Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poliačik: Prekvapilo by ma, ak by počet študentov v duálnom vzdelávaní nevzrástol

Martin Poliačik
Martin Poliačik (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Prekvapilo by ma, ak by počet študentov v duálnom vzdelávaní nevzrástol, povedal v rozhovore nezaradený poslanec Martin Poliačik na margo schválenej novely zákona o odbornom vzdelávaní a príprave.

Počas vyhodnocovania skúseností z prvého roka zavádzania systému duálneho vzdelávania sa ukázala ako najčastejšia prekážka nedostatočného záujmu stredných odborných škôl o vstup do duálneho vzdelávania krátenie normatívneho objemu finančných prostriedkov na praktické vyučovanie. Novelou sa krátenie normatívu zrušilo. Toto opatrenie má podľa Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania stáť 1 332 632 eur.

"Toto bol jeden z problémov, na ktorý som aj ja niekoľko rokov poukazoval. Som rád, že aspoň tento sa vyriešil. Bol to zle nastavený systém, pretože škola nemôže stratiť na tom, že sa zapojí do duálneho vzdelávania. V tomto si myslím, že zvýšené náklady sú akceptovateľné," povedal nezaradený poslanec.

Podľa neho je fungujúce odborné vzdelávanie kľúčové. Jeho fungovanie musí byť postavené na prirodzených motiváciách firiem vychovávať si budúcich zamestnancov. Obzvlášť teraz, keď zamestnávateľom chýba odborne a manuálne zručná pracovná sila.

Novelu zákona o odbornom vzdelávaní a príprave schválil parlament 14. júna. Okrem zrušenia krátenia normatívu na žiaka je významným novým prvkom zvýšenie podielu praktického vyučovania u zamestnávateľa, ktorý pôsobí v systéme duálneho vzdelávania. Toto opatrenie je určené predovšetkým pre živnostníkov a malé podniky, ktoré nemajú vlastné kapacity na splnenie materiálno-technického a priestorového vybavenia alebo personálneho zabezpečenia výkonu praktického vyučovania.

Ďalšou optimalizáciou systému duálneho vzdelávania je vypustenie vzorových učebných plánov a vzorových učebných osnov zo zákona a s nimi nastavenie pomerov praktického vyučovania. Nahradené boli školskými vzdelávacími programami, ktoré budú vychádzať z príslušných štátnych vzdelávacích programov, budú vypracúvané v spolupráci strednej odbornej školy a zamestnávateľa, čím sa vytvorí možnosť ich operatívnejšej a kvalitnejšej aktualizácie.

Podľa ministerstva školstva sú v novele zakotvené opatrenia, ktoré prilákajú do systému duálneho vzdelávania viac študentov aj zamestnávateľov. "Rozumiem, prečo si to pani ministerka myslí. Neplánujem sa v tomto s ňou sporiť," uzavrel Poliačik.

Viac o téme: ŠtudentiMartin PoliačikDuálne vzdelávanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu