Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Alergici, pozor: Peľová sezóna sa podľa odborníkov chýli k záveru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - S príchodom jesene sa peľová situácia na celom území Slovenska stabilizovala. V uplynulom týždni zachytili monitorovacie stanice peľovej informačnej služby (PIS) denné koncentrácie peľu v ovzduší už len v nízkych hladinách a podľa meraní nedosiahli ani stredné hodnoty.

Peľ ambrózie, ktorý je najvýznamnejším alergénom, dosiahol najvyššie koncentrácie v uplynulých dňoch v Košiciach a v Banskej Bystrici. Aj celkové denné koncentrácie ďalších silných alergénov, hlavne inváznych rastlín (palina, zlatobyľ), sa pohybovali už len v nízkych, ojedinele stredných hladinách. 

V ovzduší sa podľa odborníkov vyskytoval ešte peľ skorocelu, štiavu, mrlíkov i rastlín z čeľade mrkvovitých, astrovitých a pŕhľavovitých. Denné koncentrácie spór plesní majú síce klesajúcu tendenciu, ale napriek tomu dosahovali veľmi vysoké hladiny. Dominanciu si udržiavajú rody Alternária, Cladospórium, Stemphylium a Epicoccum.

„Peľová situácia ostáva naďalej stabilizovaná na celom území Slovenska a peľové spektrum ostáva zachované. Peľová sezóna teda pomaly končí," uviedla Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Ako ďalej uviedla, denné koncentrácie peľu sa budú udržiavať prevažne v nízkych – alergologicky nevýznamných hladinách. Len počas slnečných a teplých dní ešte môže dôjsť k miernemu zvýšeniu ich denných koncentrácií a vtedy dôjde aj k nárastu denných koncentrácií spór plesní v ovzduší.

Viac o téme: PeľJanka Lafférsová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu