Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Homoši, preč z Bratislavy! FOTO Kontroverzná kampaň pobúrila hlavné mesto

Transparent s nenávistným sloganom na jednom z ružinovských nadjazdov. Zobraziť galériu (3)
Transparent s nenávistným sloganom na jednom z ružinovských nadjazdov. (Zdroj: Facebook/David Staruch)

BRATISLAVA - Homoši preč z Bratislavy! To sa píše na transparentoch, ktoré sa v piatok objavili na bratislavských nadchodoch. Na tých sa vedľa homofóbneho hesla nachádza aj meno kandidáta na primátora Jána Mrvu. Nápisy vyvolali kritiku verejnosti aj politikov. Tí to na čele so samotným Mrvom označujú za premyslenú antikampaň.

„Antikampaň sa nám už začala,“ komentuje Mrva na svojej facebookovej stránke. Podľa jeho slov za tým stojí niekto, kto v hlavnom meste obhajuje záujmy developerov a kšeftárov. Transparenty o Mrvovi hovoria ako o „prvom katolíckom primátorovi“. Mrva sa však od obsahu sloganov dištancuje. „Rešpektujem každého človeka aký je, chcem byť primátorom všetkých Bratislavčanov." 

Homoši, preč z Bratislavy!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Ján Mrva)

Nevzdáme sa

„My sa nevzdáme,“ vyhlasuje v príspevku, kde píše, že podnikol kroky na odstránenie nelegálnej reklamy. K nenávistným sloganom sa negatívne postavil aj predseda KDH Alojz Hlina. Ten ich označil za „mimoriadne nechutnú antikampaň“. „Voľby primátora v Bratislava nebudú o tom, či je niekto konzervatívec a už vôbec nie o tom, či je niekto katolík,“ vyjadril sa na margo homofóbneho sloganu na svojom Facebooku. Mrvovi odporučil podať podnet aj za „šírenie náboženskej nenávisti“.

Homoši, preč z Bratislavy!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Alojz Hlina)

Poburujúce nápisy vyvolali reakcie aj občianskych organizácii za ľudské práva. Facebooková stránka Povedzme nie Mrvu aj napriek vyjadreniam podozrieva. „Tlak zaberá aj na homofóbov, nepoľavujme!“ píšu v príspevku.

Preverí ich polícia

Homofóbne transparenty, ktoré sa v piatok ráno objavili na viacerých miestach Bratislavy, bude riešiť polícia. Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) sa rozhodla v tejto veci podať trestné oznámenie.

„Podávame ho na neznámeho páchateľa,“ spresnil právnik IĽP Daniel Grejták v súvislosti s pútačmi, na ktorých je napísané: „Homoši preč z Bratislavy – Ján Mrva, prvý katolícky primátor.“ Nápisy sa objavili deň pred konaním sa bratislavského pochodu Dúhový Pride 2018 podporujúceho práva LGBTI osôb.

Viac o téme: ReklamaTransparentKomunálne voľbyNadchodJán MrvaAnikampaň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu