľký návrat?

Predpokladám, že nie.  

Čo by ste urobili ako prvé, keď budete vo vláde?

V prvom rade by som znova urýchlene zalepil všetky diery v daňových a odvodových zákonoch, ktoré tam pribudli v posledných ôsmich rokoch. Ak chceme vyššie dôchodky, lepšie dávky pre rodiny s deťmi, nemôže mať nárok na minimálny dôchodok špekulant, ktorý platí odvody vo výške päť eur mesačne.

Aké boli nálady v strane SPOLU, keď ste odchádzali?

Pri pohľade na nešťastný výsledok sa trochu zabudlo, že aj my sme prispeli k porážke Smeru, SNS, Hídu a že sme zabránili rastu Kotlebovcov. V SPOLU je veľké množstvo šikovných ľudí, odborníkov i pracovitých a férových ľudí v regiónoch a bol by som rád, keby nová vláda našla spôsob ako využiť ich schopnosti.

Udržia sa ako strana alebo sa rozpadnú?

Pre mimoparlamentnú stranu to bude veľmi ťažké, SPOLU má však mimoriadne cenný kapitál: ľudí, ktorí sú v strane. Erik Baláž, Juraj Hipš, Viera Dubačová, Simona Petrík, Pavel Macko, Branislav Diďák, Pavel Nechala, Dalibor Roháč, Jarka Lukačovičová, Vlado Bilčík a ďalší sú skvelí odborníci a budeme o nich ešte veľa počuť.

V PS/SPOLU bolo naozaj veľa odborníkov, plánujete či už vy, alebo pán Sulík, privolať niekoho z týchto strán do možnej budúcej vlády?

V Spolu je veľa odborníkov, s ktorými sa mi výborne spolupracovalo, a tým nemyslím len známe mená z vrchu kandidátky, ale aj šikovných ľudí v regiónoch. Je na nich, či majú dosť odhodlania angažovať sa v mimoparlamentnej strane, kde to bude určite ťažké. Ja im samozrejme držím palce.  

Viac o téme: SaSRichard SulíkJozef MihálLucia Ďuris Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu