Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Podmienky na podnikanie sú najhoršie od roku 2001

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Podmienky pre podnikanie na Slovensku sa v štvrtom štvrťroku 2009 opäť zhoršili a dostali sa na najnižšiu úroveň za viac ako osem rokov. Index podnikateľského prostredia, ktorý pravidelne zostavuje Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), spadol od októbra do konca decembra na 97,4 bodu; prvýkrát pod referenčných sto bodov.

Ide o najnižšiu hodnotu ukazovateľa od začiatku jeho sledovania v roku 2001. Ministerstvo hospodárstva zhoršovanie podnikateľského prostredia odmietlo. Zhoršenie podnikateľského prostredia je podľa aliancie nielen odrazom negatívnych dopadov hospodárskej krízy, ale aj nedostatočných aktivít vlády nasmerovaných proti kríze a bariéram podnikania.

Index klesá nepretržite od leta 2006, v treťom štvrťroku dosiahol úroveň 101,4 bodu. "Index zaznamenal jeden z najvýraznejších prepadov v histórii, pričom pod tento prepad sa podpísal najmä negatívny vývoj v oblasti súdnictva, konkrétne funkčnosti súdnictva a vymáhateľnosti práva," povedal dnes novinárom analytik PAS Matej Tunega.

Dodal, že táto oblasť patrí medzi dlhodobo najviac kritizované, podnikateľom vraj najviac prekáža dlhodobé neriešenie situácie v tejto oblasti, preťahujúce sa súdne spory či nízka vymožiteľnosť pohľadávok. Hovorca ministerstva hospodárstva Branislav Zvara tvrdil, že množstvo medzinárodných inštitúcií hodnotí slovenskú ekonomiku lepšie ako výsledky susedných štátov.

Vyzdvihol tiež investície, ktoré krajina získala, napríklad produkciu nového rodinného auta nemeckého Volkswagenu alebo taiwanský AU Optronics. "To akosi nejde dohromady, pretože zahraniční investori prichádzajú tam, kde predpokladajú, že sa im bude v ich projektoch dariť a kde je dobré podnikateľské prostredie," uviedol Zvara.

Medzi firmami sa podľa prieskumu PAS zhoršili aj názory na efektívnosť hospodárenia štátu a prístup k štátnej pomoci či funkčnosť politického systému v štáte. Negatívne hodnotenie bolo podľa výsledkov prieskumu dôsledkom regulatívnych zásahov vlády a nepredvídateľnosti nových úprav zákonov.

Podľa šéfa aliancie Róberta Kičinu by prehľadnosti legislatívy pomohlo, keby vláda neschvaľovala nepriame novely zákonov či neprijímala legislatívu v zrýchlenom režime bez potrebnej odbornej diskusie. Negatívne hodnotenia dostali neriešené bariéry podnikania, najmä nárast korupcie na úradoch, vysoký výskyt byrokracie a zlé uplatňovanie princípu rovnosti pred zákonom.

Podľa Kičinu by vláda nemusela riešiť všetky problémy naraz, mohla by sa vraj zamerať napríklad na zlepšenie elektronickej komunikácie podnikateľov s úradmi. Kritizoval, že viaceré opatrenia na odbúranie byrokracie alebo zjednotenie výberu odvodov a daní, vláda necháva na budúce volebné obdobie.

Najpozitívnejšie vnímali podnikatelia v štvrtom kvartáli stálosť a predvídateľnosť hodnoty výmenného kurzu po zavedení eura. Pozdávala sa im tiež kvalita a dostupnosť výrobných vstupov a pracovnej sily, ktorej ponuka vzrástla v dôsledku prepúšťania.

Podnikateľská aliancia Slovenska združuje podniky, ktoré dosahujú ročné tržby 16,93 miliardy eur a zamestnávajú približne 64.000 pracovníkov, index za posledný štvrťrok minulého roka zostavili na základe odpovedí od 143 podnikov.

Respondenti po prvý raz hodnotili zmeny v podnikateľskom prostredí za tretí štvrťrok 2001.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu