Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odborníci prezradili, čo na Slovákov číha na toaletách: Pravda je horšia ako pohlavné choroby!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Hygiena na verejných toaletách je väčšinou tabu. Málokto si sadne na záchodovú dosku bez obáv, ak vôbec. Zisťovali sme, či je podvedomý strach opodstatnený a na čo si máme dať nabudúce pozor.

Podľa Zuzany Drobovej, hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR), sa môžu na verejných toaletách vyskytovať rôzne druhy mikroorganizmov. Niektoré dokážu prežiť len zopár sekúnd či minút, iné niekoľko dní až mesiacov.

Je močenie do bazéna v poriadku? VIDEOodpoveď, z ktorej sa vám obráti žalúdok

Mnohí ľudia si myslia, že sa môžu na verejných toaletách nakaziť pohlavnou chorobou. „Obavy z pohlavných nákaz (napr. chlamýdiových, genitálneho herpesu, syfilisu, kvapavky) sú neopodstatnené, pretože sa prenášajú pohlavným stykom. Ich pôvodcovia nedokážu prežiť mimo ľudského organizmu dlhší čas a rýchlo hynú,“ vysvetlila Drobová.

Moč riziko nepredstavuje

Riziko nepredstavuje ani kontakt s močom, pretože ten je za normálnych okolností sterilný a neobsahuje žiadne mikroorganizmy. Problémy však môžu vyvolať mikroorganizmy črevných nákaz, „napríklad pôvodcovia bacilovej dyzentérie alebo vírusovej hepatitídy typu A, ktorej vírus sa v stolici vylučuje v veľkom množstve a schopnosť nákazy si udržuje v suchom prostredí aj niekoľko  mesiacov. Preto sa odporúča kontaktu so sedadlom verejnej toalety radšej vyhýbať, prípadne ho pokryť vrstvou čistého papiera, iba utrieť ho nestačí. Rovnako dôležité je nedotknúť sa splachovača holými rukami, ale radšej kúskom toaletného papiera alebo papierovou vreckovkou,“ spresnila hovorkyňa.

Odborníci prezradili, čo na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Významné riziko nepredstavuje záchod a sedadlo toalety, ale skôr povrch umývadiel na toaletách, ktorých sa chytilo množstvo špinavých rúk iných ľudí. Rovnako môže byť zdrojom infekcie vodovodný kohútik, kľučky dverí či úchytky. Na manipuláciu s nimi s a odporúča použiť vreckovku alebo kúsok toaletného papiera. Nákaza je oveľa pravdepodobnejšia, ak bol používateľ pred nami prechladnutý, mal angínu, chrípku či črevné problémy. Riadne umytie rúk po toalete by ale nemalo byť otázkou momentálnej nálady.

Ako sa pri toľkých nástrahách infekcii vyhnúť? „Priestory verejných toaliet budú pre ich návštevníkov úplne bezpečné, ak budú dodržiavať zásady osobnej hygieny. Po použití toalety je potrebné dôkladne si umyť ruky a utrieť ich papierovými vreckovkami. Látkovým uterákom, ktoré idú z ruky do ruky, je lepšie sa vyhýbať,“ poradila Drobová.

Odborníci prezradili, čo na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: BaktérieNákazaVerejné toalety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu