Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko chce odobriť okupáciu Československa: Takýto akt je hrozbou pre demokraciu, tvrdí Sulík

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: Glob.sk/Peter Korček)

BRATISLAVA - Ak Rusko odobrí inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968, pôjde o jasný akt nepriateľstva voči Slovensku a Českej republike. Uviedla to opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na to, že ruskí komunistickí poslanci opäť pripravili zákon, podľa ktorého bola okupácia Československa z augusta 1968 zákonnou akciou.

Informáciu priniesol v sobotu 1. júna český portál Forum 24. Liberáli považujú v prípade súhlasu ruskej Dumy tento krok za dôkaz, že Rusko je hrozbou pre demokracie. V prípade schválenia legislatívy žiada strana SaS adekvátne kroky slovenskej diplomacie. Touto témou sa plánuje zaoberať aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý najbližšiu stredu odcestuje do Ruska na pracovné stretnutie.

"Takýto krok len rozjatrí staré jazvy a podporí názor, že Rusko je hrozbou pre demokracie. Týmto štýlom zároveň stratia aj posledných, ktorí odmietajú vidieť v Rusku túto hrozbu,“ povedal predseda SaS Richard Sulík. "Očakávame, že v prípade schválenia takejto provokácie slovenská diplomacia adekvátne zareaguje," dodal.

Poslanec Národnej rady SR Martin Klus (SaS) pripomenul, že liberáli na Rusko upozorňovali už v minulosti v inej súvislosti. "Strana SaS už v minulosti upozornila, že počet ruských diplomatov na ambasáde v Bratislave prekračuje úroveň reálnej agendy, ktorá medzi oboma štátmi existuje, a zníženie ich počtu je vecou národnej bezpečnosti Slovenskej republiky,“ povedal Klus.

Poslanci ruskej Dumy za komunistickú stranu sa podľa českého portálu zhodli na návrhu zákona, ktorý prizná vojakom, ktorí sa na okupácii zúčastnili, status veteránov ozbrojených síl. S tým sa viažu sociálne výhody. Okrem toho zákon hovorí o "oprávnenom vstupe legálne pozvanej armády". Premiér Pellegrini chce o návrhu zákona o oprávnenosti okupácie Československa hovoriť s predstaviteľmi Ruska počas svojej budúcotýždňovej návštevy krajiny.

Premiér sa stretáva so svojim ruským náprotivkom Dmitrijom Medvedevom v stredu, neskôr ho prijme aj prezident Vladimír Putin. "Vojenská invázia a následná 20-ročná okupácia bývalého Československa bola hrubým porušením medzinárodného práva. Od tohto nezákonného aktu sa v minulosti postupne dištancovali sovietski aj ruskí predstavitelia, ktorí sa za túto historickú krivdu voči Čechom a Slovákom aj oficiálne ospravedlnili," píše sa v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa premiéra Patrícia Macíková.

Okrúhly stôl sa konal z iniciatívy Sineľščikova

Okrúhly stôl sa konal z iniciatívy poslanca Jurija Sineľščikova a zúčastnili sa na ňom zástupcovia všetkých parlamentných frakcií, členovia branného výboru, zástupcovia ministerstva zahraničných vecí a viacerých spoločenských organizácií. Sineľščikov vo svojom vystúpení uviedol, že účastníci operácie Dunaj, invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, konali v súlade so zákonom. Podľa neho to "boli svedomití bojovníci, ktorí úprimne slúžili svojej vlasti a záujmom krajín Varšavskej zmluvy"

Komunistický poslanec ďalej poznamenal, že "vstup sovietskych vojsk bol odpoveďou na žiadosť väčšiny členov predsedníctva Ústredného výboru Komunistickej strany Československa a viacerých členov československej vlády" adresovanú Sovietskemu zväzu, aby "im poskytol vojenskú pomoc v boji proti kontrarevolučným silám"

Poslanec Sineľščikov, priamy účastník operácie Dunaj, pripomenul, že v Štátnej dume je návrh zákona, ktorý má uznať účastníkov vojensko-strategickej operácie Dunaj za veteránov vojenských operácií a poskytnúť im sociálne výhody v súlade s federálnym zákonom o veteránoch. Skoré prijatie navrhovaného zákona vo svojich vystúpeniach v rámci okrúhleho stola podporili aj prvý podpredseda branného výboru Štátnej dumy Alexandr Šerin z frakcie Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) a člen výboru pre bezpečnosť a boj proti korupcii Nikolaj Ryžak z frakcie Spravodlivé Rusko.

Viac o téme: OkupáciaDemokraciaRuskoRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu