Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ministerstvo práce má jasno v tom, ktorý čas je pre Slovákov lepší: Dlhé letné večery môžu byť minulosťou

Zimný alebo letný? (ilustračná foto) Zobraziť galériu (3)
Zimný alebo letný? (ilustračná foto) (Zdroj: thinkstockphotos.com)

SLOVENSKO - Letný alebo zimný čas? To je otázka! Keďže Brusel chce nechať štátom možnosť rozhodnutia, diskusie, ktorá z možností má navrch, sa množia. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR však v tom má jasno. Viac sa im pozdáva skorší príchod tmy a skoré ranné svitanie.

Zimný čas. To je podľa rezortu sociálnych vecí to správne rozhodnutie. „Z dôvodu nepriaznivého účinku na zdravie celkovo odporúčame zrušenie každoročných zmien času a ustálenie štandardného tzv. zimného času, ktorý sa v našich zemepisných šírkach dlhodobo uplatňoval a rešpektuje fyziológiu populácie na našom území," konštatuje ministerstvo v materiáli, ktorý predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Realitou sa môže stať celoročné skoré svitanie.
Zobraziť galériu (3)
Realitou sa môže stať celoročné skoré svitanie.  (Zdroj: Getty Images)

Ak teda členské štáty EÚ schvália návrh Európskej komisie, posledný raz by sme si na Slovensku prestavovali hodinky v nedeľu 27. októbra 2019. Potom by už, ako uviedol portál euractiv.sk, dlhé letné večery boli u nás minulosťou. Slovensko však vyjadrilo aj jasné požiadavky. 

Rezort upozornil, že v niektorých oblastiach bude potrebná lehota na prispôsobenie informačných systémov, prípadne iných zariadení, ktoré boli naprogramované podľa súčasného znenia smernice do roku 2021. Taktiež zdôraznil aj potrebu uplatňovania jednotného režimu času v členských krajinách EÚ, a to minimálne medzi okolitými krajinami v stredoeurópskom regióne.

Zmena času prináša bizarné INCIDENTY: Čítajte, čo všetko sa stalo vďaka posunu hodín

„Z hľadiska vnútorného trhu je najdôležitejšie, aby si štáty nestanovovali samé (a rozdielne), či budú používať zimný alebo letný čas," zdôraznilo ministerstvo. Návrh smernice totiž v súčasnosti dáva štátom na výber, ktorý časový režim si ponechajú. To podľa slovenského rezortu práce môže viesť k ešte väčšej fragmentácii časových pásiem vnútri EÚ a poškodiť vnútorný trh.

Správne rozhodnutie?

Informácia, že Slovensko by si predbežne zvolilo zimný čas, už stihla vyvolať aj kritické názory. S voľbou rezortu sa nestotožnil napríklad portál imeteo.sk. „V lete by slnko vychádzalo už po 3:00 a zapadalo po 19:00," poznamenali na sociálnej sieti.

V ankete Európskej komisie boli Slováci taktiež naklonení letnému času. Hlasovalo zaň 53 percent z celkového počtu hlasujúcich. Zimný čas volilo iba 32 percent.

Viac o téme: Zmena časuMinisterstvo práce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu