Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ostro kritizované VIDEO: Poľovníci nastražili pascu, aby prilákali korisť, Slováci sa búria

Neetický spôsob lovu.
Neetický spôsob lovu. (Zdroj: FB/Čergov Miznúca divočina)

ČERGOV – Na neetický spôsob lovu lesnej zveri prostredníctvom krátkeho videa upozornila skupinka dokumentaristov a aktivistov, ktorí spravujú facebookovú stránku Čergov Miznúca divočina. Poľovníka, ktorý na skupinku jelenčiat strieľal od kapoty auta, označili za vraha. Článok je aktualizovaný o stanovisko Slovenskej poľovníckej komory.

Facebooková stránka Čergov Miznúca divočina v komentári pod kritizovaným videom vysvetlila, že cieľom jeho zverejnenia bolo poukázať na neetický spôsob lovu, lebo nijaký skúsený poľovník by takto zver nelovil. „Bolo by to pod jeho úroveň. To nebol lov. Bolo to zabitie. Poupratujte si, poľovníci, vo svojich radoch, a potom budete vnímaní verejnosťou v lepšom svetle. Sami ste si na vine, nehádžte vinu na iných,“ uzavreli aktivisti.

Na záberoch je kŕmiaca sa lesná zver. Seno na lúku pravdepodobne umiestnili poľovníci. „Seno pohodené na lúke prilákalo päť jelenčiat. Do hory sa však vrátili už len štyri. O piate sa "postarali" poľovníci. Jedno z jelenčiat doplatilo na svoju neskúsenosť životom,“ píše sa v popise videa. 

Podľa filmárov a zanietencov potom „prišlo poľovnícke auto, jelenčatá odbehli pár desiatok metrov od sena a pozorovali auto. Strelec vystúpil (loviť priamo z auta je zakázané), oprel pušku o kapotu auta a vystrelil. Jelenčatá nechápavo stáli ďalej, iba jedno - zasiahnuté kúsok pobehlo a potom sa zrútilo do snehu. Na toto už jelenčatá reagovali útekom.“ V závere svojho príspevku zdôrazňujú, že zver je možné strieľať do 15. januára, podobne, ako vlka.

Neetický spôsob lovu.

Pod kritizovaným videom z 12. januára sa nazbieralo takmer 300 komentárov, zdieľalo ho viac ako 1 700 ľudí. Najviac zainteresovaných sa zhodlo s názorom Jany. Tá napísala, že „statočný a odvážny lovec zastrelil v čase núdze na krmovisku tú premnoženú hnusobu - rovno od auta, ani sa nenachodil. (...) Kto povedal, že zver je premnožená? Kto určil, aký počet živočíchov a rastlín na kilometer štvorcový je akurát? Príroda? Hmmm, to asi nie. To človek. Jediný premnožený druh na svete. Pokojne neprikrmujte, nechajte prírode voľnú ruku, ako mala po milióny rokov, ale potom nestrieľajte. Alebo, vážení páni poľovníci, strieľajte po sebe, to vám ide v poslednej dobe najlepšie.“

Do horlivej diskusie za zapojil i poľovník Michal Š. „Aj poľovníci vedia, že strieľať pri kŕmení je nemorálne. Ten, čo strelil, je hovädo. Píšem to ako poľovník. A kvôli takýmto hlupákom odsudzujú všetkých,“ napísal muž, ktorému Čergov Miznúca divočina dala za pravdu. „Presne tak, pán Š. Takíto kazia meno poctivým poľovníkom.“

Slovenská poľovnícka komora je videom pobúrená a jeho autora vyzvala, aby sa ospravedlnil

Na prípad reagovala aj Slovenská poľovnícka komora, ktorá videom pobúrená a konanie poľovníka odcudzuje. „Autora videa sme okamžite kontaktovali a poďakovali mu za to, že odhalil takéto neetické počínanie a požiadali sme ho o spoluprácu pri odhaľovaní podobného konania,“ uviedla komora s tým, že keďže vzbudilo vášne a nevraživosť proti poľovníkom a poľovníctvu, jeho autora vyzvali k verejnému ospravedlneniu. „Nakoľko na konci svojho videa uverejnil text, ktorý osočoval 63-tisícovú skupinu slovenských poľovníkov, bez toho, že by poctivých odlíšil od tých, ktorí nekonajú v súlade so zákonom,“ dodala.

Autor po upozornení uverejnil, že „vzhľadom k tomu, že niektorí poľovníci majú pocit, že hádžem týmto videom všetkých poľovníkov do jedného vreca a že mojim zámerom bolo údajne vrhnúť zlé svetlo na všetkých poľovníkov, uvádzam nasledovné. V žiadnom prípade toto nebolo mojim zámerom, ako vyplýva aj z mojich vyjadrení v diskusii. Video som uverejnil preto, aby som poukázal na to, že toto nie je etický ani morálny spôsob lovu, čo potvrdili aj poľovníci z vedenia Slovenského poľovníckeho zväzu,“ napísal.

Pôvodnú nejasnú formuláciu zo záveru videa opravuje tým, že niektorí nezodpovední poľovníci zneužívajú čas núdze zveri a lovia zver v blízkosti sena, ktoré je pohodené na otvorenom priestranstve. „Mojím cieľom nebolo zneváženie poctivých poľovníkov a poľovníctva, ale upriamenie pozornosti na spoločenské problémy a porušovania zákonov, morálky a etiky. Tým poctivým, ktorých sa dotklo moje všeobecné vyjadrenie, sa ospravedlňujem.“

Viac o téme: JeleňLovČergovPoľovníctvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu