Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Upili ste si nechtiac vody z bazéna? Teraz už viete, koľko v nej bolo moču!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

OTTAWA - Kanadskí vedci už poznajú odpoveď na chúlostivú otázku. Koľko moču sa nachádza vo verejných bazénoch? Odpoveď vás možno prekvapí. Ak ste si doteraz mysleli, že slušní ľudia chodia vykonávať malú potrebu na toaletu, mýlili ste sa.

Kanadským výskumníkom sa podarilo vyvinúť test, ktorý dokáže detekovať množstvo moču v bazéne. Dôvod je prostý. Čo sa vo vode stratí a rozpustí, za to sa ľudia nehanbia. Zdá sa, že práve takto uvažuje veľa plavcov i neplavcov. Vzorky, ktoré z 31 bazénov a víriviek v dvoch kanadských mestách odobrali vedci v rámci štúdie, totiž potvrdili najhoršie obavy.

Odborníci prezradili, čo na Slovákov číha na toaletách: Pravda je horšia ako pohlavné choroby!

Na ilustráciu, v bazéne s obsahom 830-tisíc litrov vody (bazén tretinovej veľkosti olympijského bazéna) nájdete až 75 litrov moču. V polovičnom bazéne okolo 30 litrov žltej tekutiny. Hoci je moč sám osebe sterilný, zmes chemikálií a moču môže u plavcov vyvolávať zdravotné problémy.

Vedci odvodzovali prítomnosť moču vo vode z koncentrácie acesulfámu draselného (E950), umelého sladidla, ktoré sa bežne vyskytuje v potravinách s konzervačnou úpravou. Sladidlo sa v tele nerozloží a vyplaví sa spolu s močom, preto bolo ideálnou testovacou látkou.

Upili ste si nechtiac
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: BazénMočenieMočVerejné kúpalisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu