Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Úrad pre verejné obstarávanie ponúka pomoc obciam postihnutým povodňami

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA – Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) ponúka starostom zaplavených obcí pomoc vo forme metodického usmernenia. Informovala o tom jeho hovorkyňa Janka Zvončeková.

„V prípade, že záplavy zničili verejný majetok, starostovia obcí budú musieť zabezpečiť ich opravu, prípadne novú náhradu. Aby obstarali majetok v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní, s kolegami sme pripravení poskytnúť im metodické usmernenie,“ uviedol predseda ÚVO Miroslav Hlivák.

Hlivák sa s ponukou pomoci pre zaplavené obce obrátil na predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Branislava Trégera, ktorý uviedol, že dotknuté samosprávy budú postupne informovať. „Verím, že táto pomoc, ktorá vychádza z našej spolupráce s ohľadom na verejný záujem, bude prospešná a užitočná a zasiahnuté samosprávy čo najrýchlejšie a hlavne v súlade so zákonom vyriešia problémy, ktoré im prírodný živel spôsobil,“ povedal. Úrad už metodické usmernenie starostom v minulosti poskytoval, stalo sa tak počas záplav v lete 2018.

Podľa riaditeľa Inštitútu verejného obstarávania Jaroslav Lexu sú pripravení starostov zaplavených obcí usmerňovať aj priamo v teréne, tak ako to bolo aj v uplynulom roku. „Verejní obstarávatelia často zabúdajú na to, že keď nastane mimoriadna situácia a v jej dôsledku je potrebné pristúpiť k nakupovaniu za verejné peniaze, že to musia urobiť bezodkladne, teda nečakať týždne a mesiace, ako sa to v praxi stáva. Rozumiem, že v takýchto situáciách, keď starostovia zostanú živelnou pohromou zaskočení, zosype sa na nich množstvo povinností a na tento fakt popri tom zabúdajú,“ upozornil.

Viac o téme: PomocPovodňeÚrad pre verejné obstarávanieJanka Zvončeková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu