Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vianočné darčeky cez internet kupujte radšej skôr: Rady, na čo si dávať pozor!

Slováci na nákupoch Zobraziť galériu (3)
Slováci na nákupoch (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vlna vianočných nákupov je pre mnohých utrpením a radšej si darčeky objednajú cez internet. Máme pre vás 6 dôvodov prečo si vybrať tento spôsob a 6 rád pre bezpečnejší online nákup, ako pred sviatkami neprísť o vianočnú pohodu a našetrené peniaze.

 „Tento rok to vyzerá, že vianočné nákupy na internete začali skôr ako uplynulú sezónu – už v októbri sme zaznamenali silný nápor a v novembri kulminuje. Odporúčame nájsť si svoje darčeky ešte v tomto období, december môže byť kritický a môže sa vám stať, že si budete vyberať už len z toho, čo zostalo na skladoch,“ hovorí Tomáš Prutzer zo spoločnosti InterStore.

1. Nakupovanie cez internet šetrí čas
Nemusíte sa za nákupom presúvať, čakať v radoch. Z pohodlia svojho domova si vyberiete to, čo sa vám páči. To je pravda, ale na druhej strane je treba spomenúť aj základnú nevýhodu internetového nakupovania. Chýba možnosť fyzicky si tovar „ohmatať". To môže byť problém hlavne pri konfekcii. Preto sa už obchodníci čoraz častejšie sťažujú na internetových kupujúcich, ktorí nabehnú do obchodu tovar ošacovať, vyskúšať a vyspovedať predavača a nakoniec si ho lacnejšie objednajú cez web. Internetové obchody chcú byť o krok vpred, preto ponúkajú často  nadštandardnú dĺžku záruky a reklamáciu dokážu vybaviť výmenou tovaru kus za kus.

2. Všetci si prídu na svoje
Napriek tomu, že na internete nájdeme v ponuke obchodov rádovo aj státisíce artiklov, pri kúpe darčekov akosi strácame fantáziu. Rebríček najkupovanejšieho tovaru sa síce z roka na rok mení, ale technika pre domácnosť si svoje miesto stále drží. Ide hlavne o fotoaparáty, LED TV, kuchynské roboty, vysávače, kávovary či rôzne meteostanice. Do popredia sa tak isto dostávajú tablety a čítačky elektronických kníh. Z inej kategórie si vyberáme hlavne parfumy, hračky a tovar pre rôzne koníčky a šport. Popularite sa tešia aj vstupenky na kultúrne podujatia.

3. Nižšie ceny
Ide o hlavný dôvod prečo nakupovať na internete. Internetové obchody sa predháňajú v ponuke nižších cien, rôznych predvianočných akcií a zliav. Navyše ceny konkrétneho tovaru sa dajú ľahko porovnať pomocou porovnávačov cien. Portál na porovnávanie cien síce ponúkne rebríček najlacnejších, ale nezaratúva poštovné a balné. Nezabudnite si k cene tovaru pripočítať cenu doručenia, ktorá sa mení v závislosti od toho či ide služby pošty, alebo kuriéra. Za nevýhodou nákupu z krajín mimo EÚ sa dá považovať aj predraženie kvôli clu a dani. Tovar na zdanenie je drahši než 22 eur, clo platíte nad 150 eur. Presný rozpis poplatkov ponúka Colný sadzobník. Ázijskí obchodníci sa chvália, že majú poštovné grátis. Pravda je taká, že doprava je už premietnutá v cene a na zásielku napíšu menšiu hodnotu, aby zákazník neplatil clo, či daň. Tento postup však legálny nie je. Priemerne nechá Slovák za tovar z e-shopu okolo 150 - 180 eur, v susednom Česku je to o štvrtinu viac.

Vianočné darčeky cez internet
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

4. Otvorené non-stop

Ak ste časovo zaneprázdnení a nevyhovujú vám otváracie hodiny kamenných obchodov, v eshopoch môžete nakupovať kedykoľvek sa rozhodnete. Nezabúdajte však, že po nákupe na internete s tovarom neodchádzate. Ak chcete mať tovar na čas, musíte rátať s dodacou lehotou. Tá môže byť pri kúpe zo Slovenska do 24 hodín, ale aj do dvoch týždňov. Lacný tovar z Čínskych on line obchodov putuje do Európy loďou, trvá mu to aj vyše mesiaca. Až 21 %  zákazníkov internetových obchodov si nákupy necháva na poslednú chvíľu. Ak má byť vianočný darček cez internet, urobte objednávku čo najskôr. Okolo 16. – 19. decembra je posledný šibeničný termín, kedy berú ešte objednávky na vianočný tovar Slovenské eshopy. 

5. Možnosti doručenia
Ideálne je, keď tovar príde za vami priamo domov. Sú ale eshopy, ktoré pošlú kuriéra na vašu trvalú adresu a nemáte možnosť tovar prebrať napríklad počas dňa, keď ste v práci. Počas predvianočného zhonu je výhodnejšie vyzdvihnúť si tovar osobne, ale záleží najmä na možnostiach ako sa dostať do výdajného miesta konkrétneho eshopu.

6. Nadštadardná záruka
Pri nákupe cez internet môžete tovar vrátiť do sedem dní bez udania dôvodu. Je to nadštandardné právo, kedy vám predajca musí vrátiť celú sumu za tovar. Poštovné hradíte na vlastné náklady. Výnimku tvoria knihy, DVD, CD a služby či tovar podliehajúci skaze. Štandardná záručná doba je ako v kamennom obchode, teda 24 mesiacov. V mnohých eshopoch však aj tútu zákonnú dobu predlžujú.

6. Platba
Možnosti sú rôzne. V hotovosti na dobierku, bankovým prevodom, kartou. Dnes je už bežné, že za tovar kúpený na internete môžete zaplatiť aj na splátky. Slováci sa však stále boja nakupovať na internete. Až 72 % používateľov považuje nákup na internete za nie práve najbezpečnejší, viac ako polovica sa bojí finančných podvodov a neseriózneho obchodníka. Pravdou je, že práve počas vianočných nákupov sa o rozšírenie vlastného rodinného rozpočtu pokúsia aj podvodníci.

Vianočné darčeky cez internet
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Ak ste sa rozhodli, že je pre vás internetový nákup atraktívny a chystáte sa prostredníctvo eshopov niečo kúpiť, tu je 6 tipov, ako pred sviatkami neprísť o vianočnú pohodu a našetrené peniaze. Rady pre bezpečnejší online nákup zostavili výskumníci z antivírusovej spoločnosti ESET.

1. Zabezpečte svoj počítač
Nakupujte výhradne z počítača, ktorý má aktualizovaný operačný systém a internetový prehliadač. To isté platí o antivírusovej ochrane. Aktualizovaný softvér je lepšie chránený pred najnovšími hrozbami.

2. Nakupujte u overených predajcov
Na výber darčekov využívajte overené online obchody. Obzvlášť také, ktoré si na slovenskom internete vybudovali istú reputáciu alebo s ktorými už má niekto z vášho okruhu pozitívnu skúsenosť. Ak vám na e-shope niečo nesedí, skúste si jeho názov zadať do vyhľadávača spolu so slovom „podvod”. Internet vám pomôže nájsť prípadné sťažnosti nespokojných zákazníkov na daný online obchod.

3. Trvajte na šifrovanej komunikácii
Pri objednávaní si všímajte, či webstránka používa na odosielanie údajov šifrovanú komunikáciu. Internetová adresa sa v takom prípade začína reťazcom https:// namiesto http://, čo znamená, že výmena informácií medzi vašim počítačom a serverom online obchodu je šifrovaná. Ak objednávku odosielate z nezabezpečenej siete, útočník bude môcť odchytiť všetky údaje, ktoré do online obchodu odosielate. V prípade, že nakupujete cez wi-fi sieť, používajte len zabezpečené a dôveryhodné pripojenie. Chránené má pri názve wi-fi pripojenia symbol visacieho zámku.

4. Ignorujte príliš zvedavé formuláre
Niektoré typy škodlivého kódu dokážu do objednávkových formulárov internetových obchodov pridávať ďalšie políčka s otázkami. Zbystrite, ak od vás bude objednávka žiadať vyplnenie citlivých údajov ako napríklad rodné číslo. Takúto transakciu ihneď ukončite a na počítači spustite antivírusové skenovanie.

5. Za vyplnený dotazník nový iPad nedostanete
Dajte si pozor na online dotazníky, ktoré vám po zodpovedaní jednoduchej otázky ponúkajú zisk podozrivo drahej darčekovej poukážky alebo zaradenie do súťaže o aktuálnu technickú novinku kde každý tretí súťažiaci vyhráva. Takéto dotazníky sa špecializujú na získavanie osobných údajov, ktoré sú neskôr používané na rozosielanie nevyžiadanej pošty alebo krádež vašej digitálnej identity.

6. V banke si nastavte SMS notifikácie
Po nákupoch si nezabudnite skontrolovať stav účtu a prevody, ktoré na ňom boli vykonané. Ak nájdete podozrivé a pre vás neznáme transakcie, ihneď kontaktujte svoju banku. Ideálne však je nastaviť si v banke e-mailové alebo SMS notifikácie, ktoré vás v reálnom čase upozornia na každý pohyb na vašom účte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu