Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na viac asistentov v školách chýbajú peniaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA- Na zabezpečenie vyššieho počtu asistentov, ktorí pomáhajú pri práci so žiakmi so zdravotným znevýhodnením alebo nadanými deťmi v školách, chýbajú peniaze. V roku 2014 plánujú na nich vynaložiť približne 5,74 milióna eur, čo zabezpečí približne 736 úväzkov asistentov učiteľa.

Školy ale žiadali viac, takmer 1 370 úväzkov. Znamená to, že z pridelených prostriedkov môže ministerstvo školstva zabezpečiť požiadavky škôl na zhruba 54 percent. Na uspokojenie požiadaviek by bolo potrebných ďalších približne 4,9 milióna eur. Vyplýva to z informácií rezortu školstva k návrhu novely zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorý predkladá nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská. Diskusiou k právnej norme poslanci otvoria 8. deň 33. schôdze Národnej rady SR.

"Môžeme potvrdiť, že zabezpečeniu vyššieho počtu asistentov bráni v súčasnosti nedostatok financií, rokujeme však s Ministerstvom financií SR o pridelení dodatočných prostriedkov na tento účel," informoval hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Podpora asistentov by mohla prísť podľa neho aj z eurofondov. "Dokumenty, na základe ktorých bude možné čerpať finančné prostriedky, sú predmetom rokovania s Európskou komisiou. Ďalšie informácie bude možné poskytnúť až po schválení dokumentov Európskou komisiou," hovorí Kaliňák. 

O vyšší počet asistentov v školách žiadali ministra školstva Dušana Čaploviča vo svojej výzve z januára aj učitelia zo Slovenskej komory učiteľov. Chýbajú im najmä pri práci s deťmi s poruchami učenia a správania sa a hyperaktívnymi deťmi. Žiadali ministra zvýšiť rozpočet na každú školu na Slovensku, aby mohli zamestnať špeciálnych pedagógov, asistentov a psychológov. Povinnosť pre školy zamestnať ich potrebný počet by mala byť podľa učiteľov zakotvená aj v zákone. Ministerstvo školstva vtedy učiteľom odkázalo, že pracuje na vytváraní legislatívnych opatrení a rezort je otvorený konštruktívnym návrhom. 

Peniaze na asistentov chce v novele zákona o financovaní základných a stredných škôl aj nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská, navrhuje, aby boli nárokovateľné. Chce tak odstrániť "určitú svojvôľu ministerstva školstva pri prideľovaní finančných prostriedkov pre asistentov učiteľa". Ministerstvo totiž v súčasnosti na základe žiadosti zriaďovateľov podľa kritérií vyberie školy, ktorým pridelí peniaze. Poslankyňa Žitňanská pripomína prísľub ministra financií Petra Kažimíra, ktorý dal počas parlamentnej rozpravy k návrhu rozpočtu na rok 2014.

"Podpredseda vlády a minister financií Slovenskej republiky dal verejný prísľub, že každé dieťa, na ktoré zriaďovateľ školy požiada ministerstvo školstva o finančné prostriedky na asistenta učiteľa, ich dostane," uvádza poslankyňa. Kažimír vtedy sľúbil, že peniaze zabezpečí počas roka rozpočtovými opatreniami.

"Ministerstvo financií SR je naklonené takémuto riešeniu," reagoval rezort financií na otázku, či Kažimír splní svoj prísľub. Ministerstvo školstva však musí podľa rezortu financií posúdiť žiadosti zriaďovateľov. "Následne sa budeme snažiť ich financovať," uviedlo tlačové oddelenie rezortu financií. 

Poslanci prerokujú aj novelu zákona o ochrane subdodávateľov pri verejnom obstarávaní, ktorou chcú poslanci za KDH Ján Hudacký a Ján Figeľ ochrániť subdodávateľov, malých podnikateľov a živnostníkov pred staronovým problémom, a to neplatením za vykonané práce alebo dodaný materiál.

"Veľké firmy, ktoré často získavajú zákazky od štátu alebo z eurofondov, zneužívajú svoje dominantné postavenie na trhu, vydierajú svojich subdodávateľov, alebo im rovno neplatia za vykonané práce alebo materiál. Takto si vytvárajú nadštandardný zisk, na ktorý boli ešte donedávna zvyknutí pri predražených verejných zákazkách," uviedol Hudacký. KDH predložilo návrh spomínaného zákona tretíkrát, predtým neuspelo s návrhmi v auguste 2012 a máji 2013, keď ich poslanci za Smer-SD nepodporili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu