Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prípad 15-ročného chlapca s nádorom má dohru: Andrej Šteňo končí ako prednosta kliniky

Andrej Šteňo Zobraziť galériu (3)
Andrej Šteňo (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Prednosta Neurochirurgickej kliniky Lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Andrej Šteňo vo svojej funkcii končí. Riaditeľka UNB Renáta Vandriaková informovala o tom, že ho odvoláva z pozície. Svoj krok odôvodňuje tým, že pri súčasnom vedení kliniky nemôže garantovať plnohodnotné zabezpečenie zdravotnej starostlivosti.

"Musím preto prijať i radikálne opatrenia a kroky, ktoré smerujú k odvolaniu docenta Šteňa z vedúcej pozície prednostu kliniky,“ uviedla Vandriaková, kritizujúca spôsob komunikácie kliniky v posledných mesiacoch. Zdôrazňuje, že vedenie UNB urobí všetky potrebné a právne legitímne kroky k upokojeniu verejnosti, "ktorá bola poslednými udalosťami neoprávnene zneistená", v tomto zmysle informovala aj ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú (nominantka Smeru-SD).

Vandriaková kritizuje i spôsob vedenia vnútornej komunikácie v rámci UNB, za sťažnosťami kliniky a vyvolávaním sporov s ostatnými pracoviskami UNB vidí snahu odvrátiť pozornosť od problémov, ktoré postupne pribúdali od nástupu Šteňa na pozíciu prednostu. Vandriaková pritom zdôraznila, že všetky záležitosti, na ktoré poukazovalo vedenie kliniky, vrátane prístrojového vybavenia, riešil manažment UNB nadštandardne, pripomenula, že do kliniky neurochirurgie na Kramároch bolo investovaných najviac finančných prostriedkov zo všetkých kliník v rámci UNB, viac ako 1.600.000 eur.

Prípad 15-ročného chlapca s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Kroky vedenia UNB súvisia s medializovaným prípadom liečby 15-ročného chlapca s nádorom, ktorý potreboval reoperáciu, a o jeho liečbu sa začali sporiť dve štátne nemocnice - Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) a Neurochirurgická klinika Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na bratislavských Kramároch.

Po prvej operácii mal pacienta opakovane operovať neurochirurg Juraj Šteňo, otec prednostu neurochirurgickej kliniky, kládol si však podmienku, aby to bolo na práve na tejto klinike. S tým nesúhlasilo vedenie NÚDCH, ktoré poukazovalo na riziká prevozu a tiež prístup Juraja Šteňa ako "jediného s patentom na manažovanie detských pacientov s nádorom mozgu".

Kalavská žiada Kuželu, aby ostal pracovať na detskej neurochirurgii

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) žiada generálneho riaditeľa Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave Ladislava Kuželu, aby naďalej pracoval na rozvoji detského neurocentra. Ten v utorok ponúkol svoju funkciu. Urobil tak po medializácii prípadu 15-ročného chlapca s nádorom, o ktorého liečbu sa sporili dve štátne nemocnice. Informovala o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Kalavská zároveň žiada, aby sa Kužela pokúsil presvedčiť neurochirurga Roberta Chrenka a vedúceho lekára neurocentra Bruna Rudinského, aby zostali v detskom neurocentre a naďalej pomáhali zachraňovať životy detí. Oni tiež v utorok avizovali, že sa vzdajú svojich funkcií.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

"Ministerka zdravotníctva robí všetko preto, aby zostalo funkčné detské neurocentrum a na základe dohody NÚDCH a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) detskí pacienti budú operovaní v detskom neurocentre a nebudú prevážaní do UNB. V prípade potreby odborníci z iných pracovísk budú detského pacienta operovať v detskom neurocentre, ktoré je na to špecializované," uviedla Eliášová.

Kalavská sa v utorok stretla s vedením UNB a požiadala o riešenie situácie ohľadom neurochirurgie na Kramároch v Bratislave. Pripomína, že manažment nemocnice je zodpovedný za chod zdravotníckeho zariadenia aj za svojich zamestnancov. Požiadala preto "o jasné riešenie s cieľom zastavenia traumatizovania spoločnosti takou citlivou problematikou, akou neurochirurgia je".

"To, čo sa udialo v posledných týždňoch, aby sa prostredníctvom priamych prenosov zdravotnícke zariadenia doťahovali o pacienta, je neprípustné a ministerka zdravotníctva to vníma ako nevhodnú komunikáciu a ako boj osobnostných eg či 'ješitnosti'," povedala hovorkyňa.

Viac o téme: BratislavaUniverzitná nemocnica BratislavaAndrej ŠteňoNeurochirurgická klinika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu