Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Syn Čarnogurského žaluje Havrana: Urazil kresťanov i Kuffu, stihne ho trest Boží!

Michala Havrana žaluje za hanobenie kresťanov a Mariána Kuffu Ján Čarnogurský mladší. Zobraziť galériu (7)
Michala Havrana žaluje za hanobenie kresťanov a Mariána Kuffu Ján Čarnogurský mladší. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Michal Havran sa vo svojom blogu pustil do kňaza Mariána Kuffu, ktorý je známy svojimi kontroverznými výrokmi i činmi. Jeho slová však neostanú bez povšimnutia. Ján Čarnogurský mladší si to vzal k srdcu viac, než bolo potrebné a Havrana sa rozhodol žalovať. Podľa neho totiž spáchal trestný čin tým, že hanobil katolícke náboženstvo.

Ján Čarnogurský mladší prostredníctvom svojej advokátskej kancelárie podal trestné oznámenie na Havrana za trestný čin hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Dôvodom bol Havranov komentár na SME Pošlite Kuffu do cirkusu, v ktorom mal podľa Čarnogurského svojimi prejavmi a tvrdeniami verejne hanobiť katolícke náboženstvo, vieru i jej predstaviteľov. Havranov text sa však týkal kontroverzných praktík kňaza Mariána Kuffu. Narážky na ostatných kresťanov v texte chýbali. 

Postavil sa proti Bohu a Ježišovi Kristovi

„Autor, vystupujúci pod menom Michal Havran, hanobí v článku kresťanstvo a kresťanov. Z článku sála pýcha a nadraďovanie extrémistických názorov autora nad názory všetkých veriacich kresťanov. Autor sa postavil proti Bohu kresťanov a proti Ježišovi Kristov,“ napísal v stanovisku Čarnogurský. Aj sám Kuffa je však známy svojimi kontroverznými výrokmi, homosexuálov označil za genocídu národa. 

Marián Kuffa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Radoslav Maťaš)

Komentár je podľa Čarnogurského nielen nemorálny, ale aj protiprávny. „Jeho zverejnením bol spáchaný trestný čin. Navyše, v článku spomínaný dôstojný otec Marián Kuffa pomohol stovkám ľudí, ktorí by bez jeho pomoci pravdepodobne skončili ako bezdomovci a zostali by na okraji spoločnosti,“ píše sa v stanovisku s tým, že Havran len šíri hlbokú nenávisť proti kresťanstvu a kresťanom. „Autor hanobiaceho článku môže iba dúfať, že ho stihne iba prísny trest zo strany štátnej moci, a nie trest Boží.“

Syn Čarnogurského žaluje Havrana:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

Syn Čarnogurského žaluje Havrana:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

Havran sa nebude vyjadrovať

Michal Havran o trestnom oznámení nevedel. Momentálne je v zahraničí a k veci sa nebude vyjadrovať. „Som do septembra v zahraničí, izolovaný od udalostí a nebudem sa vyjadrovať k veciam, o ktorých nemám informácie,“ povedal pre portál Glob. Čarnogurský starší o krokoch právnej kancelárie nevedel. „Pán Havran píše hlúposti a nezaujíma ma,“ vysvetlil.

Večera s Havranom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: RTVS)

Michal Havran zverejnil svoj blog minulý týždeň v stredu. V komentári sa zameral na kontroverzného Mariána Kuffu. Poukazuje na jeho najväčšie prehrešky, no zároveň upozorňuje, že jeho vplyv na farnosti môže mať následky. „Ľudia sa z neho síce smejú, no Kuffov vplyv na farnosti, miesta, kde ho pozývajú, spôsob, ako o ňom rozprávajú a vyrábajú z neho hviezdu, bude mať na spoločnosť fatálne následky,“ píše v blogu Havran.

„Kuffa skončil už predtým, svojimi apokalyptickými blábolmi o Turkoch na poníkoch v Istanbulskom dohovore a ešte predtým, hlúposťami o gendrovej diktatúre a potom, keď prišiel v sukni s bábikou z Dráčika preoblečenou za nejaký pohanský totem a v parlamente to držal fašistom ako miništrant. Tak to zase nie. Je nejaké odtiaľ potiaľ,“ napísal a poukázal na to, že existuje mnoho vzdelaných a láskavých katolíkov. „Hanbili by sa rovnako, ako sa hanbili všetci, ktorí to videli.“

Kuffa sa vyjadruje ako al-Bagdádí

Toto nie je kresťanstvo, píše Havran. Podľa neho ide len o psychotické interpretácie textov človeka, ktorý text nečítal a nepoznal a napriek tomu sa stal ikonou autentického katolicizmu. „V skutočnosti pôsobí ako vyšinutý metafyzický predátor, ktorý nenávidí svet, nenávidí ľudské spoločenstvo, štylizuje sa do polohy Jána Krstiteľa a každý deň vyvoláva v mnohých veriacich ľuďoch pocit, že to, čo hovorí, nie je viera našich spoločenstiev a našich farností, ale šialená póza potulného kazateľa z konca renesancie pripravujúca ľudí na skorý Kristov návrat,“ napísal. 

Ján Čarnogurský ml.
Zobraziť galériu (7)
Ján Čarnogurský ml.  (Zdroj: ulclegal.com)

„Kuffa používa jazyk náboženského teroru, vyjadruje sa ako al-Bagdádí, má zjavné modloslužobné praktiky, ako to ukázala príhoda s bábikou v parlamente, pretože takéto zobrazenie duchovných entít sa podobá na vieru zaostalých pohanských kmeňov z čias sťahovania národov, a nie na kresťanstvo, ktoré formovalo túto civilizáciu,“ uviedol v komentári Havran s tým, že Kuffa je hanbou. „Dajte ho do cirkusu alebo ku Gorduličovi do stand-upu, aspoň vám zarobí nejaké love, lebo zatiaľ vám zarába iba na veľký malér, keď budete z ničoho nič konfrontovaní s légiami kuffianov, ktorí si budú myslieť, že Kristus vstal z mŕtvych, aby mohli držať hračky z Dráčika kindernacistom a tvrdiť, že ste veriacimi kresťanmi.“

Trestné oznámenie na Michala Havrana je formou zastrašovania autora, píše SME

Trestné oznámenie, ktoré podáva advokátska kancelária Jána Čarnogurského na Michala Havrana, je formou zastrašovania autora, teológa, ktorý používa iróniu, aby upozornil na zneužívanie katolíckej viery na šírenie extrémistických názorov a vnášanie nenávisti do spoločnosti. Píše sa to vo vyjadrení denníka SME, ktoré zaslala šéfredaktorka denníka Beata Balogová. "Kriminalizovanie názoru, aj keď expresívneho, nijakým spôsobom nepomáha verejnému diškurzu, rovnako ako ani odôvodnenia právnickej kancelárie, že Havran sa ´postavil proti Bohu kresťanov a proti Ježišovi Kristovi´. Určite by oveľa viac pomohlo verejnému diškurzu, ak by sa napríklad kancelária Čarnogurský UCL zasadzovala viac proti rozmachu skutočných fašistických prejavov, ktoré hanobia rasu a náboženstvo," píše sa v stanovisku.

Advokátska kancelária Čarnogurský ULC s.r.o. podala v utorok trestné oznámenie pre hanobenie katolíckeho náboženstva, viery a jej predstaviteľov. Ako ďalej informovala zástupkyňa kancelárie Miriam Štímelová, oznámenie bolo podané na autora článku na portáli denníka SME s názvom Pošlite Kuffu do cirkusu. "Autor vystupujúci pod menom Michal Havran hanobí v článku kresťanstvo a kresťanov. Z článku sála pýcha a nadraďovanie extrémistických názorov autora nad názory všetkých veriacich kresťanov. Autor sa postavil proti Bohu kresťanov a proti Ježišovi Kristovi. Článok autora je nielen nemorálny, ale aj protiprávny. Jeho zverejnením bol spáchaný trestný čin," uviedol Ján Čarnogurský ml.

Konanie advokátskej kancelárie považuje viac ako dvadsať signatárov, medzi ktorými sú aj teológovia, publicisti či politik, za útok na slobodu prejavu, zastrašovanie a zneužívanie právnej ochrany náboženského vyznania. V stanovisku, ktoré poslal evanjelický teológ Ondrej Prostredník, signatári konštatujú, že náboženské inštitúcie a skupiny veriacich sa nemôžu odvolávať na ochranu náboženského vyznania, ak sú terčom spoločenskej kritiky.

Viac o téme: Ján ČarnogurskýMarián KuffaMichal Havran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu