Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOĽBY 2020 Voliči z cudziny rozhodli jasne: Najviac hlasov dali koalícii PS-Spolu

Miroslav Beblavý a Michal Truban
Miroslav Beblavý a Michal Truban (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Voliči z cudziny odovzdali najviac hlasov koalícii Progresívne Slovensko (PS)-Spolu. Išlo o 33,3 percenta, čo predstavuje 1274 platných hlasov. Zo zahraničia volilo 48.925 ľudí. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR po spracovaní všetkých zápisníc.

Druhou najpopulárnejšou stranou sa u Slovákov žijúcich v zahraničí stala Za ľudí, ktorej odovzdalo svoj hlas 27,11 percenta voličov, nasledujú OĽaNO so ziskom 14,11 percenta a SaS so 8,75 percenta hlasov. Tesne pod hranicou zvoliteľnosti by podľa výsledkov od voličov zo zahraničia skončila strana ĽSNS, ktorej dalo hlas 4,52 percenta ľudí.

Víťazom volieb do Národnej rady SR sa podľa predbežných neoficiálnych výsledkov stalo hnutie OĽaNO, ktoré v sobotnom (29. 2.) celonárodnom hlasovaní získalo 25,02 percenta hlasov. Do parlamentu sa dostalo šesť strán a hnutí. Na druhom mieste skončil Smer-SD so ziskom 18,29 percenta hlasov, tretie je hnutie Sme rodina, ktorému odovzdalo hlas 8,24 percenta voličov. Nasleduje ĽSNS so ziskom 7,97 percenta, koalícia PS-Spolu, ktorá získala 6,96 percenta hlasov, čo jej ako koalícii na mandát do parlamentu nestačilo.

Kreslá v národnej rade, naopak, získala SaS, ktorú volilo 6,22 percenta voličov, a strana Za ľudí, ktorá dostala 5,77 percenta hlasov. Voliči z cudziny by Smeru-SD, ktorý by mal podľa predbežných výsledkov skončiť vo voľbách na druhom mieste, odovzdali 91 hlasov. Hnutiu Sme rodina odovzdali 1,46 percenta, pričom získalo zo zahraničia 56 hlasov.

Viac o téme: VýsledkyVoľby 2020PS-SpoluParlamentné voľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu