Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

"Prekvapivé" výsledky kontrol na internátoch: Študenti, nie je vám čo závidieť!

Čaro bratislavských internátov Zobraziť galériu (3)
Čaro bratislavských internátov (Zdroj: FB/Mlynoviny)

BRATISLAVA - Množiace sa sťažnosti na otrasné podmienky na slovenských internátoch prinútili hygienikov konať. Od polovice septembra vykonávali mimoriadne kontroly na študentských ubytovniach po celom Slovensku a z ich výsledkov je naozaj do plaču. Plesnivé steny, hrdzavé zábradlia a desaťročia staré omietky sú len malou ukážkou smutného štandardu našich študentov.

Mimoriadne kontroly na internátoch sa konali od polovice do konca septembra a boli zamerané na dodržiavanie podmienok, ktoré stanovuje vyhláška Ministerstva zdravotníctva. Išlo teda najmä o požiadavky na vykurovanie, vetranie, počet izieb, ich plochu či základné vybavenie, počet študentov na jednu izbu a zabezpečenie pitnej a teplej vody. Hygienici si tiež posvietili na vybavenia na osobnú hygienu, ich upratovanie, umývanie, dezinfekciu a ďalšie.

Plesne, hrdzavé zábradlia a preplnené izby

Výsledky zo všetkých krajov, až na svetlé výnimky, šokovali. Požiadavky na podmienky v ubytovniach neboli presne dodržané vo väčšine bodov. Najväčším problémom slovenských internátov je podľa kontroly fakt, že sa v izbách tlačia ako sardinky. Vybavenie interiéru tiež nestojí za veľa, o spoločných sprchách a toaletách ani nehovoriac. Študentom tam chýbajú poličky na odkladanie mydla, vešiaky na uteráky, zrkadlá, v niektorých sú umývadla úplne odmontované. K zdraviu im nepridávajú ani plesne a chýbajúca lekárnička v kúpeľniach. Veľmi nebezpečné sú aj hrdzavé zábradlia na balkónoch. Spolu hygienici uložili 12 sankcií v celkovej sume 160 eur.

Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: UvzSR)

V Bratislavskom kraji zistili hygienici nedostatok v dodržiavaní mikroklimatických podmienok, konkrétne teploty. Namerané hodnoty ani v jednom z 10 internátov neboli v súlade s predpisom a nachádzali sa pod spodnou hranicou normy. Avšak vzhľadom na termín vykonávaných kontrol a prechodné obdobie sú tieto hodnoty podľa hygienikov akceptovateľné. Bratislavské internáty si však ako jediné vyslúžili sankcie spolu v hodnote 160 eur.

Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Mlynoviny)

Košický kraj je v porovnaní s ostatnými na vrchole neslávneho rebríčka a za nedodržiavanie podmienok si vyslúžil "len" 25 uložených opatrení. Základným problémom internátov v Košiciach je už spomínané stanovenie a hlavne dodržiavanie kapacity izieb, ktoré nie je v súlade s vyhláškou. "V niektorých prípadoch sa v izbách nachádza 6 a viac lôžok s poschodovými posteľami," uviedol hlavný hygienik Ivan Rovný. Podobná situácia je aj v počte kuchyniek, spŕch či toaliet.

Tieto nedostatky podľa Rovného platia najmä v starších košických zariadeniach. Na novších, modernejších vysokoškolských internátoch na dodržiavanie podmienok dohliadajú, no za ich reálny stav často môže vandalizmus samotných študentov.

V Banskobystrickom kraji závažné hygienické nedostatky počas mimoriadnych kontrol neodhalili. Vnútorné priestory ubytovní sú udržiavané a aj čiastočne rekonštruované. Na niektorých internátoch však majú stále problém s určovaním kapacity. Na jedného študenta zväčša pripadá 6 m2, čo je o 2 m2 menej, ako stanovuje vyhláška.

Tabuľka: Porovnanie mimoriadnej kontroly v jednotlivých krajoch

Kraj

Počet

vykonaných

kontrol

Počet

uložených

opatrení

Počet sankcií

/celková

suma

Bratislavský 42 38 8/160
Trnavský 19 0 0/0
Nitriansky 36 45 0/0
Trenčiansky 15 30 0/0
Banskobystrický 34 38 0/0
Žilinský 36 83 0/0
Košický 28 25 4/0
Prešovský 29 21 0/0
SPOLU 239 280 12/160

Stav internátov v Nitrianskom kraji podľa kontrol zodpovedá obdobiu 60. a 70. rokov minulého storočia, kedy boli vybudované. Problémom je opäť nedostatočná kapacita a tiež zlý technický stav budovy. Niektoré študentské domy majú poškodené okná, pôvodné nezateplené omietky a nevyhovujúce sú aj iné opotrebované vybavenia. Časť internátov však prešla rekonštrukciou a dobrou správou pre nitrianskych študentov je fakt, že ďalšie z nich rekonštruovať plánujú.

V Trnavskom kraji sú internáty podľa hygienikov na dobrej úrovni. Opäť však vystáva problém s metrami štvorcovými na jedného študenta. Ak by chceli tieto podmienky prispôsobiť vyhláške, o ubytovanie by prišla až polovica študentov. "Ak by prišlo k zníženiu počtu ubytovaných študentov podľa platnej vyhlášky, bolo by to pre niektoré zariadenia likvidačné, alebo by museli navýšiť poplatky za ubytovanie dvojnásobne," vysvetlil Rovný. Niektoré izby sú zase príliš veľké na to, aby v nich boli ubytovaní len dvaja študenti, pričom iní nemajú kde bývať.

Trenčiansky kraj prešiel kontrolou so známkou "uspokojivý". Najväčší problém tu zaznamenali v technickom stave budov, za ktorý môže nedostatok financií. Niekoľko rokov už neboli nanovo vymaľované priestory, vymenený nábytok či obklady v kúpeľniach. Požiadavky žiakov na ubytovanie navyše prevyšujú kapacitu ubytovní a žiaci zo vzdialenejších miest nemôžu dochádzať do škôl.

Stav internátov v Žilinskom kraji zodpovedá výške prideľovaných financií. Problémom je nedostatočné vybavenie izieb, ktoré podľa kontroly súvisí s tým, že žiaci majú možnosť si izby zariadiť podľa seba a priniesť si vlastný nábytok. "Z toho dôvodu chýbajú v izbách stoly a stoličky, nočné stolíky a lampy pre každého žiaka," vysvetlil hygienik Rovný.

Prešovský kraj obstál v mimoriadnej kontrole veľmi dobre. Hygiena bola vyhovujúca vo všetkých zariadeniach a zistené nedostatky budú odstránené podľa pridelenia finančných prostriedkov postupne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu