Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Antinobelovu cenu dostali aj Slováci: Za bláznivý výskum účinkov bozkávania a sexu

Peter Celec a Jaroslava Durdiaková pri preberaní ceny Zobraziť galériu (2)
Peter Celec a Jaroslava Durdiaková pri preberaní ceny (Zdroj: Youtube/ImprobableResearch)

CAMBRIDGE - Nobelova cena za najpodivnejšie vedecké výskumy sa tento rok ušla v oblasti medicíny aj Slovákom. Skúmali totiž, ako na človeka vplýva intenzívne bozkávanie a či má nejaké zdravotné výhody. Neuverili by ste, čo sa stane, keď sa mužské sliny zmiešajú so ženskými.

Slávnostná ceremónia spojená s odovzdávaním Ig cien sa uskutočnila 17. septembra 2015 v Sandersovom divadle pri Harvardovej univerzite. Tzv. improbable research vedecká obec už 25 rokov oceňuje za triviálne alebo neobyčajné zistenia a dokazuje, že akademici majú okrem inteligencie aj zmysel pre humor a rebéliu, hoci sa ich skúmanie neraz nestretne s prevratným úspechom. Sú totiž ochotní skúmať aj za cenu výsmechu ostatných kolegov.

Milé a trápne zároveň: VIDEO bozkov ľudí, ktorí sa v živote nevideli!

Bozkávanie a imunita

V kategórii netradičného výskumu sa ocitol aj tím výskumníkov zo Slovenska spolu s japonským vedcom Hajimom Kimatom, ktorí sa podieľali na analýze intenzívneho bozkávania. Chceli napríklad zistiť, či sliny partnera dokážu eliminovať alergické reakcie kože. Testovaní „pacienti“ z Japonska sa museli 30 minút bozkávať za zatvorenými dverami pri počúvaní jemnej hudby so svojím partnerom. Podarilo sa im ale zistiť, že bozkávanie predsa len má imunitnú odpoveď tela. U alergikov znížilo nežiaducu reakciu na prach v domácnosti a peľ z japonského cédra.

Superodvážny experiment v Trnave: Peter skúšal Slovenky, bozk alebo rana!

Prišlo aj na pohlavný akt

Vedci zo Slovenska potom zašli ešte ďalej a skúmali, či má na imunitu a alergiu vplyv aj pohlavný styk. Podobne ako bozkávanie, aj milovanie malo na alergikov priaznivý vplyv pri určitých alergénoch. Ďalšou zaujímavosťou z bozkávacieho výskumu bolo zistenie, že DNA zo slín partnera môže vo vašich slinách pretrvávať aj niekoľko minút. U 12 skúmaných párov testovali vzorky slín žien, aby v nich hľadali prítomnosť mužskej DNA a výsledok bol pomerne prekvapujúci. Mužská DNA sa v ženských slinách dokázala udržať 10 až 60 minút po bozkávaní!

Antinobelovu cenu dostali aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Štúdia Slovákov v zastúpení Natálie Kamodyovej, Jaroslavy Durdiakovej, Petra Celeca, Tatiany Sedláčkovej, Gabriely Repiskej, Barbary Svieženej a Gabriela Minárika tak potvrdila, že cudzia DNA má tendenciu určitý čas pretrvávať v ústach iného človeka a v prípade forenznej analýzy môže byť vzorka slín pri rýchlom zhromažďovaní dôkazov použitá ako hodnoverný zdroj dôkazov.

Desať biliónov zimbabwianskych dolárov

Alternatívne Nobelove ceny majú podľa svojho štatútu najprv pobaviť a potom sa má človek nad nimi zamyslieť. Víťazom ich odovzdali skutoční laureáti Nobelových cien spoločne s finančnou odmenou: bankovkou v hodnote desať biliónov zimbabwianskych dolárov, čo je v prepočte niekoľko amerických dolárov. Na udeľovaní Ig cien (z anglického slova ignoble - poklesnutý, prízemný) pred 1200-členným publikom sa z roka na rok zúčastňuje nielen čoraz viac laureátov, ale aj skutočných nositeľov Nobelovej ceny.

Viac o téme: BozkávanieSlováciIg Nobelova cena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu