Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Špecialistka na biometerológiu: Počasie na Slovensku ovplyvňuje až 200 rôznych chorôb!

Zlata Čabajová Zobraziť galériu (4)
Zlata Čabajová (Zdroj: Thinkstock, Zlata Čabajová)

BRATISLAVA – Jar je podľa známej biometeorologičky Zlaty Čabajovej pre ľudí s chronickými zdravotnými problémami najvyčerpávajúcejším ročným obdobím, pretože sa počas neho ozývajú takmer všetky choroby. Prudké zmeny neprospievajú najmä meteosenzitívnym ľuďom, ktorých počet je podľa výskumov alarmujúci. Prečítajte si, ako môžeme negatívnym vplyvom počasia predchádzať a na čo by sme si mali dať pozor.

Zlata Čabajová sa už dlhé roky ako jedna z mála odborníkov na Slovensku venuje medicínsko-meteorologickým predpovediam, vďaka čomu jej meno už veľakrát zarezonovalo v médiách. Málokto však vie, že v minulosti bolo jej snom štúdium medicíny, na ktoré sa z kádrových dôvodov nedostala. Keďže patrila medzi nadaných študentov, z nutnosti sa rozhodla pre štúdium matematiky a fyziky na Univerzite Komenského. Medicína ju však neprestala lákať a tak si k nej našla vlastnú cestu. Záujem o zdravie spojila s fascinujúcou vedou, ktorá mala blízko k študovanej fyzike. Biometeorológia v sebe okrem meteorológie a klimatológie snúbi aj kus medicíny.

Jar prišla aj do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ľudia sa často sťažujú, že sú meteosenzitívni. Existuje niečo také z pohľadu biometeorológie?  Alebo len ľudia pripisujú svoje problémy na vrub počasiu, ktoré je v tom nevinne?

Vplyv počasia na ľudský organizmus je vedecky dokázaný. Počasie priamo nevyvoláva vážnu chorobu, ale vplýva na jej priebeh. Zhoršuje (ale pri určitých typoch aj zlepšuje) napríklad srdcovo-cievne choroby, dýchacie, psychické, pohybové, infekčné aj alergické ťažkosti. Vo všeobecnosti organizmus ako celok odpovedá na vonkajšie vplyvy. Táto schopnosť adaptácie nám pomáha prežiť. Ale prispôsobovanie sa počasiu môže organizmus za určitých okolností veľmi zaťažovať. Najmä, ak človek nie je v dobrej fyzickej a psychickej kondícii, je vyčerpaný, má narušený režim práce a odpočinku, trpí nejakým ochorením alebo má vyšší vek.

Biopredpoveď zahŕňa rizikové záťažové stupne. Koľko ich je a aké predpovede sa k jednotlivým stupňom viažu?

Používame 5 stupňov, ktoré však vyjadrujú len intenzitu meteorologického procesu, a teda príčinu možných zdravotných ťažkostí. Počasie však vplýva na jednotlivých ľudí rozdielne podľa ich zdravotného stavu, citlivosti na poveternostné podmienky, miesta pobytu a podobne. Preto sa nedá povedať, že jednotka je pre všetkých ľudí rovnako priaznivá a trojka rovnako nepriaznivá. Posudzovať vplyv počasia na zdravotný stav len podľa rizikového stupňa je veľmi často zavádzajúce. Nutné je oboznámiť sa textom biopredpovede, najlepšie so svojou osobnou - individuálnou biopredpoveďou.

Ako rozdielne môžu ľudia na záťažové stupne reagovať?

Napríklad stupeň 3 sa udáva pri príleve studeného aj pri príleve teplého vzduchu a tieto situácie majú na rôznych ľudí rozdielny účinok, najmä podľa ich diagnózy. Pri najpriaznivejšom stupni 1 môžu mať niektorí ľudia závraty, migrénu. Pri niektorých typoch počasia sa zase zlepšujú reumatické ochorenia, ale zvyšujú sa dýchacie problémy.

Ako pôsobí na organizmus zvyšovanie slnečného svitu, ktoré komplikácie či zdravotné problémy nám hrozia? Ako reagujeme naopak, pri zamračenej oblohe s dažďom?

Predĺženie trvania slnečného svitu spôsobuje okrem iného aj zvýšenie aktivity, výkonnosti, schopnosti sústredenia a priaznivo pôsobí na psychiku človeka. Pobytom na priamom slnečnom žiarení podporujeme tvorbu vitamínu D a ďalších látok, ktoré zvyšujú odolnosť organizmu, tiež je známe priaznivé pôsobenie pri liečbe chudokrvnosti a hojení rán. Samozrejme, pobyt na slnku je limitovaný, aby neprevážili negatívne vplyvy slnečného žiarenia nad pozitívnymi. Čo sa týka jarného oteplenia, ľudia ho dobre znášajú, ale treba si dávať pozor na prechladnutie, keďže večer a ráno zvyknú teploty ešte výraznejšie klesať. Prílev veľmi teplého vzduchu však môže spôsobiť zdravotné ťažkosti, ako napríklad  pocit únavy, nesprávne a spomalené reakcie, čo má za následok zvýšenie nehodovosti. Poznáme aj ďalšie nepriaznivé pôsobenie týchto situácií, pričom ak sú vystriedané prudkým ochladením sú rôzne zdravotné problémy výraznejšie . Zamračená obloha s dažďom vyvoláva rôzne reakcie organizmu v závislosti od danej poveternostnej situácie, ale určite pozorujeme viac  tých nepriaznivých, ako pri peknom a slnečnom počasí.

Diaľnica
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jozef Vydra )

Ktoré ochorenia sú priamo závislé na zmenách počasia?

Dnes poznáme viac ako 200 ochorení, na ktorých vzniku a priebehu sa podieľajú vplyvy počasia. Bol dokázaný vyšší počet úmrtí, úrazov, nehôd a samovrážd v mesiacoch, ktoré sú charakterizované častými a náhlymi zmenami počasia, napríklad v marci. Pri niektorých typoch počasia je významne vyšší počet infarktov myokardu, náhlych cievnych mozgových príhod, hypertenzných kríz, dýchacích ťažkostí, ako pri iných typoch počasia. Niektoré typy počasia priaznivo, iné nepriaznivo ovplyvňujú reakčný čas, pozornosť, telesnú a duševnú výkonnosť. Pri niektorých poveternostných typoch mnohí ľudia trpia nespavosťou. Tzv. meteorotropné ochorenia možno rozdeliť do jednotlivých skupín od reumy, srdcovo-cievnych komplikácií, psychiatrických ťažkosti, až po zápaly či alergie. V populácii sa podľa odborníkov nachádza zhruba 35 -75 % meteosenzitívnych ľudí.

Pripravujete aj individuálne biopredpovede. Čo všetko táto predpoveď zahŕňa a pre koho je určená?

Individuálna predpoveď pomáha vďaka špeciálnej aplikácii na výpočet osobnej biozáťaže predvídať vplyv zmien počasia na zdravotný stav konkrétneho človeka. Znamená to posun oproti doteraz dostupnej biopredpovedi, ktorá je všeobecná pre celé územie Slovenska a nezohľadňuje ďalšie individuálne špecifikácie daného jedinca. Individuálna predpoveď obsahuje aplikáciu, ktorá po zadaní špecifických osobných kritérií, ako sú diagnóza, vek, pohlavie, miesto pobytu a podobne, zhodnotí, akú biozáťaž môže daná osoba v nasledujúci deň očakávať. Denne aktualizované biopredpovede sú postavené na vedeckých základoch a odborne garantované.

V poslednej dobe zaznamenávame veľa výkyvov počasia. Teploty skáču hore-dole, nehovoriac o tých najextrémnejších prejavoch počasia. Aký vplyv majú takéto dramatické zmeny na ľudský organizmus?

Náhle a prudké zmeny počasia na nás nepôsobia priaznivo. Výrazne zaťažujú organizmus a kladú vysoké nároky na adaptačné mechanizmy tela. Preto sa zdravotné ťažkosti zhoršujú, najmä u ľudí s menej výkonnými alebo iným spôsobom preťaženými adaptačnými mechanizmami.

Momentálne sa ľudia sťažujú na jarnú únavu. Je tento pocit priamo viazaný na zmeny počasia?

Áno, najmä pre chronického pacienta s rozladeným regulačným mechanizmom sú prudké a výrazné zmeny počasia, ktorými sa vyznačuje jar, skutočne náročné. Ozývajú sa takmer všetky choroby: reumatické, srdcovo-cievne, ochorenia dýchacieho systému aj psychické.  Jarná únava sa hlási najmä pri prílivoch teplého vzduchu.

Aké zdravotné problémy hrozia v rámci našich klimatických podmienok a geografickej polohy priamo Slovákom?

Slovensko svojou stredoeurópskou polohou predstavuje lokalitu, kde dochádza k častým a prudkým zmenám počasia. Je možné usudzovať, že počet obyvateľov, u ktorých počasie viac či menej ovplyvňuje zdravotný stav, je závažný. Významnou prevenciou je v prípade našej krajiny medicínsko-meteorologická predpoveď, ktorá môže podstatne znížiť výskyt zhoršení a komplikácií mnohých ochorení, ktoré súvisia s počasím. Keď sme na zmeny a možné následky pripravení, ľahšie im čelíme.

Špecialistka na biometerológiu: Počasie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu