Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší škandál mestskej firmy OLO: Pochybné súťaže, obrovský kšeft s autami

OLO - Odvoz a likvidácia odpadu.
OLO - Odvoz a likvidácia odpadu. (Zdroj: FB/OLO)

BRATISLAVA - Po škandále s firmou Vasal EKO a pochybným tendrom, je tu ďalšie zistenie. Mestskí poslanci, ktorí kontrolovali spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), zistili v mestskej firme ďalšie pochybenie. Podľa nich na pochybnom verejnom obstarávaní niekto zarobil 200-tisíc eur.

Valí sa to na nich z každej strany. Mestská firma OLO zažíva ťažké časy. Prvé pochybnosti sa objavili v súvislosti s nelegálnou skládkou, ktorá je v tesnej blízkosti recyklačného dvora, ktorý prevádzkuje firma Vasal EKO. Tá má zmluvu aj s OLO.

Tieň podozrenia na šéfa OLO Branislava Cimermana padol po tom, ako sa objavila fotografia, na ktorej je na dovolenke s dvoma odpakovými bossmi - Michalom Kováčom z Vasal EKO a Michalom Grebečim z ABASK recycling. Mestkí poslanci, ktorí vykonávali vo firme kontrolu, zistili ďalšie závažné veci.

Zvláštne dianie okolo šéfa OLO: Luxusné dovolenky s bossmi odpadkov a teraz...obrovský KŠEFT

Ide o verejné obstarávanie na autá, ktoré bolo podľa nich predražené o 200-tisíc eur. Poslanci tvrdia, že namiesto toho, aby si OLO kúpilo autá za 9000 eur, tak si ich prenajalo na 4 roky za 19-tisíc eur. "Presnejšie si takto prenajali 16 áut," povedal jeden z poslancov Ján Hrčka. Zo 16 áut malo mať 12 najazdených len 3000 kilometrov a menej, jedno auto dokonva len okolo 400 km.

"Rozumiete, kúpia autá za dvojnásobnú cenu a ani ich nepoužívajú," hovorí Hrčka. Jedno je dokonca luxusnejšie. Firma, ktorá obstarávanie vyhrala, mala dodať nové a nejazdené autá. Namiesto toho, bolo toto auto ročné a malo 26-tisíc najazdených kilometrov. OLO ho aj napriekt tomu prevzalo.

"Cieľom niektorých ľudí v OLO je vyťahovať peniaze na zbytočné veci. Hlavný akcionár, pán primátor Nesrovnal, nekoná, Ako je možné, že dozaornárada si nevšimla zákazku za pol milióna, ktorá je predražená o viac ako 200-tisíc?" pýta sa Hrčka. Poslanci sa rozhodli podať trestné oznámenie. O stanovisko sme požiadali aj mestskú spoločnosť OLO.

"Tieto informácie sú nepravdivé, pretože vychádzajú z nesprávnych výpočtov. Dlhodobý prenájom je po započítaní všetkých nákladov výrazne ekonomicky výhodnejší pre spoločnosť OLO a šetrí finančné prostriedky," povedala hovorkyňa spoločnosti Beáta Humeníková. Podľa nej dôkazom efektívneho manažmentu súčasného vedenia je aj fakt, že spoločnosť OLO dosiahla za posledné dva roky najlepšie hospodárske výsledky.

"V tomto prípade ide o 20 ks referentských a manažérskych vozidiel. Vozidlá sú zabezpečené prostredníctvom dlhodobého prenájmu. Všetky vozidlá boli obstarané ako nové bez najazdených kilometrov. Vozidlo Mercedes V bolo obstarané ako predvádzacie vozidlo s počtom 26 016 najazdených km," dodala hovorkyňa.

Viac o téme: PeniazeTenderVerejné obstarávanieOLO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu