Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Hodnota slovenského trhu s technikou vlani výrazne klesla

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Hodnota slovenského trhu s technickým spotrebným tovarom sa vlani prepadla v porovnaní s rokom 2008 takmer o štvrtinu na 798 miliónov eur. Obrat klesol medziročne vo všetkých sledovaných sektoroch.

Najvýraznejšie sa znížil predaj spotrebnej elektroniky a fotoprístrojov a príslušenstva. Vyplýva to zo správy agentúry GfK, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu. Odbyt spotrebnej elektroniky, v rámci ktorej majú najvýraznejšie zastúpenie televízory s plochou obrazovkou, vlani klesol medziročne o 34,7 percenta na 176 miliónov eur.

Hodnota trhu s fotoprístrojmi a príslušenstvom dosiahla 23 miliónov eur pri prepade o necelú tretinu. Trh s informačnými technológiami, ktoré mali v minulom roku najväčší podiel na celkových tržbách z predaja technického spotrebného tovaru, klesol o viac ako pätinu.

Najmenší výpadok obratu postihol predajcov v sektore telekomunikácií, kde klesol približne o päť percent. Obrat z predaja veľkých domácich spotrebičov sa vlani znížil o 23,1 percenta na 174 miliónov eur.

"V roku 2009 klesali všetky produktové skupiny, a to v rozmedzí 16 až 30 percent," priblížila GfK. Výnimkou boli kuchynské a nábytkové štúdiá, ktoré zaznamenali osempercentný nárast tržieb. Odbyt malých domácich spotrebičov klesol o necelú pätinu.

Najvýraznejší prepad vykázali holiace strojčeky, strojčeky na strihanie vlasov, prístroje pre zubnú hygienu a vysávače. Naopak, polepšili si len kávovary a fritézy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu