Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci, dnes nezabudnite na hodiny: Pospíme si dlhšie, prichádza zimný čas

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - V noci zo soboty na nedeľu (27.-28. októbra) sa v roku 2018 skončí stredoeurópsky letný čas (SELČ). V nedeľu 28. októbra si o 03.00 h ráno stredoeurópskeho letného času treba posunúť ručičky hodín dozadu na 02.00 h stredoeurópskeho času (SEČ). V roku 2018 SELČ trval od 25. marca do 28. októbra.

K SELČ sa aj na Slovensku vrátime v nedeľu 31. marca 2019. Letný čas platí vo všetkých štátoch Európy okrem Islandu, Ruskej federácie, Bieloruska, časti Grónska a nórskych ostrovov Jan Mayen a Špicbergy. Vláda SR nariadením z 8. februára 2017 schválila zavedenie letného času na Slovensku na roky 2017-2021. Nariadenie nadobudlo účinnosť 1. marca 2017, týmto nariadením SR prebrala právne záväzné akty Európskej únie (EÚ).

Prichádza zmena

Avšak Európska komisia (EK) 14. septembra 2018 pripomenula slová svojho predsedu Jeana-Clauda Junckera z 12. septembra tohto roku, že je potrebné zrušiť striedanie letného a stredoeurópskeho času. Podľa vyjadrenia EK treba striedanie SELČ a SEČ zrušiť, pričom je na členských štátoch únie, aby sa rozhodli, či sa ich občania budú riadiť SELČ alebo SEČ. Členské štáty EÚ sú podľa návrhu EK povinné najneskôr do apríla 2019 oznámiť, či chcú zaviesť trvalo letný alebo stredoeurópsky čas. Posledné povinné striedanie SEČ a SELČ by nastalo v nedeľu 31. marca 2019. Štáty, ktoré budú chcieť zaviesť SEČ, vykonajú poslednú úpravu času v nedeľu 27. októbra 2019. 

EK postojom k zmene času zareagovala na výsledky verejnej konzultácie o striedaní SELČ a SEČ v členských štátoch únie. Online konzultácia sa uskutočnila v dňoch 4. júla - 16. augusta 2018 a 4,6 milióna občanov v ankete odpovedalo. Výsledky verejnej konzultácie oficiálne zverejnila 31. augusta tohto roku. Podľa výsledkov 84 percent respondentov si už nepraje zmenu času. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktoré má túto otázku v gescii, v súvislosti s plánovaným zrušením striedania SELČ a SEČ, 19. októbra poskytlo stanovisko a podľa neho by bolo optimálne na Slovensku uplatňovať SEČ.

S iniciatívou už začali skôr českí europoslanci

Českí europoslanci už v marci 2014 na webovej stránke www.foronlyonetime.eu zverejnili tlačovú správu o iniciatíve na zrušenie letného času. Iniciatívou Pre iba jeden čas (For Only One Time) sa obrátili na poslancov EP. Iniciatíva Iba pre jeden čas mala jediný cieľ, zrušiť striedanie letného a štandardného stredoeurópskeho času a zaviesť v Českej republike a celej EÚ len jeden čas.

Myšlienka zmeny času, respektíve času, ktorý by šetril denné svetlo, sa prvýkrát objavila v roku 1784 v článku amerického spisovateľa, štátnika, osvietenského mysliteľa, vynálezcu a fyzika Benjamina Franklina. Prvý vážny návrh na zavedenie letného času podal londýnsky staviteľ William Willet roku 1907 v eseji The Waste of Daylight (doslovný preklad: Mrhanie denným svetlom).

Tu sa to začalo

Na území dnešnej SR zaviedli striedanie letného a stredoeurópskeho času prvýkrát počas prvej svetovej vojny v rokoch 1915 a 1916, potom v rokoch 1940 až 1949. Od roku 1979 sa SELČ uplatňuje každý rok, pričom do roku 1995 trval na území Slovenska šesť mesiacov. Od roku 1996, keď sa dĺžka SELČ na Slovensku zosúladila so smernicami EP a Rady Európskej únie, trvá letný čas sedem mesiacov.

Zmena času pôsobí na ľudí individuálne. Odporcovia posunu hodinových ručičiek tvrdia, že striedanie letného a stredoeurópskeho času vyvoláva u niektorých ľudí psychické poruchy, depresie a únavu. Zmenu biorytmu cítia údajne aj domáce zvieratá. Podľa psychológov možno tieto problémy zvládnuť už v priebehu niekoľkých dní vhodne zvoleným relaxom a odpočinkom.

Viac o téme: Zimný časZrušenie striedania času
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu