Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vianočné nákupy šetrne: Čo robiť, aby ste nevyhadzovali peniaze na zbytočnosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vianoce predstavujú pre rodinný rozpočet zvyčajne veľkú záťaž. Aj v čase vysokej nezamestnanosti a finančnej krízy sa počas sviatkov nakupuje väčšie množstvo potravín a nápojov ako obyčajne. Aj pri nákupoch darčekov by sme mali byť obozretnejší.

 

S dostatočným predstihom
Viete čo sú správne nákupné zvyklosti? Napríklad to, že nepôjdete kupovať potraviny hladní. Podobné je to aj v prípade zadováženia vianočných darčekov. "Ľudia by sa mali vyhýbať stresu z nakupovania počas nákupnej špičky. Nenechávať si nakupovanie darčekov na poslednú chvíľu, plánovať dopredu je dôležité," povedala Ivana Štefancová, marketingová manažérka nákupného spoločenstva Lyoness. Poznamenala, že týmto spôsobom nenakúpite zbytočné veci, ktoré by ste za normálnych okolností vôbec  nekúpili. Nenecháte sa zlákať akciami, zľavami a pozlátkom Vianoc, ktoré v obchodoch striehnu. Nie všetky vianočné akci sú skutočne výhodné, preto si radšej vopred zmapujte čo chcete kúpiť a cenu porovnajte v rôznych predajniach.

Vianočné nákupy šetrne: Čo
Zobraziť galériu (4)

Podrobný zoznam
Každý správny nákup, aj ten vianočný, začína prípravou. Spísaniu zoznamu všetkých darčekov, ktoré chce človek kúpiť sa prikladá veľká dôležitosť. Keď už viete, čo chcete, bude to pre vás ľahšie a efektívnejšie pri nakupovaní a tým sa vám podarí vyhnúť impulzívnemu nakupovaniu darčekov. Zoznam poslúži aj na prehľad komu a ako budete dávať darčeky  a pomôže stanoviť sumu peňazí, akú môžete na každého minúť. "Jednoduchšie si spravíte prehľad kde koľko daná vec stojí, prípadne aké ďalšie zľavy môžete získať. Prieskum cien a ponúkaných zliav, dokáže v konečnom dôsledku ušetriť desiatky eur," vysvetlila Štefancová.

Vianoce v januári
Synonymom šetrenia sú predovšetkým akcie, zľavy, výpredaje a využívanie vernostných systémov jednotlivých obchodov. "Oplatí sa pozrieť, ktoré obchody majú aké zľavy, prípadne aké výhody poskytujú pri vernostných kartách. Opäť sa tak dá ušetriť niekoľko eur," uzavrela Štefancová. V niektorých rodinách fungujú dokonalo aj Vianoce bez darčekov. Nielen že sa tak vyhnete davom v obchodoch, ale aj ušetríte, pretože ak chcete niekoho obdariť, urobíte tak v neskoršom januárovom termíne, kedy obchody ponúkajú špeciálne zľavy na vianočný tovar, ktorý sa nepredal.

Vianočné nákupy šetrne: Čo
Zobraziť galériu (4)

S buksou plnou peňazí

Pred nákupmi si z bankomatu vyberte sumu, ktorú hodláte pustiť na darčeky. Pri platbe v hotovosti máte lepšiu kontrolu nad tým, koľko v skutočnosti miniete a koľko ešte na darčeky zostáva. Podobný výsledok dosiahnete aj poctivým odkladaním pokladničných blokov, ktoré v pokoji domova pomôžu pri inventúre darčekov. Navyše sa tak nemôže stať, že svoj bankový účet doslova vybielite týždeň pred sviatkami, alebo nedajbože pôjdete ešte aj do debetu. To by vás už Vianoce vyšli poriadne draho, pretože žiadna banka vám debet nedá zadarmo. Vopred stanovený striktný rozpočet je nevyhnutný nielen pri nákupe darčekov, zredukovať výdavky vám pomôže aj pri kúpe dekorácie, jedla a nápojov. Je preto dobré ak si stanovíte sumu, ktorú za žiadnych okolností nemôžete prekročiť. Všetky výdavky potom zapisujte do notesa, aby ste mali priebežný prehľad.

Vyrovnaní partneri
“Som už dôchodkyňa a pri svojej penzii nedokážem súperiť s druhou babkou môjho vnuka, ktorá má pekný mesačný príjem,“ posťažovala sa seniorka pri výbere hračky v jednom z bratislavských predajní s čínskym tovarom. Pritom Vianoce nesmú byť žiadna súťaž. S rodinou a príbuznými sa treba dohodnúť na odovzdávaní darčekov tak, aby nikto nemal z obdarúvania zlý pocit. Darčeky si môžu medzi sebou rozdávať navzájom zvlášť deti a navzájom dospelí, pričom darčeky by mali mať približne rovnakú hodnotu.

Jeden spoločný
Namiesto individuálnych darčekov pre každého člena rodiny siahnite po spoločnom darčeku. Nemusí to byť zákonite nejaký spotrebič do domácnosti, viac sa hodí sezónna permanentka do divadla, spoločná návšteva koncertu, výstavy, či wellnessu. Ak ste manuálne zruční, môžete vyrobiť originálny bytový doplnok. Vlastnoručne vyrobené darčeky majú úplne inú hodnotu. Stačí zájsť do obchody s umeleckými potrebami, kde pre vás majú pripravených množstvo nápadov. 

Už od zajtra sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: incheba)

Internet a služby online

Internetové obchody vám dokážu ušetriť čas a dokonca aj peniaze. Najmä pri hľadaní darčekov a potom pri ich vzájomnom porovnávaní. Navyše ak si cez eshop objednáte viac tovaru, ušetríte aj na poštovnom. Máte ale najvyšší čas, aby vám ešte stačili tovar doručiť domov. Online nakupovanie vám ušetrí aj benzín, no hlavne nervy, ktoré inak môžete stratiť v preplnených nákupných centrách. Zopár drobných ušetríte aj na internetových pohľadniciach. Sú síce menej osobné ako ich staršie papierové kolegyne, ale aj prostredníctvom emailovej pohľadnice si môžete spomenúť na všetkých tých, s ktorými udržujete len písomný kontakt prostredníctvom vianočných pozdravov. 

Pod stromčekom
Moment prekvapenia dokážete navodiť nielen honosným farebným baliacim papierom, ktorý po roztrhaní smeruje do odpadu, ale aj tým menej krajším recyklovateľným. Rovnako poslúžia aj staré časopisy so zaujímavými obrázkami a grafikou. Skúste skombinovať do seba viac darčekov, s využitím jednej škatuľky, či šatky, ktorú chcete darovať. Investujte aj do nového osvetlenia vianočného stromčeka. Staré maľované žiarovky nahradte novým trendy LED osvetlením, ktoré "žerie" neporovnatešne menej energie. Než opustíte miestnosť so stromčekom, kvôli prechádzke, či spánku, je vhodné osvetlenie úplne vypnúť zo zásuvky.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu