Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Slovensko v roku 2008 navštívili Sex Pistols, Santana aj Alicia Keys

Alicia Keys Zobraziť galériu (6)
Alicia Keys

BRATISLAVA - V kalendárnom roku 2008 navštívilo Slovensko množstvo hudobných interpretov svetového mena, ktorí sa u nás ukázali na sólových koncertoch i v rámci tradičných festivalov. Na svoje si prišli fanúšikovia mainstreamu, alternatívnej hudby, elektronickej tvorby, ale i hip-hopu.

Okrem zahraničných umelcov sa na slovenskom území predstavila aj špička domácej a českej scény či formácie z okolitých susedných štátov. Rok 2008 bol z hľadiska frekvencie svetových hudobných hviezd určite jedným z najplodnejších v histórii samostatného Slovenska. Rovnako ako v minulých rokoch vystúpila drvivá väčšina hviezd v hlavnom meste Slovenska - Bratislave.

V prvom mesiaci roka odštartovala koncertnú sezónu v Bratislave jedna z posledných skupín, ktorých punková "zubatá" ešte nestihla skosiť - britská formácia U.K. Subs. Kapela združená okolo potetovaného blonďavého speváka Charlieho Harpera sa ukázala v Randale 23. januára. Už o sedem dní neskôr bolo hlavné mesto svedkom vystúpenia ďalšej významnej skupiny európskej scény, keď v Divadle Aréna koncertovalo balkánske združenie Boban Marković Orkestar.

Mesiac február patril najmä elektronickej formácii Underworld, ktorá sa predstavila v slovenskej metropole 8. februára v rámci projektu Electronic Beats. Dvojica Rick Smith a Karl Hyde mala v Bratislave vystúpiť ešte 31. októbra 2007, no pre chorobu jedného z členov termín konania bratislavského koncertu presunula práve na druhý februárový piatok roka 2008. Vypredaná Incheba bola svedkom 90-minutového vystúpenia, v rámci ktorého zaznel aj ich najväčší hit Born Slippy.

Na marec sa určite tešili fanúšikovia old school hip-hopu, keďže 7. marca sa v priestoroch bratislavského Parku kultúry a oddychu (PKO) ukázala americká formácia Naughty By Nature. Koncert autorov šiestich štúdiových albumov obohatilo aj vystúpenie domáceho hip-hopového združenia Názov Stavby a breakerov z Old School Brothers, ktorí koncom roka vyhrali súťaž Slovensko má talent. V Divadle Aréna sa 28. marca predstavila rocková formácia Uriah Heep, ktorá sa u nás opäť objavila už po piatich mesiacoch. V októbri 2007 kapela totiž koncertovala v Košiciach. O deň neskôr sa v bratislavskej Sibamac Aréne Národného tenisového centra (NTC) odohral koncert svetoznámeho balkánskeho hudobníka Gorana Bregovića.

V apríli sa v Bratislave, konkrétne v Divadle Aréna, predstavila americká skupina Gogol Bordello s rovnako energickou predkapelou Skindred. Tá sa neskôr Slovákom ukázala aj v lete na festivale Hodokvas v Piešťanoch. Po cigánskom punku z New Yorku nasledovala 25. apríla porcia cigánskej klasiky z Francúzska a Španielska.

V ŠH Pasienky totiž vystúpila kapela Gipsy Kings, ktorej vynikajúco sekundovalo domáce združenie Cigánski diabli. Presne o 24 hodín neskôr sa v rámci svetového turné k albumu Dive Deep predstavila v Bratislave kapela Morcheeba. V Incheba Expo Aréne si 26. apríla tri a pol tisíca fanúšikov vypočulo tvorbu bratov Rossa a Paula Godfreyovcov v spoločnosti vokalistky Mandy, ktorá nahradila speváčky Skye Edwards a Daisy Martey.

Mimoriadne zaujímavý bol pre fanúšikov kvalitnej svetovej hudby piaty mesiac v roku, ktorý koncertom 7. mája odštartoval taliansky elegán Zucchero. Päťdesiattriročný autor mnohých balád i tanečných kúskov sa ukázal v bratislavskej Sibamac Aréne NTC v rámci turné All The Best. Desať dní po ňom bolo "entecéčko" svedkom vystúpenia ďalšieho umelca svetového mena, keď sa vo vypredanej Sibamac Aréne po mnohých rokoch predstavil fenomenálny vokalista Bobby McFerrin. V ten istý deň sa v Zrkadlovom háji uskutočnil koncert belgickej formácie Hooverphonic.

Džezoví nadšenci sa už o pár dni neskôr "vyžili" na festivale One Day Jazz , ktorý v Inchebe hostil formáciu Kaltenecker Trio, no predovšetkým Johna McLaughlina a jeho 4th Dimension. V Divadle Aréna sa 23. mája prestavil britský spevák a basgitarista Glenn Hughes. Ten sa v našom hlavnom meste objavil v rámci európskeho turné k jeho ostatnému albumu First Underground Nuclear Kitchen, ktoré na "starom kontinente“ oficiálne vyšlo 9. mája 2008. Bratislava bola poslednou zastávkou v kontinentálnej Európe pre superskupinu Asia, ktorá sa na pravom brehu Dunaja predstavila v posledný májový deň. Okrem tvorby Asie potešili členovia kapely svojich fanúšikov aj interpretáciou niekoľkých skladieb domovských formácii - Yes, King Crimson či The Buggles.

Prvú polovicu roka uzavreli vystúpenia dvoch spevákov, ktorí nie sú na svetovej hudobnej scéne ani zďaleka nováčikmi. Vôbec po prvý raz na Slovensku odohral koncert americký spevák a multiinštrumentalista Lenny Kravitz. Okrem neho sa na štadióne Artmedie Petržalka pred niekoľkotisícovou návštevou ukázala aj predkapela OneRepublic, ktorá sa na celom svete stala známou hitom Apologize.

Dva dni po Kravitzovi sa na štadióne Inter mal rovnako premiérovo predstaviť gitarový mág Carlos Santana. Po silnej prietrži mračien, ktorá sa začala v hlavnom meste krátko pred 21. hodinou, však boli organizátori nútení koncert preložiť. Rodák z Mexika u nás napokon vystúpil 29. júna. Dva dni po ňom sa v bratislavskej Sibamac Aréne uskutočnil koncert legendárnej formácie Status Quo, ktorá Slovensko navštívila po trinástich rokoch. V júni v Bratislave na pivnej akcii Junifest odohrali koncert aj britskí metalisti z kapely Judas Priest.

Druhá polovica júna znamenala začiatok tradičných hudobných festivalov. Po piaty raz sa v rekreačnom areáli Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom uskutočnil Topfest, na ktorom okrem iných vystúpila vôbec po prvý raz na slovenskom území americká trash-metalová kapela Slayer. Začiatkom júla sa v areáli piešťanského letiska konal ôsmy ročník multimediálneho festivalu Hodokvas. V rámci neho sa na hlavnom pódiu predstavila legendárna punk-rocková formácia Sex Pistols, americkí pionieri hip-hopu Cypress Hill, ale i Chris Corner a jeho skupina I AM X a kapely Skindred či Paradise Lost. Len o pár kilometrov ďalej, v Hornej Strede pri Piešťanoch, sa hip-hopovým nadšencom na akcii Toto je hip-hop 08 festival ukázal americký raper Fat Joe.

O 14 dní neskôr sa na letisku v Trenčíne uskutočnil 12. ročník multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda. Viac ako 30-tisíc návštevníkov boli svedkami vystúpenia dídžeja Fatboya Slima, hip-hopera Mikea Skinnera a jeho združenia The Streets, skupiny Editors, folkovej speváčky Joan Baez, mladých kapiel Blood Red Shoes a The Subways, projektu UNKLE či Jamajčanov Tosh meets Marley. Na Pohode vystúpil spoločne so slovenským spevákom Richardom Müllerom aj gitarista Hiram Bullock, ktorý o niekoľko dní neskôr zomrel na následky zhubného krčného nádoru. Komerčnú hviezdu "doviezli" na Slovensko aj organizátori festivalu Kozel Okey Leto 2008. Pred fanúšikmi mainstreamu sa totiž počas prvého augustového víkendu predstavil raper s jamajskými koreňmi Sean Kingston.

Mesiac september otvoril v bratislavskom podniku Dopler niekdajší najlepší dídžej na svete, Holanďan Tiësto, ktorý v bratislavskej mestskej časti Ružinov vystúpil 14. septembra. Na svoje si v deviatom mesiaci v roku prišli aj fanúšikovia klasického rocku, keď sa 26. septembra v ŠH Pasienky ukázala škótska skupina Nazareth. Ich vystúpenie sa konalo pri príležitostí 40. výročia založenia skupiny, ktoré kapela združená okolo frontmana Dana McCaffertyho oslávila aj vydaním nahrávky The Newz v marci 2008. September ukončilo v utorok 30. septembra predstavenie džezového zoskupenia Avishai Cohen Trio.

V októbri sa po prvý raz na Slovensku objavila americká speváčka Alicia Keys. Pre talentovanú rodáčku z New Yorku bola Bratislava po Záhrebe a Belehrade treťou zastávkou na jej európskom As I Am tour. Jej premiérová návšteva 13. októbra prilákala do Petržalky tisíce fanúšikov a Incheba tak bola zaplnená do posledného miesta. Už o tri dni neskôr sa v tej istej mestskej časti predstavili jej krajania zo skupiny Living Colour, ktorí sa v Bratislave ukázali po štyroch rokoch. V Klube za zrkadlom odohrali títo funk-metalisti koncert v pôvodnej zostave v zložení Vernon Reid (gitara), Will Calhoun (bicie nástroje), Corey Glover (spev) a Doug Wimbish (basgitara).

Dvadsaťštyri hodín po nich vystúpila v A4 britská kapela Animal Collective. Autori ôsmich štúdiových albumov sa v slovenskej metropole ukázali vôbec po prvý raz a to v rámci ich európskeho turné. Koncom novembra sa v PKO uskutočnilo tradičné podujatie Bratislavské jazzové dní Slovenská sporiteľňa 2008, v rámci ktorého v Bratislave vystúpila svetoznáma trojica basgitaristov v zložení - Stanley Clarke, Marcus Miller a Victor Wooten, hviezda džezovej hudby Al Jarreau alebo britská formácia Swing Out Sisters. V piatok 24. októbra sa v slovenskej metropole predstavila bývalá speváčka power-metalovej skupiny Nightwish Tarja Turunen. Tridsaťjedenročná speváčka do NTC zavítala v rámci európskeho turné k jej debutovej anglickej nahrávke My Winter Storm (2007). Bohatú októbrovú nádielku zahraničných hudobníkov ukončil vystúpením 26. októbra britský popový spevák James Blunt. Jeho vôbec prvé vystúpenie na slovenskom území sa uskutočnilo v rámci turné, na ktorom 34-ročný spevák propagoval svoj druhý štúdiový album All the Lost Souls (2007). Do Incheby sa v poslednú októbrovú nedeľu vybralo niekoľko tisíc ľudí, ktorí halu na pravom brehu Dunaja zaplnili do viac ako troch štvrtín.

Predposledný mesiac roka bol sviatkom napríklad pre priaznivcov skupiny Jethro Tull. Fanúšikovia anglickej formácie si jej koncert v rámci turné k 40. výročiu založenia kapely mohli vychutnať 5. novembra v ŠH Pasienky. O deň neskôr sa v PKO združili priaznivci drum n bassu, keďže sa v PKO ukázalo austrálsko-britské zoskupenie Pendulum. Šestica muzikantov z Perthu sa v slovenskej metropole predstavila ako live kapela v kompletnej zostave v rámci štvrtých narodenín Rádia_FM. Nadšenci elektronickej hudby si na svoje prišli aj 22. novembra, kedy sa v tých istých priestoroch ukázala skupina Kosheen. Koniec mesiaca bol sviatkom pre všetkých hip-hoperov, ktorí sa do PKO prišli pozrieť na vystúpenie rapera, ktorý si hovorí The Game.

Ten prišiel v rámci druhej návštevy Slovenska predstaviť aktuálny album LAX a zároveň búrlivo osláviť 29. narodeniny. Elektronická hudba s prívlastkom old school znela 29. novembra z priestorov ŠH Pasienky, kde sa ukázal pionier tejto scény, Francúz Jean-Michel Jarre. Elektronický mág v Bratislave predstavil na pôvodných analógových nástrojoch legendárny album Oxygene.

Polmiliónová metropola Slovenska zažila v decembri ešte jeden výnimočný koncert menej známych, no v rámci svojej scény mimoriadne úspešných hudobníkov. V Divadle Aréna totiž 9. decembra vystúpilo vokálne kvarteto The Manhattan Transfer, ktoré má na svojom konte až 8 cien Grammy.

Aj keď sa hviezdy hudobného neba väčšinou sústreďovali na Bratislavu, svoje koncerty odohralo niekoľko umelcov spoza hraníc aj v iných častiach Slovenska. S výnimkou letných hudobných festivalov sa sólové vystúpenia konali napríklad v modernej košickej Steel Aréne. V roku 2008 sa tam pred východniarmi ukázala francúzsko-španielska kapela Gipsy Kings (26. apríla), slávny spevák Andrea Bocelli (7. mája), svetoznáma huslistka čínsko-thajského pôvodu Vanessa-Mae (23. októbra), metalová sopranistka Tarja Turunen (25. októbra), britský spevák Seal (22. novembra), francúzsky skladateľ a legendárny muzikant Jean-Michel Jarre (29. novembra) či skupina Electric Light Orchestra (ELO) (1. decembra). Ďalšie centrum východu, mesto Prešov, bolo 5. decembra svedkom vystúpenia víťazov súťaže Eurovízia - fínskeho zoskupenia Lordi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu