Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Používajú Egypťania slovenské zbrane? Padla prvá kritika!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Koordinátor projektu Arm Watch Slovensko Robert Mihály prišiel nedávno s tvrdením, že pri nepokojoch v Egypte sa pravdepodobne používajú aj slovenské zbrane. Odvoláva sa pri tom na výročné správy o obchode s vojenským materiálom, ktoré zverejňuje ministerstvo hospodárstva. Rezort však vo svojom stanovisku, o ktoré sme požiadali, uvádza, že sú to klamstvá.

Mihály verzus ministerstvo

"V násilnostiach zmietanom Egypte, kde za posledné dni zabili už niekoľko stoviek ľudí používa tamojšia armáda s najväčšou pravdepodobnosťou aj slovenské zbrane resp. iné vojenské prostriedky. Za posledných 5 rokov totiž bol zo Slovenska do Egypta vyvezený vojenský materiál za takmer 20 miliónov eur," opísal svoje podozrenia Robert Mihály.

Medzi tento materiál podľa neho patrili napríklad vojenské obrnené vozidlá, zbrane v kategórii VM4, kam patria bomby, rakety či riadené strely alebo tovar v kategórii VM10, kam patria lietadlá a ich súčiastky. Egypt za toto obdobie patril údajne medzi jedného z najväčších obchodných partnerov v oblasti vojenského materiálu, o čom majú svedčiť už zmienené výročné správy.

Hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič sa pre Topky vyjadril, že "pán Mihály vedome klame, pretože  do Egypta sa zo SR za posledné 3 roky v kategórii VM1 a VM2 (strelné zbrane) vyviezlo iba 8 ks samonabíjacích pištolí za účelom ich vyskúšania a testovania egyptským ministerstvom vnútra. Tieto boli po testovaní úradne zničené z dôvodu nerentabilnosti ich spätného dovozu do SR (náklady na dopravu a logistiku prevyšovali cenu tovaru)". 

Podľa neho zahraničné i tuzemské médiá priniesli pomerne presné informácie, ako a v dôsledku čoho zomierajú ľudia v Egypte. "Žiadne z verejne dostupných zdrojov neuviedli, že je to v dôsledku nasadenia, resp. použitia výrobkov obranného priemyslu dovezených zo SR (teda ťažkej pozemnej techniky alebo vojenského letectva)," uviedol Jurikovič s tým, že export zo Slovenska sa orientoval takmer výhradne na náhradné diely a príslušenstvo na ťažkú vojenskú techniku (pozemné vozidlá (zväčša BVP), vojenskú leteckú techniku a letecký simulátor (kat. VM6, VM10, VM11a VM23- t.č. už zrušená kategória „služby“) a v menšom rozsahu na muníciu pre BVP1 a BVP2, ktorá patrí do kat. VM4.

Pozastavenie dodávok zbraní do Egypta

Ministri zahraničných vecí Európskej únie na minulotýždňovom mimoriadnom zasadnutí v Bruseli "ostro odsúdili" násilnosti v Egypte a dohodli sa na pozastavení dodávok zbraní a vybavenia, ktoré by sa dalo použiť na represívne zásahy voči oponentom režimu.

Šéfovia diplomacií ale podľa agentúry AP nerozhodli o pozastavení pomoci Egyptu v obave z následkov takéhoto kroku na bežných obyvateľov. Členské štáty EÚ po diskusii "pozastavia exportné licencie do Egypta týkajúce sa akéhokoľvek vybavenia, ktoré by mohlo byť použité na vnútornú represiu," povedala šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová.

Tlačový odbor slovenského ministerstva zahraničných vecí a európskych záležítostí sa pre Topky vyjadril, že "komunikuje s Ministerstvom hospodárstva ako vecne príslušným rezortom vlády SR o postupe pri implementácii predmetného Nariadenia Rady EÚ, pričom momentálne prebieha opätovné posudzovanie v súčasnosti platných vydaných exportných licencií do Egypta s cieľom navrhnúť zrušenie tých z nich, ktorých predmetom je vojenský materiál spadajúci pod uvedenú kvalifikáciu".

Odkiaľ má Egypt zbrane?

Najväčším poskytovateľom finančnej a vojenskej pomoci do Egypta sú podľa portálu euobserver.com Spojené štáty, ale podľa oficiálnych údajov EÚ, vychádzajúcich z licencií na vývoz zbraní poskytnutých členskými štátmi v roku 2011 (v roku, kedy Egypťania zvrhli bývalého diktátora Husní Mubaraka), Európa ročne predá do Egypta zbrane za 300 miliónov eur.

Francúzsko v roku 2011 eviduje elektronické komponenty za 26,5 milióna, výrobné zariadenia za 25 miliónov, vojenské lietadlá v cene 23 miliónov a bomby a rakety za 21 miliónov. Španielsko autorizovalo predaj vojenských lietadiel za 78,5 milióna.

Nemecko dalo povolenie na predaj vojenských pozemných vozidiel v cene 57,3 milióna, elektronických zariadení za 9 miliónov a námorných plavidiel za 6 miliónov.

Nezanedbateľnými vývozcami boli podľa serveru aj Bulharsko (väčšinou rakety, munícia a obranné prostriedky za 12,7 milióna), Taliansko (väčšinou munícia za 11 miliónov), Česká republika (väčšinou munícia za 6,6 milióna) a Slovensko (pozemné vozidlá za tri milióny). Belgicko, Poľsko a Veľká Británia do Egypta mali predať zbrane po asi dvoch miliónoch eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu