Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Inflácia v januári spomalila na 0,4 percenta

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Tempo rastu spotrebiteľských cien na Slovensku sa v januári mierne spomalilo na 0,4 percenta, v decembri ceny stúpli o 0,5 percenta. Inflácia sa tak opäť dostala na historické minimum. Informoval o tom dnes Štatistický úrad.

V januári v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2009 najviac, o šesť percent, zdraželi alkoholické nápoje a tabak. Ceny v zdravotníctve stúpli o 5,1 percenta a vzdelávanie o 4,8 percenta. Najvýraznejšie klesli ceny v skupine nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu, a to o 3,9 percenta, potraviny a nealkoholické nápoje zlacneli o 3,5 percenta.

V samotnom januári ceny stúpli o 0,2 percenta, v decembri medzimesačne klesli o 0,1 percenta. Na raste inflácie sa podpísalo najmä zvýšenie cien potravín a nealkoholických nápojov o 2,6 percenta. Pokles o 1,2 percenta naopak vykázali ceny bývania a energií.

Podľa jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa zmeny regulovaných cien a nepriamych daní, sa v januári ceny medziročne zvýšili o 0,2 percenta, v decembri naopak v rovnakej miere klesli. Medzimesačne v prvom mesiaci roka stúpla o 0,7 percenta po decembrovom poklese o 0,1 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu