Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vražedná lavína: Zasiahla dvoch Slovákov, jednému napriek snahe Horskej služby už nebolo pomoci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: HZS Nízke Tatry)

POPRAD - Horská záchranná služba prijala v sobotu 14. decembra 2019 dopoludnia žiadosť o pomoc z Nízkych Tatier. Dvoch lyžiarov slovenskej národnosti strhla v Školskom žľabe lavína, pričom jedného z nich zasypala. Druhý lyžiar zostal na povrchu lavíny s vážnym poranením nohy.

Druhý lyžiar, ktorý udalosť oznámil, zostal na povrchu lavíny s vážnym poranením nohy a nemohol začať s vyhľadávaním zasypaného kamaráta. Na miesto nehody ihneď vyrazili záchranári HZS z Oblastného strediska Nízke Tatry vrátane psovoda a spolu s nimi príslušník Strediska lavínovej prevencie. HZS tiež požiadala o pomoc posádku VZZS, no vzhľadom na nepriaznivé letové podmienky vrtuľník nevzlietol.

Záchranári nalyžovali do žľabu, pes tam označil miesto, kde bol druhý lyžiar zasypaný. Podarilo sa ho nájsť a vykopať, horskí záchranári začali s okamžitou resuscitáciou v kombinácii s medikamentóznou liečbou, no napriek veľkej snahe sa muža zachrániť nepodarilo. Druhému zranenému lyžiarovi vo veku 27 rokov na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť, nohu mu fixovali vákuovou dlahou a matracom, na utíšenie bolesti dostal inhalačný liek Penthrox. 

Vražedná lavína: Zasiahla dvoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: HZS Nízke Tatry)

Záchranári za pomoci lanovej techniky v dĺžke takmer 300 metrov vytiahli zo žľabu zraneného lyžiara na zjazdovku. Odtiaľ ho s pomocou saní a snežného skútra transportovali na Bielu púť, kde ho záchranári odovzdali posádke rýchlej lekárskej pomoci (RLP) na prevoz do nemocnice.

Rovnako za pomoci lanovej techniky, saní a snežného skútra transportovali telesné pozostatky nebohého 23-ročného muža, ktoré budú odovzdané obhliadajúcemu lekárovi a príslušníkom PZ SR. Na záchrannej akcii sa zúčastnilo 16 horských záchranárov z Nízkych a Západných Tatier a záchranári zo Strediska lavínovej prevencie.

Vražedná lavína: Zasiahla dvoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: HZS Nízke Tatry)

HZS upozorňuje, že zimná sezóna sa už začala. Pamätajte, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môžete byť ohrození pádom lavín. Keďže lavíny predstavujú v zimnom období  pre návštevníkov hôr najväčšie nebezpečenstvo, dodržiavanie zásad bezpečnosti pri pohybe v lavínovom teréne (zimnom teréne všeobecne) by malo patriť do povinnej výbavy (tak ako lavínový prístroj, sonda, lopata, mobilný telefón), a to pri všetkých druhoch výkonnostných aj rekreačných aktivít.

Viac o téme: PesLavínaPrvá pomocZasypanýSaneLyžiariVrtuľník Nízke Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu