Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zmena času prináša bizarné INCIDENTY: Čítajte, čo všetko sa stalo vďaka posunu hodín

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - So zmenou času počas roka je spojených mnoho vtipných, ale aj smutných príhod. Nie každému je pretáčanie hodiniek po chuti a odborníci sa stále dohadujú, či tým svet získava, alebo naopak tratí. Nasledujúce príbehy vám napovedia.

Čachre-machre s verbovaním do vojny

Muž, ktorý sa narodil krátko po polnoci letného času, sa vyhol naverbovaniu do vojny vo Vietname práve kvôli posunu času. Keď ho totiž vyžrebovali v lotérii na žrebovanie vojakov do vietnamskej vojny, argumentoval tým, že oficiálnym časom pre zaznamenanie času narodenia v jeho rodnom štáte Delaware je štandardný čas, nie ten letný. To znamená, že podľa štandardného času sa vlastne narodil ešte v predošlý deň, kedy bol vyžrebovaný niekto úplne iný. 

Zmena času prináša bizarné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Zmarený bombový atentát

V septembri 1999 používal Západný breh Jordánu ešte letný čas, no Izrael už prešiel späť na štandardný. Jordánski teroristi nastavili časované bomby a prepašovali ich svojim izraelským komplicom. Tí to ale domrvili, pretože na výbušninách zle nastavili čas. Bomby preto vybuchli o hodinu skôr a zabili troch teroristov namiesto plánovaných obetí - dva autobusy plné ľudí. 

Zmena času prináša bizarné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Opera

Jednou z prvých inštitúcií, ktoré boli negatívne postihnuté letným časom, bola berlínska opera. Stalo sa tak 30. apríla 1916, v deň, kedy sa sa v Nemecku prvýkrát v histórii posunuli hodiny o hodinu vopred. O jedenástej hodine večer sa prestavili na polnoc. Berlínska opera bola prezieravá a naplánované predstavenie Majstri speváci norimberskí začala hrať o hodinu skôr než zvyčajne. Toto opatrenie umožnilo divákom stihnúť vlak domov, ktorý by inak nestihli. 

Nepokoje

Zákazníci barov, ktoré zostávajú otvorené napríklad do druhej hodiny rannej, strácajú hodinu pitia v deň, kedy sa mení čas na letný. Tento fakt v mnohých krajinách každoročne spôsobuje problémy a niekedy dokonca kvôli tomu ľudia aj štrajkujú. Napríklad, na Univerzite v Ohiu z dôvodu zmeny času v minulosti vypukli nepokoje, keď tisíc študentov skandovalo "Sloboda" počas toho, ako hádzali fľaše s alkoholom na políciu snažiacu sa upokojiť situáciu. 

Zmena času prináša bizarné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Kriminalita verzus letný čas

Viaceré štúdie potvrdili, že kriminalita počas letného času výrazne poklesá. Pri násilnej trestnej činnosti hovoríme o poklese o 10 až 13 percent. Rozhodujúcim faktorom pri zločinoch ako napríklad prepadnutie či znásilnenie je tma, a keďže väčšina z nich sa odohrá po súmraku a nie pred úsvitom, práve počas obdobia, v ktorom platí letný čas, sa týchto zločinov odohrá menej. 

Viac zaujímavostí sa dozviete na calendar.sk. 

 

 

 

Viac o téme: Zmena časuLetný čas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu