Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO z Veľkej Fatry vyvracia rozšírený mýtus: Vysvetlenie, prečo medvede túto zimu nespia

Medvede z Veľkej Fatry Zobraziť galériu (2)
Medvede z Veľkej Fatry (Zdroj: Facebook/Národný park Veľká Fatra)

BRATISLAVA – Mnohí ľudia si medvede v zime spájajú s hibernáciou. Poznatok zo školských lavíc o tom, ako medvede v chladnom ročnom období spia, však v prírode vôbec nemusí platiť. Presvedčivo to dokumentujú zábery z fotopasce vo Veľkej Fatre. My sme o vysvetlenie záhady požiadali aj odborníka z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK.

Fotopasca vo Veľkej Fatre zachytila v polovici decembra tri medvede pri hľadaní potravy v zasneženom lese. Vysvetlenie je podľa Juraja Žiaka z Národného parku Veľká Fatra jednoduché.

FOTO Poľská medvedica sa s radosťou váľala v snehu: Keď si všimla niečo nečakané...

Aktuálne je v pohorí Veľkej Fatry tzv. bukvicový rok, čo do veľkej miery ovplyvní aj hibernáciu medveďov. Mnohé jedince pri takejto bohatej potravovej ponuke vôbec nemusia hibernovať a budú vyhrabávať bukvice aj spod snehovej prikrývky. Naposledy sme takýto rok v pohorí Veľkej Fatry zaznamenali v roku 2012. Bukvicový rok sľubuje v ďalšej sezóne aj následnú gradáciu drobných zemných cicavcov, čo sa priaznivo prejaví na hniezdení sov,“ spresnil na Facebooku národného parku Žiak.

VIDEO z Veľkej Fatry
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Národný park Veľká Fatra)

Nemusia hibernovať každú zimu

Ako pre Topky doplnil Peter Mikloš z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, medvede v zime vôbec nemusia hibernovať, teda ukladať sa na zimný spánok. Dôvody môžu byť rôzne. Medzi najčastejšie patrí nedostatok tukových zásob z jesene, slabá snehová pokrývka, ale aj nadbytok potravy v lese, ktorá medvede láka. Všeobecne však platí, že v zime sa medvede túlajú najmä v okolí svojich brlohov a ľudským obydliam sa vyhýbajú. Preto sú na rozdiel od leta a jesene strety s nimi vzácnejšie.

Ako ďalej dodal Mikloš, bez prerušenia v prírode hibernujú len svište. Aj medvede však počas tuhej zimy dokážu prespať niekoľko mesiacov. Sem-tam vyjdú z brloha, a potom znova zaľahnú. Niekedy medvede začnú hibernovať až v strede zimy, v prírode teda neplatí všeobecne rozšírená predstava, že medveďa v lese počas zimy nevidno.

 

...

 

 

Viac o téme: MedvedeZimný spánokHibernáciaVeľká FatraBukvicový rok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu