Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na výsledky slovenských žiakov má výrazný vplyv nezamestnanosť ich rodičov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vplyv nezamestnanosti rodičov na výsledky slovenských žiakov je jeden z najväčších v rámci krajín OECD. Spomedzi všetkých testovaných krajín bolo nepriaznivé sociálne zázemie slovenských školákov jedným z najvýraznejších faktorov, ktorý ovplyvnil ich výsledky.

Vyplynulo to z medzinárodnej štúdie OECD PISA. Jej výsledky z pohľadu Slovenska spracoval v štúdii s názvom PISA 2012: výsledky Slovenska v kocke Inštitút vzdelávacej politiky (IVP) Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. TASR o tom informoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.  Podľa výsledkov PISA zverejnených koncom minulého roka boli výsledky slovenských 15-ročných žiakov vo všetkých troch oblastiach - matematickej, čitateľskej aj prírodovednej gramotnosti po prvýkrát od roku 2003 výrazne nižšie ako priemer krajín OECD. Významne narástol počet žiakov v tzv. rizikovej skupine - s najnižšou úrovňou vedomostí. Inštitút v tejto súvislosti uviedol, že výsledkovo slabší žiaci na Slovensku dosahujú relatívne horšie výsledky než slabší žiaci v OECD, avšak výsledkovo najlepší školáci dosahujú výsledky takmer na úrovni priemeru najlepších v OECD.

Dosiahnuté výsledky slovenských školákov v matematike môžu podľa riaditeľa IVP Mateja Šiškoviča súvisieť s ich postojom k vzdelávaniu, ktoré sa v mnohých prípadoch v porovnaní s rokom 2003 zhoršili. Ide najmä o výrazne nižšiu vytrvalosť riešiť zložité problémy, nižšiu otvorenosť riešiť úlohy a rovnako je pre nich charakteristická aj nižšia viera vo vlastné schopnosti. „Napriek tomu, že v oblasti organizácie vzdelávacieho prostredia došlo od roku 2003 v niektorých aspektoch k zhoršeniu, Slovenská republika v tejto oblasti vo väčšine ukazovateľov výraznejšie nezaostáva za priemerom krajín OECD. Ako dôvody zhoršenia uvádzali riaditelia škôl problémy s učebnicami, nárast podielu žiakov opakujúcich ročník, či menej času určeného na prípravu domácich úloh," píše sa v materiáli Inštitútu vzdelávacej politiky. Podľa vyjadrení riaditeľov škôl sa zhoršilo správanie žiakov, ktoré negatívne ovplyvňuje klímu školy.

V rámci merania štúdie PISA 2012, ktoré sa na Slovensku uskutočnilo 16. - 27. apríla 2012, bolo otestovaných 5737 15-ročných žiakov. Do medzinárodnej štúdie PISA, ktorú OECD robí raz tri roky, sa zapojilo vyše celkovo 512.000 žiakov zo 65 krajín sveta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu