Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európa bojuje s horúčavami, krúpy ničia autá a horia lesy: Slovensko zasiahne ďalšia vlna

Ilustračné foto Zobraziť galériu (13)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slováci sa dnes a zajtra riadne zapotia. Meteorológovia očakávajú, že teploty vystúpia až na 38 stupňov Celzia. Prečítajte si, ktoré oblasti sú najrizikovejšie a aké zmeny počasia nás čakajú už zajtra!

Utorok 

Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše. Počas dňa bude slnečno a  teploty vystúpia na 30 až 35 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku bude prevažovať malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné 32 až 35 stupňov Celzia. Na strednom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné 30 až 34 stupňov Celzia a na východnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné 30 až 34 stupňov Celzia.

Európa bojuje s horúčavami,
Zobraziť galériu (13)

Streda

Cez strednú Európu bude ďalej na východ postupovať studený front, pred ktorým vyvrcholí prílev veľmi teplého vzduchu do našej oblasti a prinesie ochladenie.

Tento rok bude osudový: Leto 2015 môže podľa vedcov prekonať všetky očakávania!

V noci bude polojasno, ale cez deň začne od západu pribúdať oblačnosť a na mnohých miestach sa vyskytnú prehánky a búrky, na niektorých miestach aj s krupobitím. Naďalej však bude veľmi teplo. Nočná teplota klesne na 23 až 17 stupňov a denná teplota vystúpi na 29 až 34, na juhu stredného Slovenska a na východe miestami 34 až 38 stupňov Celzia. Viať bude slabý, od západu postupne severozápadný vietor rýchlosťou 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), v nárazoch okolo 15 m/s (55 km/h). Pri búrkach však vietor zosilnie. 

S búrkami môžu byť spojené aj krátkodobé, avšak intenzívne lejaky. Úhrny zrážok môžu pri nich dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 metrov za sekundu!

Európa bojuje s horúčavami,
Zobraziť galériu (13)

Najvyššie výstrahy pred teplotami

Výstraha 3. stupňa dnes platí od 12.00 do 19.00 h vo väčšine okresov západného a v niektorých južných okresoch stredného Slovenska. SHMÚ tu miestami očakáva dosiahnutie maximálnej teploty vzduchu 34 až 38 stupňov Celzia. Takáto vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity i tvorbu požiarov.

Takto sa ľudia ochladzujú v centre Košíc
Zobraziť galériu (13)
Takto sa ľudia ochladzujú v centre Košíc  (Zdroj: Miroslav Vacula)

Európa bojuje s horúčavami,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Na ostatnom území Slovenska platí od 13.00 do 19.00 h výstraha 2. stupňa pred vysokými teplotami. Meteorológovia tu predpokladajú miestami dosiahnutie maximálnej teploty vzduchu od 30 do 38 stupňov Celzia. Pre ľudské zdravie, fyzické aktivity či tvorbu požiarov to predstavuje potenciálne nebezpečenstvo.

Utorkové výstrahy pred teplotami
Zobraziť galériu (13)
Utorkové výstrahy pred teplotami  (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ taktiež upozorňuje, že pri takto vysokých teplotách je pravdepodobnosť poškodenia zdravia a ohrozenia života, pre nadmerné zaťaženie organizmu, u niektorých ľudí vysoká. Slovensko zasiahnu horúčavy aj v stredu 8. júla. SHMÚ vydal na tento deň výstrahy 1. až 3. stupňa. Predpokladá, že miestami dosiahne maximálna teplota vzduchu 30 až 38 stupňov Celzia.

Stredajšie výstrahy pred teplotami
Zobraziť galériu (13)
Stredajšie výstrahy pred teplotami  (Zdroj: SHMÚ)

Slováci kolabujú z tepla

Horúčavy plnia čakárne na centrálnych príjmoch bratislavskej univerzitnej nemocnice. Situácia sa podľa jej hovorkyne Petry Stano Maťašovskej komplikuje v podvečerných a večerných hodinách. Extrémne teplo zhoršuje chronické ochorenia, najmä kardiovaskulárne, dýchacie, neurologické a psychické.

Horúčavy už len dnes a zajtraZ pravdepodobnostnej predpovede teploty vo výške cca 1500 m (v hladine 850 hPa) je vidieť...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on 7. červenec 2015

 

„Denne evidujeme v priemere 40 pacientov, ktorí potrebujú lekársku pomoc v dôsledku horúčav. Veková štruktúra je rôzna. Trápia ich stavy mdlôb, vyčerpanosť, únava, nechutenstvo, prehriatie organizmu, dehydratácia, kolaps,“ priblížila. Vážnejšie stavy však nezaznamenali.

S vysokými teplotami vzduchu musia bojovať aj pacienti hospitalizovaní v nemocniciach UNB. „Klimatizované sú najmä operačné sály, ARO, JIS-ky, centrálne príjmy a niektoré izby. Väčšina priestorov klimatizovaná nie je,“ uviedla Stano Maťašovská. Pacientom sa preto personál v rámci možností snaží zmierniť pocit horúčav.

Lekári radia počas horúcich dní dodržiavať pitný režim s dôrazom na príjem minerálov počas celého dňa. Vodu treba mať vždy po ruke, najmä počas cestovania a presunov po vonku, upozornila Stano Maťašovská. Neodporúča sa tiež zbytočne zdržiavať na priamom slnku a v prehriatych priestoroch.

Európa bojuje s počasím

Kým sa Slováci potia, iné krajiny Európy už čelia blížiacemu sa búrkovému frontu. Od víkendu bojuje Nemecko si silnými búrkami a obrovskými krúpami. Podobná situácia nastala aj v Taliansku, keď včera v Toskánsku padali krúpy s priemerom 6 centimetrov.

Počasie s tropickými teplotami sa dnes v Českej republike končí a už večer a v noci príde rázne ochladenie v podobe studeného frontu, ktorý budú sprevádzať búrky, dážď a nárazy vetra s rýchlosťou okolo 90 kilometrov za hodinu. V nasledujúcich dňoch bude vládnuť výrazne chladnejšie počasie s odpoludňajšími teplotami okolo 20 stupňov Celzia. Spravodajskému serveru Novinky.cz to uviedla Dagmar Honsová zo spoločnosti Meteopress.

SEVERO #TEMPORALE IERI IN #TOSCANA: Come avvisato ieri pomeriggio l'anticiclone africano non è sintomo di perfetta...

Posted by Tornado in Italia on 6. červenec 2015
 

Large Hail in Wenden-Dörnscheid, Germany 05.07.2015 Source: Frank Heuel via WDR Lokalzeit Südwestfalen

Posted by Meteo Europe on 6. červenec 2015
 

Video large Hail Germany 05.07.2015

Posted by Meteo Europe on 6. červenec 2015

 

Vlna mimoriadne horúceho počasia rozpálila väčšinu územia Európy, dokonca pozdvihla ortuť teplomerov v Nemecku na najvyššiu úroveň od čias vedenia záznamov v roku 1881. Automatizované zariadenia tamojšieho národného meteorologického úradu namerali v nedeľu popoludní na stanici v Kitzingene na severe Bavorska rekordných 40,3 stupňa Celzia.

Osvieženie studenou sprchou v srbskom Belehrade
Zobraziť galériu (13)
Osvieženie studenou sprchou v srbskom Belehrade  (Zdroj: SITA)

Preplnené pláže v Marseille
Zobraziť galériu (13)
Preplnené pláže v Marseille  (Zdroj: SITA)

Európa bojuje s horúčavami,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Francúzi sa ochladzovali priamo na ulici
Zobraziť galériu (13)
Francúzi sa ochladzovali priamo na ulici  (Zdroj: SITA)

Takto to cez víkend vyzeralo na kúpalisku vo švajčiarskom Lausanne
Zobraziť galériu (13)
Takto to cez víkend vyzeralo na kúpalisku vo švajčiarskom Lausanne  (Zdroj: SITA)

 

Zajtra tieto horúčavy ukončí studený front. Ten začne úradovať na severozápade už pred poludním a bude postupovať našim ...

Posted by Meteopress SK online on 7. červenec 2015

 

 

...

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu