Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Lajčák o summite najmocnejších: To, že sa Trump s Putinom stretli, je dobrá vec pre všetkých

Na snímke vľavo americký prezident Donald Trump a vpravo ruský prezident Vladimir Putin si podávajú ruky
Na snímke vľavo americký prezident Donald Trump a vpravo ruský prezident Vladimir Putin si podávajú ruky (Zdroj: TASR/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP)

NEW YORK - Americký prezident Donald Trump je ochotný riešiť problémy a ak Rusko môže byť súčasťou toho riešenia, je pripravený s ním spolupracovať. Šéf Bieleho domu to povedal predsedovi 72. Valného zhromaždenia OSN Miroslavovi Lajčákovi na začiatku jeho mandátu v septembri 2017. Lajčák o tom informoval v súvislosti so stretnutím prezidenta USA s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré sa uskutočnilo v pondelok (16. 7.) v Helsinkách.

"Osobne som presvedčený, že to, že sa lídri Spojených štátov a Ruskej federácie stretli, je dobrá vec pre všetkých. Tieto dve krajiny vlastnia 90 percent jadrového potenciálu tejto planéty. Bez jedných ani bez druhých sa nedá riešiť žiadna naozaj globálna otázka a ani väčšina regionálnych otázok - či hovoríme o Severnej Kórei, Iráne alebo o ktorejkoľvek ďalšej krajine," vysvetlil slovenský diplomat.

Lajčák je zástancom dialógu. "Veci sa nevyriešia tým, že nebudeme o nich hovoriť, a už vôbec sa nevyriešia tým, že sa budeme bombardovať. Ak máme na niečo rozličný názor, moja filozofia ako diplomata je, že si sadnime za stôl a vysvetlime si, prečo sa nevieme na istých veciach zhodnúť," konštatoval. 

Zároveň dodal, že nerozumie "panickým hlasom", že sa lídri stretli. "Práve normálne je, že ľudia majú komunikovať - a verme, že komunikácia ich privedie k tomu, že sa celková medzinárodná atmosféra zlepší, pretože momentálne je mimoriadne zlá," uzavrel Lajčák.

Putin a Trump absolvovali v pondelok svoj prvý samostatný summit vo fínskom hlavnom meste Helsinki. Hlavy štátov diskutovali o podozreniach z manipulácie amerických prezidentských volieb, o svetovej bezpečnosti, o možnostiach spolupráce v oblasti kybernetickej bezpečnosti, o Kryme a o súčasnom stave vzájomných vzťahov.

Viac o téme: StretnutieDonald TrumpVladimir PutinMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu