Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hádky lekárov sa skončili! Lukáša (15) budú čoskoro operovať: Slová jeho matky všetko zmenili

Juraj Šteňo Zobraziť galériu (8)
Juraj Šteňo (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Reprofoto TV Joj)

BRATISLAVA - Zdá sa, že situácia okolo operácie 15-ročného Lukáša má konečne riešenie. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská včera uviedla, že bude plne rešpektovať rozhodnutie matky chlapca. Priznala, že sa hanbí za to, ako kauza vyeskalovala. Matka Lukáša sa rozhodla, že chce, aby ho previezla do Univerzitnej nemocnice, kde by ho mal operovať Juraj Šteňo. Kalavská ho včera odvolala.

Informoval o tom portál noviny.sk. Lukáš má nádor na mozgu a bojuje o život. Jednu operáciu už absolvoval, no bude potrebovať ďalšiu. Neurocentrum NÚDCH a Neurochirurgická klinika nemocnice L. Dérera sa však nevedeli dohodnúť. Matka chlapca potvrdila, že si želajú, aby ho operoval Juraj Šteňo.

Matka Lukáša sa rozhodla

Chcú, aby ich syna previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava a následne prevezený späť do Národného ústavu detských chorôb. Ak budú výsledky dobré a nič nezabráni tomu, aby bol Lukáš operovaný v celkovej anestéze, budú ho operovať zajtra alebo pozajtra. „Národný ústav detských chorôb rešpektuje želanie rodiny pacienta. Podrobnejšie informácie k prípadu nebudeme zverejňovať,“ vyjadrila sa hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická. 

Hádky lekárov sa skončili!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


Škandál v zdravotníctve, lekári sa hádajú kvôli operácii Lukáša (15): Kalavská zakročila! Je to hanba


Dôležité je zachrániť život chlapca

Tieto informácie potvrdil sám Juraj Šteňo na dnešnej tlačovej konferencii. „Dnes sa konečne rozhodlo, že chlapec môže byť operovaný na našej klinike v Dérerovej nemocnici, a to v režime, ktorý sa nám osvedčoval 25 rokov,“ povedal. Po operácii Lukáša prevezú do detskej nemocnice. „Musím sa sústrediť na to, aby sme spolu s tímom z našej kliniky, ale aj odborníkov z iných kliník zachránili život chlapca,“ dodal. 

Pätnásťročného Lukáša s nádorom na mozgu bude operovať Juraj Šteňo

Rozhodnutie ministerky odvolať ho z pozície hlavného poradcu na rezorte zdravotníctva vzal na vedomie. „Za všetkými vyjadreniami k medializovanej kauze si však plne stojím. Žiadne etické princípy som dokázateľne neporušil,“ povedal Šteňo. Kalavská hlavného odborníka rezortu odvolala včera. Šéfka rezortu považuje „za hrubé porušenie lekárskej etiky“, aby sa na verejnosti ukazovali snímky mozgu dieťaťa. „Nedovolím, aby sa toto v budúcnosti niekedy opakovalo,“ prízvukovala s tým, že je absurdné, aby ako ministerka riešila túto situáciu. Dodala tiež, že neurochirurgia na Kramároch má zlé výsledky liečby.

Hádky lekárov sa skončili!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Beňová bráni Šteňa

Moniku Beňovú postoj Andrey Kalavskej voči Šteňovi veľmi mrzí. „Je to medzinárodne uznávaná osobnosť v oblasti neurochirorgie a na Slovensku ju doviedol k fantastickým výsledkom. Keď mojej mame pred 12 rokmi diagnostikovali nádor na mozgu, mali sme vtedy možnosť konzultovať jej stav v zahraničí. Nikoho lepšieho ako je pán Šteňo nemáme, bola odpoveď napr. z Viedne,“ uviedla na sociálnej sieti s tým, že jej matku Šteňo operoval dvakrát. 

Monika Beňová
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR /Michal Svítok)

„Vždy si ho budem vážiť. Čo ma mrzí viac je fakt, že mladý pacient bol zneužitý na akési súboje a že pani Kalavská sa za kapacitu v neurochirurgii nepostavila,“ dodala s tým, že rodičia urobili správne, keď sa so Šteňom dohodli. „Verím že sa mu polepší. A profesorovi Šteňovi patrí poďakovanie, že sa nenechal zatiahnuť do intrigovania.“

Kalavská bude rešpektovať rozhodnutie matky

Ministerka sa včera vyjadrila, že bude plne rešpektovať rozhodnutie matky chlapca. Na včerajšej tlačovke priznala, že sa hanbí za to, ako kauza vyeskalovala. Zdôraznila, že nemôže byť arbitrom v spore a rovnako, že nemôže posudzovať výkony odborníkov. Kalavská ďalej uviedla, že možnosťou je, aby bol chlapec operovaný v Prahe. Dohodla možný prevoz mladého pacienta. Ako druhé riešenie vidí tú možnosť, aby chlapec zostal v NÚDCH a bola mu poskytnutá maximálna starostlivosť.

Hádky lekárov sa skončili!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Práve k tejto alternatíve sa odborníci prikláňajú. Tretím riešením je, že pacienta prepustia a zoperujú ho tam, kde si bude rodina želať. „Nech povie matka, ako chce, aby bol jej syn riešený. Všetci odborníci budú jej rozhodnutie rešpektovať,“ konštatovala Kalavská. Prízvukovala, že detská neurochirurgia NÚDCH bude z jej strany maximálne podporovaná. Všetkých slovenských lekárov vyzvala k tomu, aby smerovali detských pacientov s tumorom práve tam.

Juraj Šteňo
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Generálna riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Renáta Vandriaková potvrdila, že s NÚDCH majú podpísanú dohodu o spolupráci a lekári z tohto pracoviska chodia operovať inde. „Tak ako môžu ísť operovať ostatní, operovať mohol ísť aj pán profesor Juraj Šteňo,“ povedala. Prípadom sa zaoberá aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „Úrad v zmysle zákona prešetruje správnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti. V medializovanom spore medzi NÚDCH a Neurochirurgickou klinikou UNB, pracovisko Kramáre však ide o manažment pacienta, organizáciu práce a v neposlednom rade o nedostatočnú spoluprácu a komunikáciu dvoch pracovísk,“ skonštatoval.

Lukášovi diagnostikovali vážny nález v lete

Mediálne sledovaný prípad 15-ročného chlapca, ktorému v lete diagnostikovali lekári závažný nález na mozgu, rozdelil špičkových neurochirurgov. Do nemocnice prišiel s bolesťami brucha. Operačné odstránenie tumoru detskí neurochirurgovia počas prvého zákroku prerušili pre očakávané komplikácie. Rodičia následne stratili k detským operatérom dôveru a o pomoc požiadali experta na neurochirurgiu, profesora Juraja Šteňa. Medzi špecialistami došlo k rozporom, do ktorých boli zatiahnutí rodičia dieťaťa, aj ministerstvo zdravotníctva.

Juraj Šteňo
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Lukáša operovali ešte v júli, následne však bola potrebná reoperácia. Šéf NÚDCH Ladislav Kužela trval na tom, že pracovníci ústavu postupovali pri zákroku správne, čo potvrdilo aj prestížne zahraničné pracovisko. Pacienta mal operovať neurochirurg Juraj Šteňo. Musia ho však previezť medzi dvoma budovami, čo Kužela zamietol s odôvodnením, že pre chlapca bude presun medzi klinikami "priveľmi rizikový". Matka chlapca pred médiami uviedla, že si operáciu syna želá aj napriek tomu, že pri prevoze existuje riziko.

Spor medzi lekármi

NÚDCH ponúka dve riešenia situácie. Buď neurochirurg Juraj Šteňo príde operovať na detskú kliniku, kde mu poskytnú ním žiadané špecializované pracovné nástroje a zoperuje pacienta, alebo ho zoperujú na klinike pre dospelých. Detský ústav si však dáva podmienku, aby sa na tom istom pracovisku následne realizovala aj starostlivosť o chlapca. Na situáciu reagovali aj neurochirurgovia. Tí adresovali ministerke Kalavskej list, v ktorom argumentujú tým, že riziko prevozu považujú za zámienku toho, aby „deti nemohli byť operované na našej etablovanej klinike s desiatkami rokov skúseností s operáciami komplikovaných detských stavov“.

Neurochirurgovia pripomenuli, že operácie detí na pracovisku boli od zeleného stola zastavené na jar tohto roku, keď vzniklo v NÚDCH neurocentrum, ktoré liečbu detských neurochirurgických pacientov „monopolizuje a rodičom odmieta poskytnúť súčinnosť, ak si pre svoje dieťa vyberú iného poskytovateľa“. Neurochirurg Juraj Šteňo v pondelok v reakcii zdôraznil, že neurocentrum NÚDCH vzniklo bez "akejkoľvek" účasti zamestnancov kliniky na Kramároch, ktorí deti s ochoreniami mozgu operovali desaťročia. 

Viac o téme: NeurochirurgiaUniverzitná nemocnicaLukášAndrea KalavskáJuraj Šteňo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu