Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poliaci si chcú privlastniť korbáčiky!

„Poliaci nemajú právo prisvojiť si korbáčiky,“ hovorí Milota Mesiarová (46), ktorá ich vyrába už 14 rokov.
„Poliaci nemajú právo prisvojiť si korbáčiky,“ hovorí Milota Mesiarová (46), ktorá ich vyrába už 14 rokov.

ZÁZRIVÁ - Na typickú slovenskú špecialitu si brúsia zuby Poliaci! Chcú sa ňou chváliť pred svetom, lákať na ňu turistov, postaviť si na jej lahodnej chuti nový zdroj príjmov. V Zázrivej sú ľudia na nohách: Korbáčik je náš výmysel! Nedáme si ho!

Zázrivčania v tom majú jasno: Korbáčiky vznikli na Orave a nikde inde! „Výroba korbáčikov má u nás stáročnú tradíciu, začali ich domácky vyrábať už pred stáročiami naše prastaré mamy,“ hovorí zástupca starostu Zázrivej Albín Štyrák. „Vďaka výrobe korbáčikov sa tu mnohí živíme. Máme na to živnosť, Poliaci nemajú právo prisvojiť si ich!“ rozhorčuje sa aj Milota Mesiarová (46). A Poliaci? Tí to od nás vraj len šikovne „odkukali“ a korbáčiky začali robiť po svojom iba pred pár desaťročiami! V Zázrivej dokonca ironicky vyhlasujú, že keď Poliaci prvýkrát videli náš syrový „poklad“, mysleli si, že sú to špagety!

Napriek tomu však boli poľskí výrobcovia šikovnejší, a podali si ako prví žiadosť o oficiálnu registráciu tejto špeciality v sídle EÚ. Spor o korbáčiky je teda v plnom prúde! Ak Slovensko nechce prísť o tento primát, musí čo najrýchlejšie dať dokopy dôkazy o „slovenskosti“ korbáčikov, a dať si to v Európe aj potvrdiť. Zázrivskí výrobcovia však tvrdia, že máme v rukách silný tromf - historické živnostenské listy.

Dôkazy, svedčiace o tom, že u nás vyrábame korbáčiky oveľa dlhšie ako v susednom Poľsku, by mali pánov v Bruseli dostatočne presvedčiť.

V Zázrivej majú najvyšší čas rozhodnúť sa, akou formou prihlášku podajú, aby korbáčiky pre Slovensko zachránili. Žiadosť o chránené zemepisné označenie výrobku môže podať buď Slovenský mliekarenský zväz, alebo združenie výrobcov.

Ten pravý je domáci!

Základom pre výrobu je ovčie alebo kravské mlieko. Pravý (domáci) korbáčik vzniká tak, že syr sa najprv zaleje vriacou vodou, aby vzniklo vláčne cesto. Z toho sa potom „ťahajú“ (prstami vyšúľajú) nite, ktoré sa na 3-4 minúty dávajú do studenej vody, aby stuhli a nenatiahli sa ešte viac. Potom nite (3 mm hrubé a 15 cm dlhé) putujú na navínadlo, kde sa z 2-3 nití pletie korbáčik.

Prvý v EÚ je Tokaj

Jedinou značkou, ktorú sa doteraz Slovensku podarilo zaregistrovať v EÚ, je Tokaj ako slovenská vinohradnícka oblasť. Okrem neho sa potravinári usilujú o uznanie slovenského pôvodu aj ďalších pochúťok: bryndze, parenice, oštiepku či skalického trdelníka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu