Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mapa rozšírenia najväčšej slovenskej šelmy: Dôvod, prečo medvede v prírode neregulujú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Turistická sezóna sa chýli ku koncu a s jej záverom klesá aj pravdepodobnosť, že v lese narazíte na medveďa. O pol roka však bude situácia iná. Zaujímalo nás, kde došlo k najčastejším stretom človeka s týmto dravcom a prečo je regulácia premnožených medveďov v slovenskej prírode problematická.

Podľa hovorkyne Ministerstva životného prostredia SR Petry Stano Maťašovskej patria k miestam s najväčším výskytom medveďa hnedého regióny Liptova a Tatier, kde medvede často vstupujú aj na miesta obývané človekom. Lákajú ich najmä smetné nádoby, strácajú plachosť a pre ľudí sa stávajú hrozbou. Napriek tomu, že je medveď hnedý chránený nielen slovenskou, ale aj európskou legislatívou, mnohí upozorňujú na jeho premnoženie a potrebu regulácie.

FOTO Najdesivejší stret v Tatrách, Čechov v stane prepadol medveď: Vydýchli si, prišlo to opäť!

Ako Topky informoval hovorca štátneho podniku Lesy SR Vlastimil Rezek, medvede sa v hojnom počte vyskytujú aj na Poľane. Keďže staršie a silnejšie jedince vytláčajú zo svojho teritória mladšie, medvede migrujú po celom Slovensku aj za jeho hranice. Podľa výskumu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR žije na Slovensku zhruba 1 200 medveďov, ozrejmila Maťašovská. Smrteľné strety človeka s touto šelmou sú však vzácnosťou.

Medveď nikdy neútočí

„U medveďoch nemôžeme hovoriť o napádaní človeka, ale o nebezpečnom strete. Medveď nikdy človeka nenapáda len tak, väčšinou ide o prípady, keď je medveď prekvapený blízkosťou človeka, zľakne sa, chráni si potravu, alebo medvedica chráni svoje potomstvo,“ vysvetlil Milan Boroš, riaditeľ ŠOP SR.

Ochranár o apokalypse slovenskej prírody: Po kalamite nabral výrub lesa obludné rozmery

Podľa Boroša je veľmi problematické určiť lokality najčastejších nebezpečných stretov, pretože sa môžu vyskytnúť v celom areáli prirodzeného rozšírenia medveďa, ako aj v lokalitách mimo neho. Najčastejšie k nim však dochádza počas jesenných poľovačiek, keď sa medvede poberajú na hibernáciu a vyplašia ich poľovnícke psy, výstrely či krik v lese. Prekvapiť ich však človek môže aj pri tichom pohybe v lese.

V Tatrách vyrastá nová generácia medveďov: Michalovo VIDEO ukazuje hrozbu za bieleho dňa

Za posledné roky nedošlo podľa odborníkov k smrteľným stretom medveďa s človekom. V minulosti však bola situácia na našom území odlišná, najviac smrteľných stretov spomínajú archívy zo 17. a 18. storočia. Úmrtia súviseli s nedostatočnou lekárskou starostlivosťou.

Mapa rozšírenia najväčšej slovenskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Kvóty na odstrel nie sú možné

Medveď hnedý patrí medzi zákonom chránené živočíchy a o jeho výnimočnom odstrele rozhoduje ministerstvo životného prostredia, ktoré smie udeľovať povolenia. Každá žiadosť musí byť ale individuálne posúdená. „Výnimky sú v súlade s európskou smernicou o ochrane biotopov, voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín, resp. s ustanoveniami Bernského dohovoru. Ministerstvo teda neudeľuje a ani nemôže udeliť žiadne kvóty na odstrel tejto šelmy,“ odôvodnila hovorkyňa ministerstva.

Ak ministerstvo povolí výnimku, zväčša sa týka problémového jedinca. Pred vydaním výnimky však musí odstrel preveriť Štátna ochrana prírody. Tento proces zahŕňajú priame výjazdy do terénu, monitoring lokality a zbieranie výpovedí občanov či svedkov. Až po preukázaní nutnosti odstrelu je možné zasiahnuť.

Odlákať premnožených medveďov od ľudských sídel sa Tatranci snažia najmä špeciálnymi kontajnermi. Od ministerstva životného prostredia dostali podľa Maťašovskej dotácie vo výške jeden a pol milióna eur na zabezpečenie kontajnerových stojísk na komunálny odpad. Do konca novembra by tak vo Vysokých Tatrách, v obci Štrba a v obci Podkonice, mali pribudnúť desiatky takýchto stojísk. Efektívnosť investície však bude možné zhodnotiť až budúci rok, pretože v novembri sa medvede ukladajú na zimný spánok.

Oblasti najväčšieho rozšírenia medveďa hnedého na Slovensku.
Zobraziť galériu (3)
Oblasti najväčšieho rozšírenia medveďa hnedého na Slovensku.  (Zdroj: topky)

Viac o téme: MedveďPremnoženie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu